home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kovász és kereszt
Martinek Imre
2022.05.26.
LXXVII. évf. 21. szám
Kovász és kereszt

1974, majd 2003 után ez év ígéret havának harmadik szombatján (május 21-én) újra Versec adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének. A harminckettediknek. Az időtálló projektum a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

A házigazda fogalmon az 1946 óta folyamatosan működő helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület értendő, a szívélyes invitálásra nemcsak a régióból, de az országhatáro(kon) túlról — a felvidéki Zétényről, valamint a romániai Bánságból, Detta testvértelepülésükről — is érkeztek képviselők. Ez utóbbiak az újbóli egymásra találás ünnepnapjának reviális részére, az előbbiek viszont néhány órácskával korábban. A nyitányra, mely ezúttal is tanácskozással rajtolt: értékeink, a közösen elért eredményeink be- és felmutatásának, továbbá az elkövetkező időszak céljaira és reális terveire vonatkozó igények és szándékok megfogalmazásának szándékával. Kovász és kereszt — az építkezés és a megmaradás cselekvő mindennapjai a Dél-Bánságban. A szakmai tanácskozás helyszínéül a verseci városháza díszterme választatott. Itt hangzottak el ft. Palatinus Alen verseci plébániai kormányzó vitaindító gondolatai, a régió magyar művelődési/kulturális egyesületeinek színeit képviselő küldöttek hozzászólásai, valamint a felvetett (lokális) gondokra, problémákra, kételyekre… érdemben reflektálók válaszai. A Magyar Nemzeti Tanács részéről mgr. Hajnal Jenő elnök úr szólt az egybegyűltekhez, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget Sutus Áron elnök, illetve Dudás Károly tiszteletbeli elnök, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságot pedig annak segédtitkára, Kudlik Zoltán képviselte. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet, továbbá a Hagyományok Háza vajdasági hálózatát Vázsonyi Csilla és Polyák Dániel reprezentálta. A verseci politikum szereplői közül dr. Predrag Mijatović, a város képviselő-testületének elnöke mondott rövid köszöntőt. A tanácskozás moderátorai a házigazda egyesület vezetői, Lantos Lajos elnök és Krizbai Hajnalka titkár, nyugalmazott tanítónő voltak.

Kovász és kereszt. Ezen a vidéken egyikben sincs hiány. És bár az a bizonyos kovász hellyel-közzel plusz szubjektíve igencsak kiaszottnak tűnik, azért mégsem annyira reménytelen. Csupán éltető táptalajra van szüksége a matériának. „Mert nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.” Ránk szabott keresztjeinket pedig már régóta zokszó nélkül (is) tudjuk viselni. Igaz, időnként az is előfordul, hogy csupán egy-egy minuta erejéig. A hajdani előttünk járók, a számunkra még mindig járható ösvényeket kitaposó eleink előtt főt hajtva. Elcsendesedvén.

Az idei szemle ugyancsak esszenciális részének tekinthető kézimunka-kiállításhoz a hajdani Fehértemplomi út mentében lévő városi múzeum nyújtott befogadó hajlékot, majd egy picinykét később — a tárlat officiális megnyitása után — a 159 éves Szent Gellért-templomban volt hálaadó szentmise. Alen atya celebrálásával.

S végül a finálé. A Millenium Sportközpont kongresszustermében megtartott nívós ünnepi műsor. Hivatalosan 375 regisztrált részvevővel. Ezen eseményrészt személyes jelenlétével Kovács Elvira asszony, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője, valamint Pintér Anna-Mária, a VMSZ Intézőbizottságának tagja is megtisztelte.

A Dél-bánáti magyar művelődési egyesületek 2023. évi, soron következő harmincharmadik szemléjének megszervezését a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon vállalta el.  

Az idei rendezvény támogatói Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, valamint Versec Község voltak.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..