home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Körvonalazódik a tanévkezdés
Fehér Márta
2020.07.30.
LXXV. évf. 31. szám
Körvonalazódik a tanévkezdés

Oktatási miniszter: a középiskolások csoportokban, felváltva járnának iskolába — Új gazdasági intézkedéseket jelentett be a szerb elnök — Végleges: ilyen lesz a parlament összetétele

Oktatási miniszter: a középiskolások csoportokban, felváltva járnának iskolába

Mladen Šarčević szerint intenzíven dolgoznak a lehetséges őszi oktatási modelleken, nyilatkozata alapján a felsősök és a középiskolások valószínűleg két hetet az intézményben, két hetet pedig otthon tanulnának, az alsósok viszont állandó jelleggel az iskolában, legrosszabb esetben három hetet az osztálytermekben, egy hetet pedig távoktatásban. Mivel az iskolák kapacitásai eltérőek, nem vezethető be egységesen ugyanaz a modell mindenhol. Előfordulhat, hogy egyes helyeken teljes mértékben megszervezhető a tantermi oktatás a biztonsági intézkedések szigorú betartásával, minden egyes diáknak garantálva a 4 négyzetméteres területet, más iskolákban viszont, ahol sok a diák, és az oktatás két váltásban folyik, az alsósok számára igyekeznek minél több tantermi órát szervezni, hiszen a kicsik nem maradhatnak egyedül otthon. Ez viszont azzal jár, hogy a felsősök felváltva, két hetet otthon, online tanulnak, illetve két hetet az iskolában. A középiskolások számára is hasonló módon szerveznék meg az oktatást, tizenöt napig az elsősök és a másodikosok, majd a harmadikosok és a negyedikesek járnának iskolába, ekkor gyakorlati oktatáson vennének részt, illetve felelnének, az otthon töltött két hétben pedig az elméletet sajátíthatnák el. Bejelentése szerint az iskolaigazgatókat egy héten belül tájékoztatják az oktatás megszervezésének lehetséges módjairól, pontosabban az intézményeket csoportokba sorolják, és mindegyik iskola számára előírják, melyik modellt kell alkalmaznia, és milyen formában. Ha szükséges, a tanulók maszkot viselnek majd. Más országokban is ezt teszik, nálunk miért ne lehetne? — fogalmazott. A régi kerékvágásba csak akkor kerülhet vissza a tanítási rend, ha az biztonságos lesz, vagyis a hagyományos oktatásra valószínűleg majd csak akkor lehet visszatérni, ha elérhetővé válik a védőoltás — hangsúlyozta. (Tanjug)

 

Új gazdasági intézkedéseket jelentett be a szerb elnök

Már augusztusban további támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Tárgyalások folynak a Szerbiai Nemzeti Bankkal arról, hogy legalább két hónapra ismét váljon lehetővé a polgároknak és a gazdasági élet szereplőinek a hitelrészletek törlesztésének szüneteltetése. A szerb közmédia híradójának Aleksandar Vučić ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az ország gazdasági helyzete jó, ezért továbbra is segíteni szeretnének a munkáltatókon. Bejelentette, hogy a természetes személyek és a vállalkozások számára is folytatódhat a hitelmoratórium, azaz újra felfüggeszthetik a havi törlesztőrészletek fizetését, meghatározott feltételekkel. A tervek szerint legalább egy hónapig elhalasztják az adók és járulékok befizetését a vállalkozóknak. Szerbia júliusra és augusztusra is kifizeti a dolgozók minimálbérének 60 százalékát — mondta az államfő. (Szerbiai RTV)

 

Végleges: ilyen lesz a parlament összetétele

A Köztársasági Választási Bizottság kiosztotta a szerbiai képviselői mandátumokat. Hét választási lista jutott be az országos parlamentbe, ezek közül négy nemzeti kisebbségi. Az Aleksandar Vučić vezette Szerb Haladó Pártnak 188 képviselője lesz, Ivica Dačić Szerbiai Szocialista Pártja és Dragan Marković Palma Új Szerbia közös listájának 32, míg az Aleksandar Šapić fémjelezte Győzelem Szerbiáért listának 11. A Vajdasági Magyar Szövetség — Pásztor István lista 9 mandátumot nyert a június 21-ei választáson, továbbá Muamer Zukorlić Igazságosság és Megbékélés Pártja, illetve a macedónok közös listája 4, az Albán Demokratikus Alternatíva, valamint a dr. Sulejman Ugljanin vezette szandzsáki lista pedig 3-3 képviselőt küld a 250 tagú parlamentbe. (Szerbiai RTV)



(Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..