home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közel a százhoz
Tóth Tibor
2018.12.27.
LXXIII. évf. 51. szám
Közel a százhoz

A közelmúltban a Palics Evezősklubban évzárót tartottak, melyen beszámoltak az idén elért eredményekről, ismertették a következő évre vonatkozó terveket, és díjazták a legjobb versenyzőket.

A szezont Szabó Hangya Andrással, a klub igazgatóbizottságának elnökével, valamint az idei legeredményesebb versenyzőkkel, Nikolina Đorđevićtyel és Rind Rolanddal elemeztük.

A klub evezősei huszonkét versenyen indultak, ebből tizenkettő külföldön, tíz pedig belföldön lett megrendezve. Az érmek számát tekintve a tavalyi, hatvanhét szerzett érmet messze felülmúlták, hiszen az idén nyolcvankilenc érmet (harminchét aranyat, huszonhét ezüstöt és huszonöt bronzot) szereztek a különféle megmérettetéseken.

— Azt hittük, hogy a 2018. év sokkal nehezebb lesz. A gyerekek alaposan ránk cáfoltak, és felülmúlva önmagukat kiváló eredményekkel zárták az idényt. A külföldi regattákon versenyzőink 75%-a volt jelen, a szerbiai futamok mindegyikén elindultunk, a klubok összesített rangsorában pedig az 5. helyen végeztünk — összegzett Szabó Hangya.

A Palicsi-tavon 56. alkalommal megtartott vajdasági nyílt bajnokságon egy aranyat és négy bronzot nyertek a palicsi versenyzők. A dobogó legmagasabb fokára Rind Roland állhatott pionír egypárevezősben, bronzot pedig Ana Miković (felnőttegypár), Mačković Martin, Marko Milodanović (felnőttkétpár), Nikolina Đorđević, Nina Lekić, B. Varga Boglárka, B. Varga Zsófia (serdülőnégypár) és a Pintér Stella, Dudás Sára alkotta pionír-kétpárevezős szerzett. A szeptember végén, Belgrádban megtartott országos bajnokságról két éremmel tértek haza a palicsiak: a B. Varga Zsófia, Nina Lekić, Nikolina Đorđević, B. Varga Boglárka serdülő-négypárevezős egység a 2., B. Varga Zsófia pioníregypárban pedig a 3. helyen ért célba. A palicsi klub több egykori versenyzője az Egyesült Államokban egyetemista, és a tanulás mellett a sportolással sem hagyott fel. Mačković Martin a San Diegóban megrendezett nemzetközi regattát a Berkeley Egyetem színeiben nyolcasban megnyerte, az amerikai bajnokságon pedig ugyanebben a számban bronzérmet szerzett. A válogatott színeiben a Glasgow-ban megrendezett Európa–bajnokságon kormányos nélküli négyesben a 11. helyen ért célba, valamint részt vett a bulgáriai Plovdivban megtartott világbajnokságon is. A válogatottat erősítette Ana Miković is, aki ifjúsági négypárban a 4. helyen végzett a plovdivi Balkán-bajnokságon. Patyi Éva egy aranyat és egy ezüstöt nyert Florida bajnokságán, miután négypárevezősben az 1., nyolcasban pedig a 2. helyen haladt át a célvonalon.


Palicsiak a mohácsi regattán

— A szeptember végi országos bajnokságon közepes eredményeket értünk el. Kiemelném a serdülő-négypárevezős egységünket, mely a számunkra meglepő 2. helyen ért célba. Meglepő, mert egy kicsit többet vártunk tőle, hiszen az idényben a legtöbb versenyt megnyerte, az országoson azonban nem tudott első lenni. Ennek ellenére szépen csillog az ezüst is. A saját rendezésű tartományi nyílt bajnokságon kisebb gondjaink adódtak az időjárással, szinte minden összeesküdött ellenünk. Az eredményekkel elégedettek lehetünk, mivel a huszonnyolc magyar, horvát, macedón és szerbiai csapat rangsorában az előkelő 4. helyen végeztünk. Kellemes meglepetést szereztek tanuló kétpárevezőseink, akik néhány hónap evezés után 3.-ak lettek a versenyen. A Duna Kupán a serdülőnégyesünket indítottuk, mely az eszéki, a mohácsi, az újvidéki és a palicsi regattát is megnyerte, és összesítettben is az 1. helyen végzett. Kiemelném továbbá a budapesti idénynyitó versenyt, melyen az Ana Miković, Milica Stanbolija, Iva Zubelić, Nikolina Đorđević alkotta négypárevezős egység Nina Lekić kormányossal kiegészítve a tizenhat négyes között a leggyorsabbnak bizonyult.

A tagok száma harminc fő körül mozog, ebből húszan versenyeken is indulnak. A pionírok a legnépesebbek. A középiskola elvégzése után a legtöbb fiatal más városba iratkozik egyetemre, így ők már nem a Palics színeiben eveznek tovább. A klubban „nőuralom” van, hiszen a tagok 80%-a a szebbik nemhez tartozik. A sportolókkal két edző, az evezősiskolát is vezető Đurašević Kornélia és az egy hónapja munkába állt Damir Halkić foglalkozik. Az idén huszonöten sajátították el az evezés alapjait, közülük nyolcan már több versenyen is képviselték a palicsi színeket.

Noha a versenyzők átlagéletkora meglehetősen alacsony, a géppark már igen koros, hiszen a legtöbb hajó már harminc-harmincöt éve siklik a vízen. Az anyagiaktól függően négy-öt évente új hajóval gyarapodik a klub. Nagy szükség van egy kétpárevezős hajóra és három egyesre, mivel Ana Miković, Nikolina Đorđević és Iva Zubelić személyében három hasonló képességű versenyzője van az egyesületnek, aki szinte minden regattán az első három között végez.

A klub legeredményesebb evezősének a tizenhárom aranyat, tizenegy ezüstöt és négy bronzot termelő Nikolina Đorđević bizonyult, a fiúk mezőnyében pedig az öt aranyat és három ezüstöt begyűjtő Rind Roland.

— Két évvel ezelőtt egy barátnőm hívására látogattam el az evezősklubba, megtekintettem az edzést, megtetszett, és ott maradtam. Az idén Kalocsán és Mohácson értem el a legszebb eredményeimet, eddigi legnagyobb sikeremnek pedig a 2017-ben Szolnokon megrendezett emlékversenyen kétpárban elért 1. helyezésemet tartom. Szeretnék még sokáig ezzel a sportággal foglalkozni, célom a válogatottba kerülés — mondta Nikolina.

Rind Roland szintén két éve ismerkedett meg az evezéssel. Az idei nyolc érem közül a vajdasági nyílt bajnokságon szerzett első helyét tartja a legértékesebbnek, egyúttal ez pályafutása legjobb eredménye is. Nikolinához hasonlóan Roland is a Svetozar Marković Gimnázium tanulója.

— Az edzést és a tanulást nem egyszerű összehangolni, de kisebb-nagyobb eltérésekkel azért csak sikerül. A tanárok megértőek. Ha edzés vagy verseny miatt ki kell maradnunk a suliból, akkor ebből nem csinálnak gondot. Álmom a válogatottság és a folyamatos fejlődés — mondta Roland.


A vajdasági nyílt bajnokságon huszonnyolc magyar, horvát, macedón és szerbiai csapat vett részt

Néhány évvel ezelőtt egy tóparti evezősközpont létrehozása fogalmazódott meg. Szabó Hangya szerint erre nagy szüksége van a klubnak, ahogyan a város és a szövetség számára is több lehetőséget tartogat az egyelőre még csak elképzelések formájában létező létesítmény.

— A központ felépítéséhez rengeteg pénz kell, a projektumot csakis a város, a tartományi, valamint az országos evezősszövetség támogatásával lehetne megvalósítani. Magyarországi és horvátországi klubok gyakran kapcsolatba lépnek velünk, hogy Palicson szeretnének felkészülni a következő idényre. Mi ezt nem tudjuk lehetővé tenni számukra, mivel annyi hajót itt nincs hol tárolni. Ebben az évben a vízi sportokkal kapcsolatos vendégéjszakák száma elérte a néhány ezret, tehát a sportturizmus fejlődik. Ennek tükrében még inkább szükségessé válik az evezősközpont létrehozása. A nyáron nálunk járt kínai válogatott versenyzők elégedettek voltak a Palicsi-tó nyújtotta edzési lehetőségekkel, és kifejezték reményüket, hogy jövőre is egy hónapot nálunk tartózkodhatnak. Költségvetésünk 80%-át Szabadka városától kapjuk, ezenkívül köszönet illeti a tartományi sporttitkárságot is, mely a vajdasági nyílt bajnokság megszervezésében 300 000 dinárral támogatott bennünket.

A 2019. év újabb kihívásokat tartogat a klub számára. 2008 után ismét Palicson tartják meg az országos bajnokságot, melyre június utolsó hétvégéjén kerül majd sor, a vajdasági nyílt bajnokságot pedig, a klubok kérésére, augusztus hétvégéjén rendezik meg.

Az évzárón Nikolinán és Rolandon kívül elismerést vehetett át Csipak Szergej (a legtöbbet fejlődött versenyző), Ana Miković (a legígéretesebb evezős), Milutin Bilbija (leggyakrabban ő látogatta az edzéseket, egyről sem hiányzott), valamint a Nikolina Đorđević, Nina Lekić, B. Varga Zsófia, B. Varga Boglárka alkotta egység is, mely a legtöbb versenyen az 1. helyen ért célba. A nemzetközi megmérettetéseken elért sikerekért Mačković Martin és Patyi Éva részesült elismerésben, továbbá kitüntették Tomislav Zvеkanovićot, az egyesület elnökét is, aki 65 éve megszakítás nélkül tevékenykedik a Palics Evezősklubban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..