home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kortárs költők társaságában
(Tha)
2016.12.05.
LXXI. évf. 48. szám
Kortárs költők társaságában

Krnács Erika előadóművész, Zsoldos Ervin verséneklő és Szerda László zenész a múlt héten a csókai Városi Könyvtárban lépett közönség elé. Folyók fölött című zenés-verses összeállításukkal a kortárs vajdasági magyar irodalmat ajánlották az egybegyűltek figyelmébe.


Szerda László, Krnács Erika, Marx Éva, Dupák Fanni, Kónya Sándor és Zsoldos Ervin

Összeállításukban többek között Sziveri János, Domonkos István, Terék Anna, Böndör Pál, Verebes Ernő, Tolnai Ottó, Tóth Ferenc, Csík Mónika, Fehér Ferenc, Kontra Ferenc versei, prózái, illetve azok részletei szerepelnek.

Vendégelőadóként a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület két versmondóját, Dupák Fannit és Marx Évát, valamint Kónya Sándor versénekest hívták meg.

— Amikor a Folyók fölött című műsorunkhoz a verseket válogattuk, igyekeztünk olyanokat találni, amelyek témájukban közel állnak az itt élő emberekhez, fiatalokhoz és idősebbekhez egyaránt. Ezekben a költeményekben szó van például az elvágyódásról, a menni vagy maradni örökös dilemmájáról, de a hétköznapok itt tartó örömeiről is. Azért tartjuk fontosnak a kortárs költők megismertetését, mert a soraik rólunk szólnak, hiszen olyan dolgokról írnak, amelyek minket is foglalkoztatnak — mondta a bevezetőjében Krnács Erika.

Fekete rímek

Dupák Fanni és Marx Éva, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondói, valamint Kónya Sándor versénekes Tóth Lívia újságíró közreműködésével Szegeden, a Millenniumi Kávéház rendezvénytermében önálló műsorral mutatkoztak be. Fekete rímek című műsorukat Kárpát-medencei (vajdasági, muravidéki, kárpátaljai, magyarországi) kortárs költők műveiből állították össze.


Szegeden, a Millenniumi Kávéház rendezvénytermében

A csoport két középiskolás tagja elmondta, a műsor ötlete onnan ered, hogy amikor a nagy költőkről tanulnak, szinte mindig elhangzik, hogy a saját korukban nem értették meg, nem ismerték el őket. Ezen elgondolkozva feltették magukban a kérdést: a mai költőkre is ez vár? Majd csak 50-100 év múlva veszik elő a verseiket? Éppen ezért szeretnék bizonyítani, hogy a klasszikusokon kívül kortárs költőket is érdemes olvasni.

Az est házigazdája Barát Szabolcs könyvtáros, szervezője a VMDK szegedi tagozatának ifjúsági csoportja volt. A rendezvény létrejöttét a Szeged MJV Ifjúsági Támogatási Alapja segítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..