home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Környezetvédelem határok nélkül
Tóth Lívia
2024.06.11.
LXXIX. évf. 23. szám
Környezetvédelem határok nélkül

14 tehervagont lehetne teljesen megtölteni azzal az 1400 tonna hulladékkal, amelyet a PET Kupa a partnerei és a Diageo, a világ egyik vezető alkoholosital-gyártó és -forgalmazó vállalat támogatásával begyűjtött. De ezután sem dőlnek hátra, folytatják a 2022 tavaszán elindított CALL-Action programot.

A hulladékmentesítési akcióprogram elsődleges célja a Tisza és mellékfolyói, a Maros és a Latorca, folyó menti és forrásvidéki területeinek megtisztítása, valamint a kárpátaljai lakosság körében a szelektív hulladékgyűjtés előmozdítása és szakszerű feldolgozása. 

Az elmúlt év eredményei minden várakozást felülmúltak: 21 település, 29 iskola és 61 800 lakos, diák bevonásával 1,4 millió kilogramm hulladékot sikerült összegyűjteni és feldolgozni. Ez több mint 700 tonnával haladta meg a tervezett 690 000 kilogrammot, így a teljesítmény megduplázódott. Ez azért is nagyon fontos, mert a Tiszán és mellékfolyóin érkező szennyezés könnyen átlépi az országhatárokat, így a probléma nemcsak a kárpátaljai területet és lakosságát, hanem Magyarországot is jelentősen érinti.


Fotók: PET Kupa

Az Ukrajnát sújtó háború és az ebből adódó viszontagságok még nehezebbé teszik a helyzetet. Az áramellátás időszakos hiánya, a nehéz munkakörülmények, valamint a komoly kézi erőt igénylő terepi feladatok és a csökkenő emberi erőforrások ellenére Ruslan Shvarts és Viktor Buchynskyy, a kárpátaljai ungvári és beregszászi hulladékudvar vezetői emberfeletti munkát végeznek. Ők felelősek a hulladék szakszerű feldolgozásáért, a telephelyek infrastruktúrájának fejlesztéséért és új szelektív gyűjtőpontok kialakításáért a városokban.

A lakossági hulladék begyűjtéséhez jelentősen hozzájárul az a folyómentő ökobusz, amely rendszeresen járja Ungvár kijelölt állomásait, és eddig 178 tonna hasznosítható hulladékot gyűjtött be.

Emellett a projektum célja a már folyóba került hulladék egy részének felszámolása is. Erre egy korábban kifejlesztett hatékony módszert alkalmaznak: egy sodronnyal oszlophoz kifeszített hálóval összegyűjtik és kiemelik a vízen lebegő műanyag palackokat.

A Diageo nyújtotta támogatást a PET Kupa csapata jelentős gép- és járműparkbővítésre és a munkaerő-fejlesztésre fordította. 

— A Diageónál rendkívül fontosnak tartjuk az értékteremtő, valódi változást hozó társadalmi célú kampányokat, így nem is volt kérdés, hogy továbbra is támogatjuk a CALL-Action kezdeményezést, mellyel hozzájárulhatunk egy élhetőbb jövő megteremtéséhez. Hiszünk abban, hogy a környezetvédelem és a közösségi felelősségvállalás kéz a kézben járnak, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy felkaroljunk olyan kezdeményezéseket, amelyek tisztább és fenntarthatóbb világot teremtenek. A program sikerei és a résztvevők elhivatottsága, lelkesedése inspiráló számunkra, és bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak hozzánk ebben a fontos ügyben határon innen és túl is — hangsúlyozta Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-európai vállalati kapcsolatok igazgatója.

Litkai Gergely ismert médiaszemélyiség és humorista, elkötelezett környezetvédelmi aktivista is szerepet vállalt a PET Kupa népszerűsítésében. Kiemelte az egyén szerepét és felelősségét a környezetvédelemben, valamint hogy sok kisebb tettel is hatalmasat léphetünk a fenntarthatóság és ökolábnyomunk csökkentése felé.

 

Egy bálnával bővült a PET Kupa flottája

A szemléletformálás, különösen a gyermekek környezettudatosságra nevelése, a PET Kupa Egyesület egyik legfontosabb feladata. Ezt a célt szolgálja három éve a mobil Műanyag Műhely, vagy becenevén a Mümü, mellyel a PET Kalózok eddig 6 országban csaknem 100 helyszínen jártak. A régi, egy kissé megfáradt Műanyag Műhely most erősítést kapott: megérkezett az új Mümü!

Nem is akármilyen alakban! Hosszas mérlegelés után a tervező Kornai-Varga Dávid kiapadhatatlan képzelőerejének köszönhetően a legnagyobb víziemlős, a bálna alakját vette fel. A tervek megvalósítását a Komlósi Büfékocsi Kft. vállalta, mely igazi kihívásként tekintett a szokatlan formájú guruló kabin elkészítésére. A végeredmény egy kék színben pompázó bálna formájú Mümü lett.


Az új Mümü (Forrás: PET Kupa / Varga Péter)

Vészity Katalin, a PET Kupa Egyesület szemléletformálás és oktatás csoportjának vezetője felidézte, tizenkét éve dolgoznak a szemléletformáláson, az egyesület első guruló Műanyag Műhelye három éve kezdte bemutatni a gyerekeknek a hulladékhasznosítási lehetőségeket. Hat országban eddig csaknem 12 000 látogatót fogadtak a PET Kalózok.

Az egyesület célja, hogy az új mobil Mümüvel, melynek létrehozását az Energiaügyi Minisztérium támogatta, még több gyerekhez juttassa el a környezet megóvásának fontosságát, a folyók szeretetét és az újrahasznosításnak, a hulladék körforgásban tartásának a jelentőségét. Az avatás — ahogy a PET Kupánál ez már tradíció — szikvízzel történt. A szikvíz pedig tiszai vízből készült, hiszen egy szolnoki vállalkozó gyártja, mely település a Tiszából nyeri az ivóvizét.
A régi Mümü sem fog tétlenkedni, fix helyet kap a PET Kupa Úszó Kiállításán, a FLEX-en, mely az ősztől Szolnokon lesz elérhető az érdeklődők számára.

(Az összeállítás a PET Kupa Egyesület sajtóközleményei alapján készült.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..