home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kötelezők és nem kötelezők
Fehér Márta
2018.09.21.
LXXIII. évf. 38. szám
Kötelezők és nem kötelezők

Döbbenet — Segítség, ötödikes a gyerekem! — Drágább lesz a jogsi?

Döbbenet

A tizenhárom éves szabadkai Mija Milošević tragikus halála ráirányította a figyelmet a sportolók kötelező orvosi vizsgájára. A kislány első röplabdaedzésén, a bemelegítés során lett rosszul, az orvosok nem tudtak segíteni rajta. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, mennyire alapos orvosi ellenőrzésen esnek át a sportoló fiatalok. Mija ugyanis az egészségügyi karton szerint makkegészséges volt. Több éve sportolt, méghozzá úszott, s egyetlenegy orvosi vizsgálat eredménye sem adott aggodalomra okot. A sportoló gyerekeket rendszeresen ellenőrzésre küldik, a 2016-ban elfogadott sporttörvény szerint senki sem iratkozhat be úgy sportklubba, illetve mehet versenyre, hogy a legfontosabb egészségügyi vizsgálatoknak ne vessék alá. A Kurirnak nyilatkozó szakorvos szerint viszont az antropometriai vizsgálat, az EKG és a vérkép nem elég, alapos kémiai és biokémiai vérvizsgálatot, valamint terhelési tesztet kellene végezni — ez azonban jelentősen növelné az állami betegbiztosító költségeit. Állítása szerint már tavaly javasolták a szabályzat ilyen jellegű módosítását, választ azonban még nem kaptak. (Kurir)

 

Segítség, ötödikes a gyerekem!

Választható tantárgy lett ötödikben a második idegen nyelv, így csak leíró osztályzat jár érte. Az oktatási és nevelési rendszer alapjairól szóló törvény változtatta meg a tantárgy státusát, a tanárok szerint viszont ez azzal jár, hogy a diákok teljes érdektelenséget fognak mutatni a második idegen nyelv iránt. Az N1-nek nyilatkozó franciatanár arra mutat rá, hogy a gyerekek többségének nem a tudás, hanem a jegy a fontos, és mivel a második idegen nyelvért már nem jár klasszikus osztályzat, s így nem is számít bele az átlagba, senkit sem fog motiválni. Példaként a hasonló cipőben járó hittan, illetve polgári nevelés tantárgyakat hozta fel. Az idegen nyelvekkel és irodalommal foglalkozó társaság ezért azt követeli, hogy módosítsák a törvényt, és kötelező tantárgyként oktassák az ötödik osztálytól induló második idegen nyelvet. Az illetékes minisztérium szerint már dolgoznak a törvény módosításán és kiegészítésén, addig pedig arra kötelezték a szerbiai általános iskolák igazgatóit, hogy jeggyel és leíró osztályzattal is értékeljék a diákok tudását. (N1)

 

Drágább lesz a jogsi?

Október 25-étől minden szerbiai autósiskolának kell hogy legyen gyakorlópályája — saját vagy bérelt. Ezt írja elő a sofőrképzésről szóló új szabályzat. Az illetékesek azt állítják, mindenáron betartatják majd a határidőt, az autósiskolások szerint viszont a beruházás önmagában nem kifizetődő, így emelniük kell a tarifát, vagyis drágább lesz a jogosítvány megszerzése. Az új előírás akár harmadjára is csökkentheti az autósiskolák számát — figyelmeztetnek. A szabályzat egyéb kötelezőket is előír: az autósiskoláknak olyan helyről is gondoskodniuk kell, ahol a vizsgázók a tolatást tudják gyakorolni. Emellett az autókat kötelezően fel kell szerelni blokkolásgátló fékrendszerrel, az úgynevezett ABS-szel. Ez egy olyan aktív biztonsági eszköz, amely megvédi, illetve megakadályozza az autó megcsúszását erőteljes fékezés esetén, továbbá segít a fékezendő gépjármű egyenesen tartásában. A legalább 30 százalékos gépjárműterhelésről is gondoskodni kell a képzés során. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..