home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kötelező a csatlakozás
Kartali Róbert
2020.08.18.
LXXV. évf. 32. szám
Kötelező a csatlakozás

Hamarosan befejeződik a palicsi csatornahálózat kiépítése, a szennyvíztisztítót pedig korszerűsítik. Sánta Csaba, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat beruházási, fejlesztési részlegének igazgatója elmondta: párhuzamosan több beruházást is végeznek, de a palicsi mind közül a legnagyobb.

A Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzésére irányuló projektum keretében a közvállalat tavaly szerződött le egy 19 kilométer hosszú csatornahálózat kiépítésére. A munka java már elkészült, de mivel a projektumra szánt eszközökből csaknem 0,4 millió euró megmaradt, ezt felhasználva további 3 kilométerrel hosszabbítják meg a csatornavezetéket — magyarázta Sánta.


Sánta Csaba

— Így a nyomóvezetékkel együtt összesen 22 kilométer új csatornahálózat épülhet ki. A nyomóvezeték 5 kilométer hosszú, az összegyűjtött szennyvizet a szabadkai gravitációs csatornába, illetve onnan a szennyvíztisztítóba juttatja. A rendszer kivitelezése lényegében készen van, a legtöbb helyen már csak a visszaállítási munkákat végzik, továbbá a Horgosi út mentén folyamatban van az új, 3 kilométeres szakasz kivitelezése. A legtöbb csatornahálózatot a lakónegyedben építettük ki, és egy részen a turisztikai övezetben, itt is vannak lakónegyedek. A Palicsi-tó nyugati részére vonatkozó főtervhez is kapcsolódtunk. A csatornahálózat a legdrágább és a legmélyebben elhelyezkedő infrastruktúra, ezzel a beruházással így mi is hozzájárultunk a további idegenforgalmi fejlesztésekhez.

A csatornahálózat kiépítése a németországi KfW Bank támogatásából valósult meg, a beruházás finanszírozásának előfeltétele az volt, hogy a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésekor legalább 1000 bekötés megvalósuljon. Ez a szám azonban nem volt reális — emelte ki Sánta.

— A támogató is mérsékelte az ezzel kapcsolatos igényét, és kevesebb bekötésben állapodtunk meg. A pénz folyósításának feltétele volt az is, hogy a város módosítson a korábbi rendeletein, és tegye kötelezővé a bekötést azokon a helyeken, ahol kiépült a szennyvízelvezetés. Ez a tavalyi év végén történt meg. A csatornahálózat kiépítését csúszással követik a bekötések, decembertől 270 beállást csináltunk meg az ingatlanok felé, de eddig csupán 90-en szerződtek. Ez egy nagyon rossz mutató, de a kötelezettség megvan, a technikai átvétel után hat hónapos türelmi idővel a lakosoknak kötelező lesz rákapcsolódniuk. Ez a rendelet a város többi részére is érvényes, és mindenki köteles lesz rákapcsolódni a csatornahálózatra, ahol ki van építve. Palicson a már korábban kiépített csatornahálózatról készült egy részletes analízis, itt 2760 potenciális rákapcsolódást tudnánk lehetővé tenni, ebből 1982-től 2019 végéig, amikor elkezdtük építeni az új csatornahálózatot, 1150 valósult meg, és körülbelül még 4-500 bekötésre van mód. A feltételként szabott bekötések közé a régi hálózatra csatlakozó polgárokat is bele fogják számolni. A határidő egyébként szeptember végéig lett meghosszabbítva, addig befejeződik a csatorna kiépítése a kibővített szakasszal együtt.

A közvállalat a szennyvíztisztító kibővítésére is kapott donációt. A tender lezárult, majd megindult a nyolc hónapos munkafolyamat, az objektum a jövő tavaszra készül el. A beruházás lényege, hogy kiszűrjék a megtisztított szennyvízből az algaképződés egyik legserkentőbb anyagát, a foszfort. A megtisztított víz egy része áthalad majd egy mikrofilteren, mely a lebegő részecskéken levő foszfor, illetve szerves anyag mennyiségét fogja csökkenteni, ezáltal pedig a tó minősége is jobb lesz.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..