home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Középmezőnyben a horgosiak
Tóth Tibor
2023.07.30.
Középmezőnyben a horgosiak

A Horgos 1911 labdarúgói a szokásosnál valamelyest gyengébben szerepeltek a Tisza Menti Liga 2022/23-as idényében. A csapat nagyon hullámzó teljesítményt nyújtott, hiszen többször sokkal szerényebb tudású együttesek ellen vesztesként vonult le a pályáról, az esélyesebbeket viszont gyakran meglepték a horgosi focisták, és a forró talajú pályákról elhozták a teljes zsákmányt. A piros-fehérek mérlege 10 győzelem, 4 döntetlen és 8 vereség, ami a 7. helyhez volt elegendő.

A bajnokságot két hazai vereséggel indították, az első győzelem a harmadik fordulóban született, amikor a szanádi Jadran pályájáról hozta el a 3 pontot a horgosi csapat.

— Valamelyest várható volt, hogy nem fogunk túl rózsásan szerepelni, mivel generációváltás van folyamatban. Az idén is több játékosunk költözött külföldre, egyesek pedig más elfoglaltság miatt nem tudtak igazán részt venni a munkában. Már a nyári felkészülés alatt láttuk, hogy nehézségeink lesznek a bajnokság során. A korábbi évekhez hasonlóan próbáltunk minél több horgosi fiatalt a csapatba építeni, és több olyan játékost mozgósítottunk újra, akik generációhiány miatt néhány évet nem játszottak. A gyengébb szereplést foghatjuk akár a játékvezetőkre is, de nem szabad elfelednünk, hogy a legalsó rangfokozatról beszélünk, ahol nem kívánhatjuk, hogy minden tökéletes legyen, hiszen a csapatok, a játékvezetők és mi magunk, vezetők sem vagyunk azok. Általában a bajnokesélyes csapatok idejében elkezdik a konkurens csapatok „megtépázását”, aminek néhány alkalommal mi is naiv módon áldozatul estünk. Gyálai vereségünket foghatjuk a bírókra is, mert hatalmasat hibáztak a kárunkra, de nekünk több gólt kellett volna lőnünk, és megnyerjük a meccset. A gyengébb eredmények után viszont 10:1-re legyőztük azt az oroszlámosi Slaviját, amely csapat korábban sokszor megkeserítette az életünket. Rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtottunk, ami érvényes az egész idényre — mondta Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke.


Sors Róbert

Az őszi szezonban elért 7. hely után a tavaszt jól kezdte a Horgos, a nyitókörben Padén ugyanis döntetlent játszott, majd Magyarkanizsán visszavágott a Potisje csapatának az őszi vereségért.

— A tavasszal jobban szerepeltünk, egy-két vereség becsúszott ugyan, de a bajnokság második felével elégedettek lehetünk. A 7. hely számunkra első hallásra furcsán hangzik, mivel a 4. helynél hátrább nem szoktunk végezni, de el kell mondani, hogy ebben a ligában bárki bárkit legyőzhet. Bajnokság közben edzőváltás történt a klubban, Dejan Veselinov ugyanis hosszú idő után felállt a horgosi kispadról. 1971-ben együtt kezdtünk focizni, azóta mindig egy csapatban voltunk, egy padon ültünk. A csapat vezetését legidősebb játékosunk, Puljaji Igor vette át, aki gyorsan megtalálta az összhangot a játékosokkal. A 16—17 éves gyerkőcök megragadták a lehetőséget, és beverekedték magukat a csapatba. Bosnyák Martin nagyon tehetséges srác, Tóth Zolika 16 évesen úgy rúgta a gólokat, mintha legalább 36 éves volna, Gyalus Zsolt szintén beverekedte magát az együttesbe. Két mérnökünk hazaköltözött Röszkéről, és ők is csapatunkat erősítik. Nagy eredménynek tartom, hogy a klubot fent tudtuk tartani, ami továbbra is a fő célunk. A keretet 24 játékos alkotja, de a mérkőzésekre általában 13-14-en jövünk össze, legalább 10-en egyéb elfoglaltság miatt általában nem tudnak rendelkezésünkre állni. Továbbra is horgosi és környékbeli fiatalokkal képzeljük el a jövőt. Játékosaink többsége 24 és 27 év közötti, hozzájuk kapcsolódik néhány 16—18 éves játékos és néhány idősebb, a rutint képviselő labdarúgó. Fontos, hogy baráti közösséget alkossanak, jól érezzék magukat együtt, kitartóan dolgozzanak, és akkor az eredmények is jönni fognak — mondta az elnök.

A bajnokságot teljesen megérdemelten a Csóka csapata nyerte, és ezzel a bánátiak feljutottak a Szabadkai Körzeti Ligába, a 2. helyen a magyarkanizsai Potisje, a 3.-on a moholi Bácska végzett. A liga várhatóan 13 tagú lesz, hiszen a feljutó Csóka helyét a magasabb rangfokozatból kiesett tiszaszentmiklósi Sloga veszi át, a Tornyos pedig fél év szünet után újra bekapcsolódik a versengésbe.

A következő idényre való felkészülést július 11-én kezdték a horgosi labdarúgók, és már le is játszották első barátságos mérkőzésüket, melyen 2:2-es döntetlent értek el a Palics ellen. A csapatot eddig egyedül Rúzsa Iván hagyta el, aki az NB III.-ba feljutott szombathelyi Haladás VSE-ben másodedzőként folytatja pályafutását, az érkezők listáján pedig a Bécsből hazatért Somogyi Hunor szerepel. Sors elmondása szerint elsősorban horgosi játékosok érkezésére számítanak, akik eddig más klubot erősítettek, a csapat célja pedig újra visszatérni a régi sikerek útjára, illetve megszerezni legalább az első négy hely egyikét.

Az elmúlt idényben két utánpótláscsapat képviselte a horgosi színeket a különféle ligákban. A nagyobbak, akiket Fényszárusi Tamás irányít, a Futball 9-es bajnokságban játszottak, és az idősebbek között tisztes helytállást tanúsítottak. Ebből a korosztályból 5-en Tóthfaluban, a Nyers István Labdarúgó-akadémián játszanak, néhányan pedig a topolyai TSC korosztályos csapatait erősítik. A 20-25 fős létszámú, fiatalabb csapat Radics Zsolt vezetésével az 5. helyen zárt a korosztályos ligában. A gyerekek nagyon kevés gólt kaptak, a felsőházi rájátszásról éppen lecsúsztak, az alsóházat viszont megnyerték. Az előttünk álló idényben még kérdés, mennyi utánpótláscsapattal versenyez a Horgos. A vezetőség a közelgő napokban leül az edzőkkel, és meglátják, hogyan tovább. Lehetőségként felmerült, hogy a gyerekek a kispiaciakkal közös csapattal indulnának a következő idényben. A költségek még az utánpótláscsapatoknál sem lebecsülendőek, egyre nehezebb előteremteni az anyagiakat. Az edzők juttatását a TSC Labdarúgó-akadémia fedezi, minden egyéb költség azonban a klub vezetőségét terheli.

Sors elmondta még, hogy a fő- és a segédpályát is rendszeresen karbantartják, ám a pályák közelében élő rongálókkal nem tudnak mit kezdeni. Évek óta téma a klub épületének felújítása. Magyarkanizsa Önkormányzata segítségével Horgos Helyi Közössége bizonyos eszközökhöz jutott, melyekből egyes munkálatokat el tudnak végezni. Felújítják az öltözőket és a fűtésrendszert, ablakokat és ajtókat cserélnek, szennyvízelvezető hálózatot építenek és egy új mellékhelyiséget alakítanak ki. A létesítményeket a versenycsapatokkal és az öregfiúkkal együtt több mint százan használják, ami indokolttá teszi a munkálatok minél gyorsabb megkezdését.

A Tisza Menti Liga őszi idénye augusztus végén rajtol, a sorsolást a napokban ejtik meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..