home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Köszöntők dalban
Tóth Lívia
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Köszöntők dalban

Két évtizede foglalkozik a magyarországi Vass Lajos Népzenei Szövetség a Kárpát-medencében működő, hagyományainkat és népzenénket éltető közösségek segítésével. Ebből az alkalomból 20 év a hagyományok tükrében címmel ünnepi közgyűlést és népzenei gálát tartottak Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban. A rangos eseményre Vajdaságból a csókai Rákóczi Férfikar kapott meghívást.

A szövetség névadóját, Vass Lajos zeneszerzőt, karnagyot, a magyar kórusmozgalom kiemelkedő személyiségét a Magyar Televízióban 1969-70-ben megrendezett Röpülj Páva vetélkedő tette országosan ismertté, melynek szervezője és műsorvezető riportere volt. Az adás hatására lendült fel Magyarországon újra a népzenei mozgalom. Az akkor alakult pávakörök többsége mindmáig működik. A Vass Lajos Népzenei Szövetség feladatai közé tartozik a találkozók, versenysorozatok, továbbképzések, táborok életre hívása az anyaországban és a határon túli területeken. 

A budaörsi gálaműsorra a vezetőség a hosszú ideje magas színvonalon működő csoportok, szólisták közül válogatott, akik természetesen Vass Lajos-nagydíjat is birtokolnak. Az egybegyűlteket Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közösségi, Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője, valamint Vass József, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnöke köszöntötte.

A rendezvényen első alkalommal adták át a huszadik évfordulóra alapított Vass Lajos-emlékplakettet, melyet Mónus Ferencné Ilona, a kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület alapítója és Szabó László, a tarpai Figemadár citerazenekar vezetője vett át.

A csókai Rákóczi Férfikórus örömmel tett eleget a felkérésnek. A programban a Távolban, jaj, de csörög a béklyó című dalcsokrát adta elő. A csoport tagjainak a nap folyamán arra is volt idejük, hogy megtekintsék Budaörs nevezetességeit, a többi közt a település fölé magasodó sziklaszirten, a Kőhegyen álló kápolnát és keresztet.

A húszas szám ezen a napon több beszélgetésben is felmerült, ennyi éves ugyanis a házigazda budaörsi Piros Rózsa Dalkör, a Rákóczi Férfikar viszont jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ez alatt az idő alatt ötször érdemelte ki az Aranypáva díjat, háromszor az Aranypáva Nagydíjat és négyszer a Vass Lajos-nagydíjat. A Rákóczi Férfikar tagjai elmondták, számos meghívást kapnak, és az anyagi lehetőségeiktől függően igyekeznek is minél többnek eleget tenni. Az idén a csantavéri Durindón kívül Erdélybe, Ádándra, Püspökladányba és a KÓTA népzenei gálára is készülnek, jövőre pedig Csókán megszervezik az V. Magyar Népzenei Kórusfesztivált.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..