home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Korszerű elektronikus rendszer a községháza tanácstermében
Tóth Péter
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Korszerű elektronikus rendszer a községháza tanácstermében

A takarékossági elvek figyelembe vételével sor került a kishegyesi községi költségvetés újraelosztására. A képviselőket az is érdekelte, miért halad nehézkesen a regionális hulladéktároló kiépítése. Elektronikus szavazó és szavazatszámláló rendszer segíti a jövőben a községi képviselő-testület munkáját.

A kishegyesi községi képviselő-testület munkáját a jövőben új elektronikus adatfeldolgozó, szavazó és szavazatszámláló rendszer segíti, mely ezután ellát minden olyan feladatot, amelyet eddig „gyalogszerrel” kellett elvégezni. A jelenlét igazolásán és nyilvántartásán kívül azonnal összeszámolja a szavazatokat, majd megjeleníti a kijelzőn, valamint automatikusan elvégzi a hangrögzítést, méghozzá úgy, hogy napirendi pontra és hozzászólókra is önállóan rá tud keresni.

A 25 tagú testület képviselői jóváhagyták a szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. 2015. évi ügyviteli tervét. A tervek és a szerződésben vállalt kötelezettségek szerint még az idén meg kell kezdeni a Békova és Orom közötti határrészen kijelölt területen a hulladéklerakó kiépítését.  Az önkormányzatokban jelenleg használt szeméttelepek jelentősen szennyezik a környezetet. Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta, Magyarkanizsa, Csóka és Törökkanizsa községekben a regionális hulladéklerakó által oldják majd meg a szeméttárolást. A szállítási költségek optimalizálása érdekében három átrakóállomás is épül Topolyán, Magyarkanizsa községben és Zentán. Kikity Andrea igazgatónő a napirendi pont megtárgyalása előtt vitaindítóként ismertette a kft. munkatervét, melyet a képviselő-testület el is fogadott. Elmondta, hogy még az idén el kell kezdeni a lerakó kiépítését, a szerződés szerint ugyanis a kivitelezőnek 2017. január végéig kell befejeznie a munkálatokat. A tárolóhoz az EU folyósítja a pénzeszközök egy részét. Az Európai Unió IPA-alapjából mintegy 16,7 millió euró vissza nem térítendő összegre számítanak a projektum megvalósításához.

Dejan Radovanović (SNS), a községi képviselő-testület alelnöke azt kérdezte, hogy a hulladéktároló építése körüli folyamat miért halad ilyen nehézkesen. Kikity igazgatónő a válaszában kitért rá, hogy előbb a helyszín megválasztásával adódtak gondok, majd a terveket összhangba kellett hozni a különféle EU-s előírásokkal is. Időközben Szerbiában is megváltoztak bizonyos törvényes előírások, módosították az építkezésről és a tervezésről szóló törvényt. Ezért a terveket is újra össze kellett hangolni az előírásokkal, ez pedig sok időt vett igénybe. 

A Regionális Hulladéktároló Kft.-t 2008-ban alapította meg — akkor még — hat község. Megépítésének célja, hogy a beérkező hulladékot szétválogassa, az újrahasznosítható hulladékot elszállítsa az újrahasznosító központokba. A tervdokumentáció elkészítése sok időt és egyeztetést igényelt, mert az érintett hét önkormányzat képviselő-testületének is el kellett fogadniuk az iratot. 2012-ben elkészült a szükséges tervdokumentáció, 2013 augusztusában az Európai Unió is jóváhagyta, október 31-én pedig meg is jelent az összes európai nyelven az EU hivatalos közlönyében. Ettől a dátumtól számítva a potenciális kivitelezőknek négy hónapjuk volt az ajánlatok elkészítésére, a végleges határidő tehát 2014. március elején volt, ekkor kezdődött el az elbírálás. Ezután — tavaly augusztusban — került sor a szerződés aláírására a kivitelezővel, és innentől kezdve 27 hónap áll rendelkezésükre, hogy elvégezzék a munkát.

Az ülésen megszavazták a községi költségvetés újraelosztását is. Baranyi Szilárd, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője elmondta, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően a kiadásokat csökkenteni kellett, erre a minisztérium is figyelmeztetett. A büdzsé módosítására elsősorban emiatt volt szükség. Az 593 milliót kitevő eredeti keretet 575,1 millióra csökkentették. A tervezetet a törvény értelmében már eredetileg sem lineáris alapon, hanem úgynevezett programozott költségvetésként készítették el. Baranyi egy kissé abszurdnak nevezte, hogy a költségek csökkentését kérik, miközben például éppen állami szinten döntöttek az áramdrágításról. Az új büdzsében kevesebb pénzt irányoztak elő a civil szervezetek támogatására.

Az ülésen a községi ombudsman 2014. évi munkáról szóló jelentése is napirenden szerepelt. A kishegyesi képviselők a június 16-án megtartott ülésen az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolaszék tagjának felmentéséről és egy új tag kinevezéséről is döntöttek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..