home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Körömvirágkrém
Martinek Imre
2019.11.20.
LXXIV. évf. 47. szám
Körömvirágkrém

Ugyan enyészet havában is lehetséges fellelni egy-két csapongó növénykét, de ezeknek eleve merőben más a rendeltetésük és a fátumuk, mint korábban jelentkező társaiké. Így van ez rendjén.

A fügét és a naspolyát is megkörnyékezi ilyenkor a dér, a szinte egész évben erősködő málnavesszők kései terméseit pedig jobb inkább békén hagyni. Ha másért nem, hát a különböző termetű és formájú, váladékukkal mindent bemocskoló büdösbogarak hőzöngéseit kerülendő.

Mire e soraim nyomtatásban is megjelennek, jócskán túl leszek már több fájó kalendáriumi/történelmi (emlék)ponton, temetőkerti megemlékezésen és gyászon. Remélhetőleg szín- és fénypompás emlékekkel is újfent körülvéve, melyekből utólag — érzem és tudom, hiszem és vallom! — teljesen másként emelkednének szólásra a gazdag alma- és szőlőterméssel is kecsegtető nagykertem nem is oly távoli múltjának főszereplői. Számonkérően. És jogosan. A javakban ugyan az idén sem dúskáltam, hiszen mindössze két, harminc-egynéhány éves almafám maradt még megboldogult édesapám házkerti gyümölcsöséből, és a szőlőtőkék közül is csupán a vadabbak fajtáinak vesszejei hoztak dagadó fürtöket. Ahhoz viszont mindkét fajta termett tökéletesen elegendőt, hogy fene nagy felfuvalkodottságomban zúgolódni kezdjek: be rengeteget kell pepecselnem! Holott mindezt lazán megvehetném a boltban vagy a piacon. Így lett végül a temérdek almából cefre, illetve annak erjedését követően, amikor néhány héten át tartó adagolás és kavargatás után a lé már nem adta föl a könyerit, főzet. Belőle pedig palackba zárt napfény. Különféle gondok, bajok meg egyéb cifraságok kútfője.

El-elnézegetve viszont az üvegballonban tisztuló nedűt, reménykedem, a csomájukról végtelen türelemmel lebogyózott szőlőszemek véráldozata talán mégsem volt/lesz teljesen értelmetlen. Meggyőződésem szerint a bor nemcsak a féktelen duhaj, de a körültekintő bölcsesség és igazság itala is egyúttal. Ital, mely éppen e nemes tulajdonságainak köszönhetően foglalhatta el az őt megillető helyét családi összejöveteleink ünnepi terítékén. Név- és születésnapok idején, Megváltónk születésének ünnepnapján…

A flasztertéglák közül kisarjadó körömvirágok szirmaiból pedig krém lett. Sebeket gyógyító balzsam. Az újrakezdéshez, az állhatatossághoz. Itt. Ahol — mielőtt mennénk, a messzi idegenbe szakadt barátaink, rokonaink és/vagy ismerőseink nyomdokait követve, esetleg csupán szép emlékű őseinkhez megtérve a kétláncosba — előtte élnünk is kell. Józanul. Bármit is cselekedjék velünk a Sors keze.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..