home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Koronázatlanul
Szerda Zsófi
2020.03.18.
LXXV. évf. 12. szám
Koronázatlanul

A királyok ideje lejárt. Most senki nem szeretné, ha megkoronáznák. S a királyi „udvartartást” is inkább elkerülné.

Én is úgy terveztem, hogy valami tavaszias, virágzóan színes témáról írok majd ebben a jegyzetben, de kénytelen voltam változtatni, hiszen most a csapból is a koronavírus folyik... Bocsánat, onnan éppen nem, úgyhogy továbbra is nyugodtan mossuk kezünket minél gyakrabban!

Amit nemrég, mondjuk, kedvenc utópisztikus témákkal operáló sorozatom, a Black Mirror egyik epizódjának gondoltam volna, azt most élőben nézhetem végig. Európa városainak utcáin maszkos férfiak és nők tologatnak maszkos gyerekeket. Ha egyáltalán kimerészkednek az utcára. Védőruhás emberek vezetik a mentőautókat, mintha a Szellemirtók elevenedett volna meg. Olaszországban üres terek, múzeumok, éttermek. Nézzük a fotókat a máskor turistáktól hemzsegő látványosságokról, ahogy kongnak az ürességtől. Bevallom őszintén, a képek láttán kedvem lenne végigszaladni az üres utcákon.

Végre levegő! Ne értsenek félre, nem bagatellizálom el a dolgot, de azt hiszem, egy kis otthon ülés nem fog ártani. Olyanok ezek a napok a Földünknek, mint az emberi testnek egy jó kis tavaszi tisztítókúra. Kevesebb lesz a füst és a szemét, nem szennyezik az eget a repülők, mindenki otthon marad, és egyszerre csak csend lesz. És lelassulás. Ha pedig arra gondolok, micsoda gőzerővel tesszük tönkre a Földünket, nem is olyan nagy csoda, hogy kiköhögött magából egy vírust, hogy ez alatt a néhány hét alatt regenerálódjon egy picit.

Persze ezzel nekünk, embereknek jól feladta a leckét. Érezni fogjuk a hatását még egy jó ideig. Főleg a gazdaságnak, a turizmusnak, a kultúrában és a szórakoztatóiparban dolgozóknak kell majd felgyűrniük a gatyájukat, és valljuk be, mi, újságírók is kreatívak kell hogy legyünk események híján. Már most lehet látni a közösségi oldalakon, hogy lemondott koncerteket és színházi előadásokat követhetünk majd otthonról online. Minden „élő” az internetre költözik. Egy újfajta realitást kell megszoknunk erre a kis időre. De gondoljunk bele, micsoda őrületesen pörgős hónapok várnak ránk, ha az intézmények ezt a sok elmaradt rendezvényt elkezdik majd bepótolni a nyáron és az ősszel.

Ha nálunk is bekövetkezne a „maradj otthon, nézzél tévét” szigorítás, javaslom, használjuk ki okosan: kertészkedjünk, olvassunk, nézzünk meg egy sorozatot, kezdjünk el nyelvet tanulni, társasjátékozzunk, vagy próbáljunk ki új recepteket, gondolkozzunk. Mossuk a kezünk rendszeresen, szedjük a C- és a D-vitamint, vigyázzunk magunkra, egymásra. Le a koronával!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..