home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Kortárs egyházzenei fesztivál és konferencia volt Zentán
Tóth Lívia
2023.10.09.
LXXVIII. évf. 40. szám
Kortárs egyházzenei fesztivál és konferencia volt Zentán

Confitebor tibi, Domine címmel kortárs egyházzenei fesztivált és konferenciát tartottak Zentán október 6-a és 8-a között. Az esemény egyik apropója az volt, hogy 2023-ban tízéves a helyi Jézus Szentséges Szíve templom orgonája, a másik pedig, hogy Borbély Zoltán orgonaművész 30 éves kántori jubileumát ünnepli.   


dr. Dux László 

Az 1997 óta évente megrendezésre kerülő egyházzenei fesztivál ebből az alkalomból kibővült egy ökumenikus himnológiai konferenciával. A tudományos összejövetel betekintést nyújtott a különböző felekezetek egyházzenei gyakorlatába, valamint a keresztény-zsidó gyökerektől kezdődően a különböző neoprotestáns irányzatok egyházzenei hagyományába. A tanácskozás előadásainak középpontjában a kortárs egyházzene állt, különös tekintettel az éneklésre és az orgonakíséretre.

Az előadásokból konferenciakötet készül, mely a Délvidéki Himnológiai Füzetek keretében, a szegedi Gál Ferenc Egyetem kiadásában jelenik majd meg.

–Régiónkban ez az első olyan tudományos konferencia, amely ilyen jellegű felekezetközi eszmecserét tesz lehetővé a zene és a teológia bevonásával – nyilatkozta a sajtónak dr. Miklós Réka egyházzenész, egyetemi adjunktus, tudományos kutató, a nemzetközi találkozó főszervezője. Hozzátette, az egyházzene, a tíz éves zentai orgona nem létezhet az éltető gyülekezet, az emberek nélkül, akik Isten még nagyobb dicsőségére megtalálják a közös hangot, azt, ami összeköti őket. Ebben a zenének hatalmas nagy szerepe van.


Borbély Zoltán

A tartalmas, magyar, szerb és angol nyelven elhangzott előadások és a koncertek után zenés áhítattal és ünnepi hálaadó szentmisével zárult a rendezvénysorozat.

A szentmisét a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére mutatta be ft. Mirko Štefković a paptestvéreivel. A Magyarok Nagyasszonya (latinul: Patrona Hungariae ) Szűz Mária egyik elnevezése, mely kifejezi különleges kapcsolatát Magyarországgal. A magyar katolikus egyház október 8-án emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról.


Czegledi Rudolf

A szentmisén Borbély Zoltán két műve is elhangzott, ami ősbemutatónak számított. Fellépett a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével, valamint a szintén szegedi Partiscum kórus Lázár Tamás vezényletével, Radoslava Vorgić Žuržovan énekművész és Borbély Zoltán orgonaművész.

Az egybegyűlteket dr. Dux László egyetemi tanár, a Gál Ferenc egyetem rektora és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte, aki az orgonáról szólva elmondta, Pásztor István és a VMSZ nagyon sokat segített abban, hogy a hangszer Zentára kerüljön, de az álom valóra válásához mindenkire szükség volt.

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent” – idézte a polgármester Radnóti Miklós költeményét, majd így folytatta: – Mi tudjuk, templomot, közösséget, Zentát, orgonát. Csak akkor tudunk nagyot alkotni, ha mindannyian tesszük a dolgunkat, mert mindenkinek feladata van a világban, a szülőföldjén, a Kárpát-hazában.

Az esemény zárásaként Czegledi Rudolf polgármesteri köszönőlevelet adott át Borbély Zoltán orgonaművésznek 30 éves egyházzenei munkásságáért,

A rendezvénysorozatot számos támogatóval a Cor Jesu Alapítvány és a Gál Ferenc Egyetem szervezte.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..