home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Körút
Talpai Lóránt
2021.06.24.
LXXVI. évf. 25. szám
Körút

Ursula von der Leyen minden uniós tagállamba ellátogat — Elhalasztották a britek az újranyitást — Nagy vitát szült az úgynevezett iszlámtérkép

Ursula von der Leyen minden uniós tagállamba ellátogat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke minden tagállamot meglátogat, hogy közösen tekintsék át a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának finanszírozását szolgáló nemzeti terveket — ezt az uniós bizottság elnöke jelentette be Brüsszelben. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a tagországi kormányokkal folytatott, intenzív párbeszéd után a brüsszeli testület befejezte értékelését a nemzeti helyreállítási tervekről. Ursula von der Leyen ezen a héten Portugáliába, Spanyolországba, Görögországba, Dániába és Luxemburgba látogat. A Next Generation EU nevű, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag 672,5 milliárd eurót ad a beruházások és a reformok támogatására, 2018-beli árakon számolva. Az összeg 312,5 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból és 360 milliárd eurókölcsönből tevődik össze.

 

Elhalasztották a britek az újranyitást

Az eredetileg tervezett időponthoz képest négy héttel későbbre, július 19-ére halasztotta a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások teljes körű feloldását a Delta nevű vírusvariáns terjedése miatt — jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján bízik abban, hogy nem lesz szükség a még érvényben lévő néhány korlátozás feloldásának négy hétnél hosszabb halasztására. Továbbá kijelentette, ez a pluszidőszak szükséges ahhoz, hogy minél többen részesüljenek a koronavírus elleni oltásban, különösen a fiatalabb korosztály tagjai közül, akiknek a körében gyorsabban terjed az először Indiában azonosított Delta-vírusvariáns. Hozzátette: a kormány naponta vizsgálja a helyzetet, és ha két hét múlva úgy találja, hogy a kockázat csökkent, akkor fenntartja a lehetőséget a július 19-énél két héttel korábbi, július 5-ei teljes nyitásra.

 

Nagy vitát szült az úgynevezett iszlámtérkép

Az Ausztriában nagy vitát okozó iszlámtérkép másfél hét szünet után újra elérhető az interneten. A felfüggesztés oka az volt, hogy technikai módosításokat hajtottak végre az oldalon. Az újra elérhetővé tett honlapon továbbra sem szükséges a regisztráció, és bárki rákereshet az Ausztriában működő muzulmán hitközösségekre, egyesületekre, szervezetekre. A térképen feltüntetett 623 intézmény mindegyikéhez részletes háttérdokumentáció tartozik irányultságukról, tevékenységi körükről, céljaikról, múltjukról, jelenükről, sőt külföldi kapcsolataikról is, továbbá rávilágít egyes szervezetek összefonódásaira a politikai iszlám ideológiájával, szervezeteivel és hálózatával. Susanne Raab integrációs miniszter május végén tárta nyilvánosság elé a térképet, melynek megjelenése óta — elsősorban közösségi médiaplatformokon — több halálos fenyegetést kapott. Az Európa Tanács felszólította Ausztriát, hogy vonja vissza a térképet. Az ausztriai iszlám hitközösség ifjúsági szervezete (MJÖ) pedig nyílt levélben szólította fel a tárcát a térkép végleges visszavonására, és feljelentést is kilátásba helyezett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..