home 2024. április 10., Zsolt napja
Online előfizetés
Közel járt
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Közel járt

Elsuhant mellettünk a 2004 BL86 — Akkumulátortöltés fény segítségével — Az egységes európai digitális piac koncepciója — box

Elsuhant mellettünk a 2004 BL86

Elkészültek az első képek a Föld mellett elsuhanó aszteroidáról. Mint ismeretes, az égitest az elmúlt napokban közelítette meg a bolygónkat. A szakemberek egyébként már napokkal az érdekes esemény előtt figyelmeztettek rá, hogy amatőr csillagászok is felfedezhetik majd az égbolton a 2004 BL86 névre keresztelt aszteroidát. A NASA természetesen a 70 méteres átmérőjű Deep Space Network antennájával is készített radarfelvételeket. A húsz képből egy rövid GIF-et állított össze, melyen a többi közt az is jól látható, hogy a fő objektum mintegy 325 méteres átmérőjű, körülötte viszont egy jóval kisebb, 70 méteres társ kering egyfajta holdként. A NASA felvételeit ezen a címen tekinthetik meg: http://goo.gl/LccaUu

Akkumulátortöltés fény segítségével

A Microsoft kutatói a mobiltelefonok energiatakarékos feltöltési módszerén dolgoznak. Olyan lámpát szeretnének fejleszteni, amely a kibocsátott fénye segítségével tölti fel a mellé helyezett telefont. Ehhez természetesen olyan készülékre van szükség, amely alkalmas a napelemes töltésre. Az akkumulátort töltő fényforrás prototípusa már elkészült. Az AutoCharge nevű technológia úgy működik, hogy a rendszer kamerával megkeresi a telefont, majd ráirányítja a lámpa fényét. A töltés sebességének és hatékonyságának maximalizálása érdekében a lámpa egy koncentrált, kis szóródású fénynyalábot bocsát ki. Ha valami a fénysugár útjába kerülne, a készülék 50 milliszekundum alatt kikapcsol. Fontos kiemelni, hogy ha egy asztalon több telefon van, akkor a rendszer mindet feltölti egymás után.

Az egységes európai digitális piac koncepciója

Az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa az idén tavasszal szeretné bemutatni az egységes európai digitális piac koncepcióját. Günther Oettinger szerint Európának gyorsan túl kell jutnia azon, hogy 28 nemzeti piaca van, és mindegyiknek saját szabályrendszere. Ehelyett inkább az egységes és óriási amerikai piac mintáját kellene követni. Az USA a legjobb partner, és az EU ezen a területen leginkább az Amerikai Egyesült Államokhoz mérheti magát. A politikus emellett azt is hangsúlyozta, hogy közös digitális piacot kellene létrehozni, valamint egységes, európai online szerzői jogdíjat is szeretne. „Nem szabad túlzásba vinni az adatvédelmet. Pragmatikus adatkezelésre van szükség, és arra, hogy a gazdaság, illetve a felhasználók érdekei kiegyenlítődjenek” — hangsúlyozta Oettinger.

box

A box ügyvezető igazgatója szerint 5-10 éven belül mindent „felhőkörnyezetben” fogunk intézni, mivel a felhasználói eszközökben akkor már nem fognak létezni merevlemezek. A box jelenleg elsősorban Európában népszerű, a vállalatok körében. Már mintegy 100 000 ügyfél fizet a különféle box-szolgáltatásokért. A többi közt internetes vállalkozások is, például a Spotify, ezenkívül építészirodák, média- és tervezőcégek, valamint bankok is. Ezek a társaságok elsősorban a prezentációs anyagaikat tárolják az informatikai felhőkben. Dennis Woodside cégigazgató emellett azt is kiemelte, hogy a vállalat a jövőben még több lehetőséget kínálna a tárolt adatok kezelésére, és nagyon komolyan veszi a biztonság kérdését, azaz minden titkosítva lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..