home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Koszorúzás a Hungária szobornál
Zséli Ágnes
2017.03.14.
LXXII. évf. 10. szám
Koszorúzás a Hungária szobornál

Törökbecsén március 13-án alkalmi műsorral, valamint koszorúzással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire.

Az eseményen jelen voltak a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Egység Párt helyi szervezete tagjai, valamint a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanulói.

A szavalatok után a jelenlévőket Ilia László, a VMSZ törökbecsei községi szervezetének elnöke köszöntötte.

— Koszorúkat helyeztünk el a Magyar Nemzeti Tanács segítségével nyolc évvel ezelőtt restaurált Hungária szobornál. Horvay János alkotásánál több mint 25 éve koszorúzunk. Azt üzenjük, hogy olyan idők ne ismétlődjenek meg, mint amelyeknek az emlékére ez a szobor készült, tudniillik a törökbecsei csatában elesett honvédek emlékére állíttatta Törökbecse lakossága. A jogainkért nekünk is küzdenünk kell, de természetesen nem harccal és forradalommal — hangzott el a köszöntőben.

Ünnepi beszédet Bálint Tibor, a törökbecsei Rákóczi Ifjúsági Szervezet tagja mondott.

A Rákóczi Szövetség jóvoltából negyvenhat anyaországi diák érkezett Törökbecsére Takács Éva, valamint Varga Gábor tanár vezetésével. A pedagógus kiemelte, hogy a közös ünneplés tavaly kezdődött, s az idén még több tanuló szándékozott eljönni.

— Azt gondolom, hogy a tavalyi év fontos volt, hiszen a gyerekek megtapasztalták, milyen jó együtt ünnepelni a délvidékiekkel. Hihetetlennek hangzik, de nem elsősorban a délvidékieknek van szükségük az ünneplésre, hanem inkább nekünk egy másfajta ünneplés megtapasztalására. Minket otthon természetes közegként vesz körbe a magyar szó, itt viszont az anyanyelv kétszer olyan értékes. Köszönet érte, hogy ezt az átélést megtapasztalhatják a diákjaink, mert nagyon sokat tanulhatnak belőle.

A megemlékezést jelenlétével megtisztelte Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese.

— Az utókornak, a mai embereknek is példát kell venniük elődeink tetteiről, hiszen ők a mai időkben, a nehéz politikai és gazdasági helyzetben is ugyanúgy példaképek. Amikor talán már úgy gondoljuk, hogy nincs remény, mégis van egy utolsó lehetőség az újrakezdésre, melyet a legtöbb esetben csakis összefogással lehet elérni.

A törökbecsei megemlékezés a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában szervezett esti társalgással, műsorral fejeződött be, mely során a keszthelyi, valamint a bánsági település ifjai katonadalokat énekeltek.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..