home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Koszorúzás az I. világháborús katonaáldozatok nagybecskereki emlékhelyénél
Kónya-Kovács Otíla
2022.09.23.
LXXVII. évf. 38. szám
Koszorúzás az I. világháborús katonaáldozatok nagybecskereki emlékhelyénél

A nagybecskereki katolikus temetőben tavaly óta méltóan emlékezhetünk a nagy háborúban elesettekre. Száznyolc éve, szeptember 21-én temették el itt az első katonai áldozatot, tavaly pedig ugyanezen a napon állították fel az emléktáblákat Magyarország Kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. Immár márványkőbe vésve olvasható minden egyes név.

Az 1960-as években felszámolták az egykori katonatemetőt, majd a Szent György Lovagrend Bánáti Priorátusának kezdeményezésére felújították a keresztet, mely az áldozatok emlékét őrizte. Balázs József, a visegrádi Szent György Lovagrend lovagja elmondta, 2018-ban éves akciót hirdettek, melynek során minden priorátus arra kötelezi magát, hogy felújít egy elhagyatott keresztet a környezetében.

— Megbeszéltük, hogy a katolikus temetőben van egy része annak a keresztnek, amely az I. világháborúban elesett katonák tiszteletére lett emeltetve valamikor 1938-ban. Ennek a keresztnek valójában csak az alapzata volt már meg azon a helyen, amelyen ma is itt áll, és a rendünk úgy döntött, hogy egy teljesen új keresztet állít ebbe az alapba. 2019. október 12-én ünnepség keretében meg is történt ennek az új keresztnek a fölállítása. A nagybecskereki plébánia nyugalmazott plébánosa, Msgr. Tietze Jenő atya fel is szentelte a keresztet. Mivel a katonasírok itt voltak ezen a részen, később folytatódott az emlékhely kialakítása a hősök tiszteletére, ahol most már a nevük is szerepel.

Jenovay Lajos fő szervező, a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület elnöke hozzáfűzte, az I. világháború után valóban itt voltak eltemetve a katonai áldozatok, de szinte több mint ötven évig semmi nyoma sem volt annak, hogy itt katonák nyugszanak. Első lépésként a Szent György Lovagrend felújította az itt található kőkeresztet, majd tavaly Magyarország Kormányának és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően sikerült ezeket az emléktáblákat létrehozni. Az emlékhellyel adósságot törlesztettünk, nemcsak a katonák, hanem a leszármazottaik felé is, akik ha a sírhelyet nem is, de elődeik kőbe vésett nevét megtalálhatják. A legnagyobb részük nem közvetlenül a fronton esett el, és nem csak becskereki emberekről van szó. A Monarchia minden részéről, sőt, szélesebb területről is vannak itt eltemetve katonák, akik nemcsak a Monarchiának, hanem más hadseregnek is viselték az uniformisát. Ezen a helyen valójában az áldozatokra emlékezünk — hallottuk Jenovay Lajostól. A megemlékezésen Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja is beszédet mondott.

Az alkalmi műsorban közreműködött az Emmanuel Kamarakórus, Süveg Emma hegedűn játszott, Sziveri Emese pedig verset mondott.

Az emlékhelyen koszorút helyeztek el a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Nagybecskerek Város Önkormányzata, a visegrádi Szent György Lovagrend Bánáti Priorátusa, valamint a nagybecskereki Petőfi MME képviselői.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..