home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Körömpörkölt Szent Mihály napjára
Kartali Róbert
2021.09.25.
LXXVI. évf. 38. szám
Körömpörkölt Szent Mihály napjára

Magyarországi résztvevő nyerte meg a Szabadkán harmadik alkalommal megszervezett Szent Mihály-napi körömpörköltfőző versenyt, melyen 22 csapat mérte össze tudását. A kirakodóvásárral egybekötött kisállat-kiállítást és családi napot a Zorka helyi közösség területén lévő BrendSu sportközpontban tartották meg az 56-os Műhely Civil Szervezet és a VMSZ Zorkai Helyi Szervezetének rendezésében.

A hagyományok szerint a Szent György-napkor legelőre hajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza, és munkájuk végeztével ekkor tértek haza a pásztorok. Ezért ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, gyakran mulatságokat, bálokat rendeztek. Ezt a néphagyományt kívánták feleleveníteni akkor, amikor ezt a rendezvényt első alkalommal tartották meg a helyi közösségben.

— Ezt az eseményt immár harmadik alkalommal szervezzük meg a hagyományőrzés, a tradíció és a közösségépítés jegyében — emelte ki a főzőverseny megnyitóján Kudlik Zoltán szervező, megköszönve egyúttal a város önkormányzatának támogatását.

A vendégeket Pletl Ádám, Zorka Helyi Közössége elnöke is köszöntötte, majd a rendezvényt dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke nyitotta meg. Mint beszédében kifejtette, Szabadka sok ilyen és ehhez hasonló eseményt támogat, hiszen ezek a közösségépítésről és a barátkozásról szólnak, továbbá arról, hogy minden helyi közösség megtalálja a maga rendezvényeit, melyek alkalmat adnak arra, hogy az emberek összejöjjenek és barátkozzanak.

— Itt a Zorkában több ilyen esemény van, júliusban szokták megtartani a Lángosfesztivált. Az itteni emberek híresek a jó hangulatú rendezvényeikről, ez a mai ennek egy újabb bizonyítéka. Most az idő is kegyes volt, mert az idei Lángosfesztivált sajnos elmosta az eső. Jó, hogy ma Magyarországról és a környező önkormányzatokból is érkeztek csapatok, de a legtöbben innen, a Zorka helyi közösség területéről jöttek. Ez, és hogy 22 csapat nevezett be a főzőversenyre, valamint hogy a gyerekek is fellépési lehetőséget kaptak, azt jelenti, hogy ma összejött itt a környék apraja-nagyja — mondta Pásztor Bálint.

A körömpörköltfőző verseny harmadik helyezettje a Csajkás csapat lett, a második helyet a szomszédos Peščara helyi közösségből érkező Csipetcsapat szerezte meg, az elsőt pedig a Magyarországról jött Bugaci Betyár érdemelte ki. A rendezvényt művelődési műsor tette színesebbé.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..