home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közélet vagy elszigetelődés?!
Szakáll Laura
2022.03.13.
LXXVII. évf. 10. szám
Közélet vagy elszigetelődés?!

A keresztény ember társadalmi kötelezettségeiről is hallhattak az érdeklődők Kelebián, a Márton Áron Közösségi Házban szervezett lelki napon. A Vajdasági Pax Romana meghívására Bese Gergő magyarországi katolikus pap tartott előadást. A Bács-Kiskun megyében szolgáló atya aktív életet él, újságírással is foglalkozik, az internetes videómegosztón saját csatornát működtet, ahol autóban, útközben készített interjúkat is feltölt. Az ifjúsági pasztoráció egyik jeles képviselője azt mondja, a papoknak helyük van a közéletben, nem kell elzárkózniuk a világi dolgoktól. Így a fiatalok is nyitottabbá válnak az egyház iránt.

— A fiataloknak megvan a bizalma és megvan a nyitottsága az Isten országa és az egyház felé. Persze vannak negatív sztereotípiák, melyeket le kell bontani, ez a mi feladatunk, akik benne élünk az egyház sűrűjében. Be kell bizonyítani, hogy az egyházban élet és lendület van, az egyházban mindenki megtalálja a maga helyét, a fiatalok, a középkorúak és az idősek is. Ebben segítségünkre vannak például az egyházi iskolák. Mindazok, akik az egyházat alkotják, a megkeresztelt emberek igenis kell hogy a hangjukat hallassák, mert súlya van annak, hogy milyen irányba megy a népünk, nemzetünk és a világ sorsa. Sokszor vádolják a katolikus egyházat azzal, hogy miért szólnak bele a papok a közéletbe, és örülnének, ha a sekrestye magányában, visszaszorulva élnénk, mint a remeték. Én viszont azt mondom és képviselem, hogy mint állampolgárai a nemzetnek, mint szavazópolgárai, nekünk is lehet véleményünk — hangsúlyozta Bese Gergő.  

A Vajdasági Pax Romana három kiemelt jelentőségű eseménye az adventi időszakban és a nagyböjtben megszervezett lelki nap, valamint az őszi tanulmányi nap — mondta Paskó Csaba kelebiai plébános, a Vajdasági Pax Romana elnöke. — A lelki napok egyfajta ráhangolódást is jelentenek az ünnepre, a húsvétra vagy a karácsonyra. Mindig olyan aktuális témákat, kérdéseket dolgozunk fel, amelyek a közéletet érdeklik, foglalkoztatják, vagy beszélnek róla. Mindig olyan aktuális keresztény témákról próbálunk egyfajta eszmefejtegetést hozni megfelelő, illetve jeles előadók bevonásával, amelyek bennünket segítenek egy-egy döntéshozatalban, segítenek egy-egy gondolatsor végigfuttatásában. A mai kérdésünk a Közélet vagy elszigetelődés?!, mely a közelgő választásokkal kapcsolatban nagyon fontos témát vet fel a keresztény ember számára. Fontos kérdés, hogy a politika az ördögtől való, kerülendő, tele van buktatókkal, ahogy sokszor lefestik, vagy pedig egy olyan közjó, olyan közéleti dolog, amelyben egy keresztény embernek nem elszigetelődnie kell, hanem aktívan kifejtenie a véleményét.

A Kelebián megtartott lelki nap az előadások után szentmisével és gyónással zárult.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..