home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közeledik a karácsony!
Zvekán Péter
2020.12.25.
LXXV. évf. 51. szám
Közeledik a karácsony!

Az idei ünnepi hangulat egy kicsit mintha elmaradna, hiszen a sok korlátozás miatt mindenki időre rohan vásárolni vagy beszerző körútra, és emiatt talán a díszítésekre sem figyelünk fel úgy, mint máskor. A legnagyobb érvágás talán az, hogy téli vásárok sincsenek, de legalább városi díszvilágítás van. Persze mindezen nagyot dobhatna egy kiadós havazás, de valószínűleg az sem fog megtörténni. Így marad az otthonunk feldíszítése, egy finom forralt bor, esetleg egy kis tűzropogás és a kihagyhatatlan karácsonyi zene. Ezekből válogattam össze néhány igazán klasszikus darabot.

Andy Williams: It’s the Most Wonderful Time of the Year

Ezt a dalt Edward Pola és George Wyle írták 1963-ban, és még ugyanabban az évben elkészült a stúdiófelvétel is Andy Williams első karácsonyi albumára, a The Andy Williams Christmas Albumra. Mindez a Columbia Records égisze alatt történt, és a kiadó úgy döntött, hogy kislemezként nem ezt fogja promotálni, hanem inkább a White Christmas Andy-féle új változatát. Ebből is látszik, hogy inkább biztosra akartak menni, de aztán az It’s the Most Wonderful Time of the Year önálló életre kelt, és beírta magát a karácsonyi zeneszámok történelmébe.

 

Bobby Helms: Jingle Bell Rock

A Jingle Bell Rock az egyik legnagyobb amerikai karácsonyi sláger, melyet Joseph Carleton Beal és James Ross Boothe írtak, majd Bobby Helms vett fel 1957-ben. Teljesen érezhető rajta az ’50-es évek feelingje, például a Rock Around the Clock zenei világa. A dal egyik védjegye éppen az első néhány hang lett, melyet maga Helms játszik egy elektromos gitáron — ezt meghallva mindenki rögtön tudja, hogy mi következik. A másik védjegy pedig a finom háttérvokál lett, amiért az Anita Kerr Quartet felelős. Mindez együtt egy örök slágert alkotott, az évek alatt ugyanis többen próbálkoztak a feldolgozásával, de valahogy mégis az eredeti változat maradt fenn, és az is szól mindenhol a mai napig.

 

Elvis Presley: Blue Christmas

Egyes dalok életútja igazán érdekesen tud alakulni. Így járt a Blue Christmas is, melyet Billy Hayes és Jay W. Johnson írtak. Az első változatot Doye O’Dell vette fel, de egy évre rá már a countrysztár Ernest Tubb, Hugo Winterhalter és zenekara, valamint Russ Morgan és együttese is játszották. Félreértés ne essék, ezek a maguk idejében jól szerepeltek, a Tubb-féle Blue Christmas például elérte az 1. helyet a Billboard magazin Most-Played Juke Box (Country & Western) Records listáján, de a többi változat is legalább a 10. helyig tornázta fel magát. Mindez azonban eltörpül, hiszen 1957-ben a Király stúdióba vonult, és ezt a dalt is felvette az Elvis’ Christmas Album című lemezére. Ma már szinte mindenki ezt a változatot ismeri, és magának Elvisnek is a szívéhez nőtt, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy ez egy igazi rock and roll ünnepi klasszikus.

 

Bing Crosby: White Christmas

Az biztos, hogy Irving Berlin szerezte 1940-ben, csak azt nem tudni, hogy hol. A történetnek két változata is létezik. Az egyik szerint Berlin éppen a La Quinta Hotelben szállt meg, amikor a dal született. Azon a helyen, ahol több híresség is megfordult, például a rendező-producer Frank Capra is. A másik történet szerint viszont a szerzemény az Arizona Biltmore Hotelben íródott, és rögtön az elkészülte után Berlin a következőt mondta titkárnőjének telefonon: „Valószínűleg nem csak az történt, hogy megírtam a legjobb dalomat, szerintem a világ legjobb dalát írtam meg!” A számot végül Bing Crosby vette fel 1942-ben, és tette híressé a későbbiekben. Érdekes, hogy a stúdiófelvétel mindössze 18 perc alatt készült el a John Scott Trotter Orchestrával és a Ken Darby Singersszel.

Kép: www.bobbyhelms.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..