home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Korosztályok színpada
Martinek Imre
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám
Korosztályok színpada

A trupp tagjai Nándorfehérváron a vendéglátóikkalTorontálvásárhely és a magyarországi Balatonszabadi előljárói 2005-ben írták alá szándéknyilatkozatukat testvértelepülési kapcsolatukról. Hosszú távú együttműködést álmodtak meg, és szeretnék a fiatalabb korosztály is bevonni a nemzetegyesítő...

A trupp tagjai Nándorfehérváron a vendéglátóikkal

Torontálvásárhely és a magyarországi Balatonszabadi előljárói 2005-ben írták alá szándéknyilatkozatukat testvértelepülési kapcsolatukról. Hosszú távú együttműködést álmodtak meg, és szeretnék a fiatalabb korosztály is bevonni a nemzetegyesítő feladatba. Legutóbb az odaátiak keresték fel a dél-bánsági testvéreiket. A Balaton melléki nagyközség Thália Művészetbarát Egyesület Kreatív Színpadának amatőr színjátszói három, igen pörgős előadásukat a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthonban mutatták be. A társulatról, illetve céljairól Ágoston László Zsolt csoportvezetővel, az egyesület elnökével beszélgettünk.
- Örömteli és megtisztelő volt számunkra az újbóli találkozás lehetősége. Élve a lehetőséggel egy ,,csip''-et hoztunk el önmagunkból színdarab formájában. Mesejátékot, kabaréjátékot és vidámságot, amiből sajnos, már egyre kevesebb jut a mindennapjainkba.
" A csapat átlagéletkora meglehetősen fiatal, és családi kapcsolatokra is épül a társulat. Az ''ősök” elkezdik a színjátszást, a gyereküket is bevonják a munkába, és szép lassan ez az új generáció is felnő. Mi a valódi mozgatóerő, ami mindnyájukat a színpadon tudja tartani?
- Egy ilyen, meglehetősen eklektikus összetételű csapatot bizony nehéz összetartani. Azt hiszem, hogy elsősorban a színjátszás iránti elkötelezettség az, ami bennünket összefűz és egybetart, ugyanakkor a felnőttek és a gyerekek között kialakult személyes kapcsolatnak és barátságnak is súlya van. Utaltál a hagyományra... Igen, van, hogy a nagymamát is látjuk játszani. Ez kedvet ad a fiatalabb korosztálynak, és talán vissza is csalogatja őket a közösségbe. A mi kis csapatunk ajtaja mindig nyitva áll! Egyfajta biztos pont szeretnénk lenni, gyökeret éltető táptalaj, hogy hozzánk bárhonnan és bármikor visszatérhessenek, bármerre is szólítaná őket a munka, a kötelesség, az élet. A stabil csapaton túl a Kreatív Színpadnak legalább még ekkora a holdudvara, vagyis azok száma, akik alkalmasint már diákként, sőt felnőttként is vissza-visszajárnak szerepelni. Egy láthatatlan szál, egy szeretetteljes dac fűzi össze ezt a csapatot. Ami tulajdonképpen a jövő záloga is, hiszen a ragaszkodást már a náluk fiatalabb korosztályokra is átörökítik. Egyébként a csapat Kreatív Színpad néven gyermekszínpadként alakult meg 1985-ben. Jelenleg immár három korosztály dolgozik együtt. Egy kisiskolásokból, illetve felsősökből álló trupp, valamint a műkedvelő középiskolásokból, egyetemistákból és felnőttekből, pedagógusokból együvé kovácsolódott csapat. Mellesleg az ars poeticánk a kezdetek óta lényegesen nem változott. A magyar és világirodalom gyöngyszemeiből válogatva, mazsolázgatva mutatunk be verseket, színpadi műveket. Kiemelt figyelmet fordítunk nemzeti ünnepeinkre, a jeles kalendáriumi eseményekre, a falunk hagyományainak a felelevenítésére. Hagyományteremtő szándékkal új rendezvényeket, irodalmi esteket is próbálunk bevezetni, s megannyi karitatív, szociális jellegű feladatot, valamint szabadidős tevékenységeket is felvállalunk.
" Kellő támogatás nélkül viszont az elhivatottság sajnos ''túl könnyűnek találtatik”. A működtetési költségekkel miképpen sikerül megbirkóznotok?
- Sajnos, a kulturális jelenünk gyakran valóban a ''működtetésről” szól. És ezt a szót még kimondani is rossz! Hiszen: aki működtet, az tulajdonképpen kényszerít... Társulatunk tagjai a civil kötelezettségeik melletti szabad idejüket, nemritkán pedig anyagi forrásaikat is feláldozzák, hogy együtt lehessenek egy-egy fellépésen. Természetesen a tagsági díjon kívül pályázati úton is igyekszünk különböző pénzforrásokhoz jutni. Egyesületünk gazdálkodása az önkormányzati, képviselői támogatásoknak, saját tagdíjainknak és bevételeinknek, továbbá a civil támogatóinknak hála stabilnak mondható. S persze az sem mellékes, hogy az említettek függvényében művészeti munkánk is sokszínűbbé válhatott, és partneri kapcsolataink is tovább erősödhettek.
A mögöttünk levő idényekben a Thália Művészetbarát Egyesület és a Kreatív Színpad természetesen nemcsak Balatonszabadi lakosainak kulturális igényeit igyekezett kielégíteni, hanem több ízben szerepeltünk megyei, régiós kulturális-művészeti programokon, fesztiválokon, jótékonysági rendezvényeken, sőt újabban céges rendezvényeken is. Szerteágazó baráti kapcsolatok révén nemrégiben a székelyföldi Zetelakán is bemutatkozhattunk, illetve Budapesten, a Marczibányai Téri Szabadidőközpontban megrendezett gyermekfesztiválon. A legfrissebben kijelölt úti célunk között Komárom szerepel.
Több elismerésben is részesültünk, viszont arra még büszkébbek vagyunk, hogy egyesületünk fennállásának negyed évszázada alatt mindvégig maradéktalanul teljesíteni tudta az önként vállalt, illetve az önkormányzat által rábízott feladatokat. Gyarapítva ezáltal nemcsak a saját, hanem Balatonszabadi kulturális hírnevét is.
" Látva a torontálvásárhelyi fiatalok reakcióját, ők máris visszavárnak titeket. Mikor találkozhatunk veletek ismét?
- Megtisztelő és jóleső érzés ezt hallani. Szívünk szerint hazajárnánk, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy mielőbb találkozzunk. De ha nem tévedek, most az ittenieken a viszontlátogatás sora. Mégis hiszem, ha e gyönyörű kezdeményezést nem szakítjuk meg, és akár élő hagyománnyá is válhat. Miképpen azt valakik nem is oly régen merészen megálmodták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..