home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Koszovói vendéglátósok tiltakoztak a kormány elmaradt intézkedései miatt
MTI
2020.07.28.
LXXV. évf. 30. szám
Koszovói vendéglátósok tiltakoztak a kormány elmaradt intézkedései miatt

Étteremtulajdonosok és -üzemeltetők tüntettek a koszovói kormány pristinai épülete előtt, mert a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta veszteségeikért nem kaptak ellentételezést a kormánytól.

A hétfői megmozduláson több ezer ember vett részt, akik fogadkoztak, hogy egy hét múlva megismétlik tiltakozó akciójukat, ha addig nem vezet eredményre.

Koszovóban kedd reggelig ismertté vált adatok szerint egy nap alatt 7137-ről 7413-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Nyolccal 185-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Szerbiában hétfőről keddre 23 730-ról 24 141-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 543-ra nőtt. A Szerb Nemzeti Bank döntése értelmében további harminc nappal, szeptember 30-ig meghosszabbítható a hiteltörlesztési moratórium, amelyet márciusban azért vezettek be, hogy az emberek könnyebben viseljék a koronavírus-járvány gazdasági következményeit.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 086-ról 10 214-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Hétfőn hat halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 466. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a fertőzöttek 45 százalékát a fővárosban regisztrálták, aminek a járványügyi szakemberek szerint két oka van, egyrészt Szkopjéban élnek a legtöbben, másrészt a fővárosban a legkevésbé fegyelmezettek az emberek.

Montenegróban keddre 2799-ről 2894-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 45. Az Adria-parti országban augusztus 30-án tartanak parlamenti választást, szakértők szerint addigra nem ér véget a járvány, ezért nagyon szigorú elővigyázatossági intézkedéseket kell betartani a szavazóhelyeken.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 10 334-ről 10 517-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és heten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 294-re nőtt. A Klix.ba boszniai hírportál számításai szerint Bosznia-Hercegovinában a koronavírus halálos áldozatainak aránya alacsonyabb, mint az Európai Unióban, hiszen míg Boszniában százezer lakosra 8,4 áldozat jut, ez az arány az európai uniós országok átlagát nézve 18,74. Ám a nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina áll a legrosszabbul a lakosság számarányát tekintve.



Prizren (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..