home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kóruszenével a szórványban
JENOVAY Lajos
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám
Kóruszenével a szórványban

Nemrégiben a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus a bánsági szórvány lakta területeken tájolt, három koncertet tartott. - Régi álma valósult meg a kórusnak, bejárhatta a Bánság egy kis részét, és éneklésével örömet lophatott az ott élő emberek szívébe. Mindezt az Illyés Közalapítvány támogat...

Nemrégiben a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus a bánsági szórvány lakta területeken tájolt, három koncertet tartott.
- Régi álma valósult meg a kórusnak, bejárhatta a Bánság egy kis részét, és éneklésével örömet lophatott az ott élő emberek szívébe. Mindezt az Illyés Közalapítvány támogatásának köszönhetően, valamint a budapesti Musica Sacra kamarakórus jóvoltából, amelynek a meghívására áprilisban Budapesten, a Jézus Szíve-templomban énekeltünk, és a hangverseny végén a szórványban tartandó koncertjeinkre gyűjtést szerveztek - mondta Balázs József, az Emmanuel kamarakórus elnöke.
A tájolás első állomása Pancsova volt, ahol Erős Mihály plébános úr odaadó szervezésében igen sikeres koncertet tartottak. A pancsovaiaknak ritka élményben lehetett részük, mivel ezen a vidéken igen ritka vendégnek számít a magyar kórus. A Dél-Bánát központjában tett látogatás után a kórus Sándoregyházán vendégszerepelt a Szent Vendelről elnevezett templomban. Ennek a dél-bánáti falunak az apraja-nagyja megtöltötte a padsorokat, élükön Masa Tamás fiatal lelkipásztorral. A felcsendülő Ave Maria után sokuknak könnyes volt a szeme, és a fellépés után meg is jegyezték: ilyet még a templomunkban nem is hallottak. Záróállomásként a Nagybecskerek melletti Erzsébetlakot keresték fel, ahol Trtanjek Stanko muzslyai plébános közreműködésével, a Szent Erzsébetről elnevezett templomban meghitt hangulatban tarthatták meg a koncertjüket. A kórust sikeres útján fáradhatatlan karnagya, Konrád Emma vezette.
Az Emmanuel kamarakórus 1997. január 21-én alakult meg. Magját a nagybecskereki székesegyház kórusa képezte, amelyhez olyan egyének csatlakoztak, akik kedvelik a kórusmuzsikát, és készek is voltak annak terjesztésére, minél szélesebb körű megismertetésére tájainkon. Megalakulásával nagy hiányt sikerült betölteniük, mivel ilyen jellegű magyar kórus évtizedekig nem működött Nagybecskereken. Céljuk az egyházi és a világi kóruszene népszerűsítése, ismert zeneszerzők darabjainak az előadása eredeti nyelven. A kamarakórus tagjainak száma átlag harminc fő körül mozog, vannak közöttük egyetemi hallgatók, nyugdíjasok, munkások, tanárok, mérnökök.
A kórust a megalakulásától kezdve Konrád Emma vezeti. A repertoárján többek között szerepelnek Mozart, Beethoven, Liszt, Rossini, Halmos, Bárdos, Kodály, ifj. Somorjai művei is. Eddigi tevékenysége folyamán rendszeresen részt vett a Bárdos Lajos nevét viselő nemzetközi kórustalálkozón és a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóján. Vajdasági vendégszereplései mellett koncertet tartottak Budapesten, Kolozsvárott, valamint részt vettek Erdélyben a Szent László-napi kórustalálkozón is. Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítaniuk más, határon túli kórusokkal is, például a budapesti Musica Sacra és Victoria kórusokkal, valamint az erdélyi, magyarfenesi vegyes karral. Sikeres tevékenységének talán az a legnagyobb elismerése, hogy 2003-ban Konrád Emma karnagynak ítélték oda Nagybecskerek város díját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..