home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kórusok egymásra találása a Bánságban
Martinek Imre
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
Kórusok egymásra találása a Bánságban

Advent időszakának előestéjén Hertelendyfalván tizenkettedik alkalommal adtak egymásnak találkát a Bánáti református egyházmegye kórusai. Torontálvásárhely, Nagybecskerek, Magyarittabé és Hertelendyfalva református kórusai, dalárdája a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesületben zengtek új éneket az Úrnak.

Mottó: „énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is.” (I. Kor 14,15b)

Ezzel gondosan ápolják azt a 2004-ben testet öltött elképzelést, amelynek eszmei atyja nt. Marton Károly magyarittabéi tiszteletes úr, az egyházmegye előző esperese volt. A kórusok bemutatkozása előtt az egybegyűlteket ft. Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke is köszöntötte.

Nt. Kiss Nándor, az egyházmegye jelenlegi esperese a jelenlévőket a XIX. század kései, illetve a XX. század korai évtizedeibe kalauzolta. A harminckilenc képkockába sűrített történelmi prezentáció apropóját a Hallelujah! énekeskönyvből válogatott egyházi énekek adták, betekintést nyújtva a nagybecskereki református gyülekezet énekkara által előadott kórusművek szerzőinek, illetve eme dicséretek szövegét magyar nyelvre átültetők (dr. Misley Sándorné, Vargha Gyuláné Szász Póla és Nyáry Pál református esperes) életébe. Noha köztudomású, valójában csak kevesek előtt ismeretes, hogy a vojlovitziak, akik harmadízben vállalták magukra eme rendezvény házigazdájának szerepét, az idén a Református énekek rendezvényen is felléphettek. Elidegeníthetetlen részeként annak a Kárpát-medencei egyesített kórusnak, amelynek tagjai immáron tizennegyedik alkalommal gyűltek össze a Művészetek Palotájában, Budapesten.


A szerző felvételei

A találkozást lekerekítendő csendültek fel végül a Székely himnusz, majd a Nemzeti ima bizakodó versszakai. Fennen hirdetve, Európát elsősorban nem kerítéssel, hanem a testet öltött evangélium megélésével lehetséges megvédeni. Erre utalt a záróáhítatnak választott újszövetségi igeszakasz is (Mt 5,14—16), Kiss esperes úr tolmácsolásában. Az elbocsátó áldásra várva az egybegyűltek a XC. zsoltárt énekelték el. Afféle ráadásképpen, egy dícséret erejéig, a magyarittabéi kórus énekelt ismét, valamint Varga Anna nyugalmazott nagybecskereki tanárnő tarsolyából is előkerült egy értékes csiszolatlan gyöngyszem.  

A Bánáti református egyházmegye elöljárói a soron következő tizenharmadik kórustalálkozójukat Torontálvásárhelyen szeretnék megtartani. Ha a terveket és a gondolatokat egyaránt ismerő teremtő és megtartó Gondviselésnek is ekképpen lészen akaratja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..