home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Középpontban a kistérségi média
Tóth Lívia
2023.10.10.
LXXVIII. évf. 40. szám
Középpontban a kistérségi média

Szabadkán után Nagybecskereken, a Szathmáry Karolina Kollégiumban szervezték meg a Magyar Nemzeti Tanácsnak a 2024 és 2029 közötti időszakra szóló Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia tervezete közvitájának második állomását.

Az egybegyűlteket Fremond Árpád, az MNT elnöke köszöntötte, majd Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja vázolta fel a stratégiatervezet főbb pontjait és ismérveit.

A Magyar Nemzeti Tanács részéről Kozma Lívia, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke és Tóth Ramóna, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja szólt a jelenlévőkhöz.  


Tóth Lívia felvételei

Mint ismeretes a Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégia tervezete október másodikán vált nyilvánossá azzal, hogy megjelent az MNT honlapján. Online formában október 16-áig fogadják a hozzászólásokat.

A nagybecskereki összejövetel folytatásában a politikai élet képviselői és újságírók, valamint a helyi lapok szerkesztői mondták el véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat a stratégiai dokumentum tervezetéről. Ezen a szórványhelyszínen a kistérségi tájékoztatás és a helyi lapok kerültek a középpontba. Kiderült, miképpen és milyen tartalommal jelenik meg a Tordai Újság, a Csernyei Újság és a Kisoroszi Hírmondó, milyen nehézségekkel kell szembenézniük készítőiknek, akik általában nem újságírók, hanem – az egyik frappáns megfogalmazás szerint – újságba írók, vagy önkéntes munkatársak. Szóba került a támogatás, a képzés szükségessége, a szórványtudósítók – akik esetlegesen több médiaháznak is dolgoznak – cseppet sem egyszerű vagy unalmas munkanapjai.

A médiaházak képviseletében Brasnyó Zoltán, a Pannon Rádió főszerkesztője, Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője és Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke ismertette álláspontját. Egyebek mellett rámutattak, mennyire fontos a tudósítóhálózat fejlesztése, vagy a mentorprogram kidolgozása a pályakezdő újságírók számára. Elhangzott, a médiastratégiában találkozik a szakma és a politikum elképzelése, a VMÚE elnöke pedig örömmel nyugtázta, hogy az egyesület partner lehet a médiastratégia feladatainak a végrehajtásában. 

Az esemény végén Fremond Árpád összegezte az elhangzottakat. Kiemelte a Magyar Nemzeti Tanács a jövőben is segíteni kívánja a kistérségi tájékoztatást, és megköszönte a szórványban dolgozók tevékenységét, mert ezek a lapok nélkül szegényebb lenne a médiatér. Az MNT elnöke hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Tanács nem szól bele egyetlen sajtóorgánum szerkesztéspolitikájába sem, és nem kívánja megmondani sem a főszerkesztőknek, sem az újságíróknak, hogy miről írjanak, de írni egyébként is csak azokról lehet, akik tesznek is valamit.

A közvita utolsó helyszíne október 13-án, Újvidéken, a Magyar Szó székháza lesz. A rendezvény 11 órakor kezdődik.  


Dinovizija felvétele (Forrás: Magyar Nemzeti Tanács Facebook-oldala)

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..