home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Kórokozók nélküli edzés
Bíró Tímea
2020.03.31.
LXXV. évf. 13. szám
Kórokozók nélküli edzés

Az edzőteremben és általában sportoláskor fontos odafigyelni a higiéniára. A kórokozók, baktériumok nagyon szeretik az izzadt bőrfelületet, sporteszközöket, így érdemes gondot fordítani a tisztán tartásukra.

Ha nem szellőztetjük gyakran az edzőtermet, akkor teret adunk a vírusok szaporodásának és a betegségek kialakulásának. Akár nyári hőségről, akár téli hidegről beszélünk, a friss, tiszta levegő elengedhetetlen. Kivéve, ha a régi, dohos, izzadság- és vasszagú edzőtermek vonzanak. Nehéz folyamatosan fenntartani ott a tisztaságot, ahol az emberek állandóan izzadnak, fürödnek, de azért nem lehetetlen.

Köztudomású, hogy a gyakori és alapos, meleg vízzel történő kézmosás az egyik legjobb védekezés az olyan fertőzések ellen, amelyek cseppfertőzés útján terjednek. Az egyszerű szappan és a forró víz is hatékony lehet, de érdemes antibakteriális szappant vásárolni. Fontos, hogy legalább 20 másodpercig mossuk a kezünket.

Akár kültéri, akár beltéri edzésről van szó, mindenképp zuhanyozzunk le utána, hiszen ellenkező esetben a baktériumokat vinnénk magunkkal az autóba vagy az otthonunkba. Ne csak sima vízzel fürödjünk, hanem használjunk tusfürdőt, szappant. Az intim területeket inkább kézzel mossuk, mert a fürdőszivacsok tele vannak mikrobákkal. Zuhanyozás után alaposan töröljük szárazra a testünket. Ha valamilyen okból nincs alkalmunk letusolni, akkor használjunk nedves törlőkendőt.

Semmi esetre se vegyük fel zokni nélkül az edzőcipőt, illetve ne mászkáljunk lábbeli nélkül a teremben, mert könnyen elkaphatunk egy gombás fertőzést.

Uszodahasználat után mielőbb javasolt levenni a vizes úszódresszt, fürdőruhát. A nedves úszódressz viselése kedvez a gombák szaporodásának az intim területeken. Fontos továbbá, hogy alaposan lemossuk magunkról az irritációt okozó vegyszereket — a klórt és az egyéb fertőtlenítőket, melyekkel a medence vizét tisztán tartják. 

Ne sajnáljuk a pénzt saját jógamatracra, inkább szerezzünk be egyet, mivel ez is egy kiváló baktériumtelep lehet. A konditermi gépeknek azt a részét, amelyet megfogunk a kezünkkel, nem árt nedves törlőkendővel áttörölgetni vagy törülközővel letakarni.

Nem hagyható ki a sorból az edzőruha sem, melyet érdemes jól zárható műanyag zacskóba tenni, otthon pedig magas hőfokon kimosni. Ne feledkezzünk meg a cipőnk talpáról sem, nem is gondolnánk, mennyi kórokozó telepszik meg rajta.

Használjuk a saját törülközőnket, saját vizünket, és mint mindig, figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra.

Ha a megfázás tüneteit észleljük magunkon, érdemes otthon maradnunk, hogy ne fertőzzük meg a többieket, és hogy megerősítsük az immunrendszerünket.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..