home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kötet az utánunk jövőknek
Martinek Imre
2008.12.31.
LXIII. évf. 53. szám

Múltvallatók: Tatár Erzsébet jobbról a harmadikMottó: ''És az imádság száll angyali szálakon Istenhez az égbe...”(Gachal János: Ne sirj... megbocsátok)1922 júliusa és 1944 októbere között Gachal János esperes úr volt a torontálvásárhelyi református hívek lelkésze, 1942-ben a l...

Múltvallatók: Tatár Erzsébet jobbról a harmadik

Mottó: ''És az imádság száll angyali szálakon Istenhez az égbe...”
(Gachal János: Ne sirj... megbocsátok)
1922 júliusa és 1944 októbere között Gachal János esperes úr volt a torontálvásárhelyi református hívek lelkésze, 1942-ben a leszakasztott bánáti részek püspökévé is kinevezték. Nagy és hivatott szellemi vezér volt, akit nemcsak az akkori gyülekezet vett körül megkülönböztetett rajongással, de karizmatikussága és sorsszerű mártíromsága ma is útmutató csillag. Lelkipásztori tevékenységét a német megszállás alatt is végezte, sőt több áldásos, hit- és közösségépítő ténykedése mellett a messze földről ideérkező izraelitáknak is adott ki bizonylatot arról, hogy az illető az ő híve. Híveit pedig sosem hagyta cserben.
Két évvel ezelőtt Torontálvásárhelyen születésének 125. évfordulóját ünnepelték. Határokon átívelő összefogással emlékszobát, domborművet avattak a templom egykoron kereszteléskor használt oldalfülkéjében, üvegszekrényekben a lelkipásztor megmentett személyes tárgyaival. Az alkalomból továbbá egy, az eseményt kísérő emlékkiadvány is megjelent Tatár Erzsébet fáradhatatlan közbenjárásának köszönhetően. Az adatgyűjtő (a 2002-ben kiadott falumonográfia szerkesztőihez hasonlatosan - a szerz. megj.) önmagát nem kímélve kereste és szólította meg a hallgatásba burkolózó helybélieket s a faluból szerteszét szóródott sarj-szálakat, hogy bár csendes patakként, mégis napvilágra juthasson a torontálvásárhelyi '44-es áldozatok elnyomatott igazsága is. Sajnos, Gachal lelkipásztornak öt és fél évtizeddel a tragikus események után sem adatott meg, hogy halálra kínzott testét emberhez méltón temessék el végül. A mártír püspök földi maradványai továbbra is jelöletlen sírban várják a Teremtő végítéletét.
Több évtized gyűjtőmunka eredményeként Erzsi néni ezúttal a Gachal János versei 1881-1944 című verseskötetet helyezi az olvasó asztalára, mindenekelőtt az eredeti kéziratokat segítségül híva.
''Tiszteletet és nagy megbecsülést érdemelnek azok, akik rádöbbentek, hogy ütött az emlékezés utolsó órája, hogy Gachal János lelkész emlékét meg kell menteni a feledés homályától az utókor számára” - írja mintegy ajánlásként Tóthné Mérges Eszter, a verseskötet recenzense, de felvezetőként Thomka Beáta és Csete-Szemesi István püspök úr gondolatai is megtalálhatók a kilenc alkotói témakörre tagolt kiadás előszavában. A lektorálás dr. Tóth Lajos, a számítógépes feldolgozás Pozsár Magdolna munkája, a nyomtatást pedig az újvidéki Dániel Print Nyomda végezte. Magát a kötetet (a verseken keresztül) Gyenge Júlia, Petrec Teodóra és Tatár Ilona mutatták be egy teadélután keretében, melyet a helyi református egyházközség szervezett.
- Hiszem, hogy nemcsak falunk magyarságának szempontjából bír majd kulturális jelentőséggel e könyv - nyilatkozta tömören a szerkesztő. - Előző összeállításunkhoz hasonlatosan ezt a kötetet is az utánunk jövőknek ajánljuk. Bizakodva. Kérem, fogadják tisztelettel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..