home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kos a rókalyukban
Tóth Lívia
2008.02.20.
LXIII. évf. 8. szám

Nem tudom, milyen idő lesz, amikor ezt a cikket olvassák, de a hétvégén, ha nem is tartósan, ismét ránk köszöntött a tél. És ezt nagyon zokon vettük. Annak ellenére, hogy még február van. Mert inkább a hóvirágnak, a bimbózó aranyesőnek, a helyenként felbukkanó gólyahírnek hittük el, hogy hamarosan i...

Nem tudom, milyen idő lesz, amikor ezt a cikket olvassák, de a hétvégén, ha nem is tartósan, ismét ránk köszöntött a tél. És ezt nagyon zokon vettük. Annak ellenére, hogy még február van. Mert inkább a hóvirágnak, a bimbózó aranyesőnek, a helyenként felbukkanó gólyahírnek hittük el, hogy hamarosan itt a tavasz. Már nagyon-nagyon várjuk. Akkor is, ha még mindig Szerbiában élünk. Sőt, most már CSAK Szerbiában élünk. Illetve: élnek mások. Mert az én lakóhelyem továbbra is Vajdaság. Mindig is az volt. Vagy Délvidék.
Visszatérve a megkezdett témához: észrevették, milyen sebhelyesek az út menti erdőcskék, cserjések? Nagy úr a szükség, esetünkben a téli hideg. Fényes nappal nyesik le és gyűjtik kévébe az ágakat, vágják ki a vékonyabb fákat. A szorgoskodók azzal sem törődnek, hogy a mellettük elsuhanó autósok meglátják őket. Talán arra gondolnak, miközben dacosan felkötözik zsákmányukat rozoga kerékpárjukra, hogy a már messze járó gépjárműben is melegebb van, mint az ő konyhájukban. Azt hiszem, találóan fogalmazta meg egy ismerősöm, hogy miért nem szeretjük a zimankót. Azt mondta: ha normális fizetésünk volna, nem áhítoznánk ennyire a tavasz után. Mert akkor gond nélkül egyenlítenénk ki a fűtési számlánkat, és nem szorulna el a szívünk, valahányszor az elfogyasztott gáz- és villanymennyiséget számolgatjuk. A távfűtés díja sem okozna álmatlan éjszakákat, és arra se lenne szükség, hogy aggodalmasan nézegessük a fészerben a gyorsan fogyó szén- vagy farakást. Választhatjuk ugyanis a fűtésnek bármelyik módját, mindegyik drága. Legalábbis a többségnek. Jut eszembe: hallottak arról az angliai házaspárról, aki 22 éve lakik szállodában? Kiszámították, így sokkal kényelmesebb és olcsóbb az életük. Mivel egy évre előre foglalják le a szállásukat, viszonylag olcsón jutnak a szobához, melyet nem kell takarítaniuk, az ágyat is bevetik helyettük, rezsit (villanyfogyasztást, fűtést, kommunális szolgáltatásokat) sem fizetnek külön.
Azon is nagyon jól szórakoztam, hogy mit ünnepeltünk a múlt héten, vagyis február 15-én. Miután jó néhány (nemcsak magyar) napilap internetes oldalán egy fikarcnyi erre vonatkozó hírt sem találtam, fellapoztam egy-két ezen a napon történt jellegű rovatot. Sokkal okosabb lettem, mert megtudtam például, hogy 1882. február 15-én szállítottak először fagyasztott húst, 1931-ben ezen a napon mutatták be az első Drakula-filmet, vagy 1768-ban először készítettek és reklámoztak mustárt. Bevallom, végül megtaláltam a Szerbiára vonatkozó kitételt is, és gondosan elmentettem a számítógépemben. Hogy jövőre megkíméljem magam a felesleges keresgéléstől. Habár az is lehet, hogy egy év múlva már más ünnepeink lesznek.
A jegyzeteimben van még egy mondat, melyet egy tekintélyes honatya ejtett ki a kamerák előtt. A magyar parlamentben. Arra hivatkozott, hogy ő a Kos jegyében született, márpedig egy kost nagyon nehéz kifüstölni a rókalyukból... Mit szólnak hozzá? Jó kis képzavar, ugye?!
Mindezt azért hordtam össze, mert figyelemmel kísértem ugyan az eseményeket, de elhatároztam, írásomban nem sok szót vesztegetek Kosovo függetlenedésére. Elsősorban azért, mert teljesen felesleges (lenne) olyasminek az oda (nem) adásáról beszélni, ami már rég nem a miénk. Egyetértek azokkal, akik szerint már mindenki belefáradt ennek a ,,problémá”-nak az emlegetésébe. Vagy majdnem mindenki - gondolok itt a különféle tüntetések és rendbontások résztvevőire. Meddig legyünk még a kosovói kérdés túszai? Egészen egyszerűen jobban, emberhez méltóbban, ha úgy tetszik, európaibban szeretnénk élni. Miért olyan nagy kérés ez a 21. században a világnak ebben a szerencsétlen csücskében? És meddig marad az?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..