home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Környezetvédelem a gyerekszobában és a konyhában
Bíró Tímea
2021.03.23.
LXXVI. évf. 11. szám
Környezetvédelem a gyerekszobában és a konyhában

A Horgoson élő Krizsán Adél a Textile Mommy megálmodója. A még nagyon fiatal kezdeményezés máris sokak érdeklődését felkeltette, az édesanya kifinomult ízlése és kézügyessége ugyanis gyönyörű használati tárgyakat adhat az otthonunknak. Nem mellékes az sem, hogy olyan termékekről van szó, amelyek a környezettudatosság jegyében születtek meg.

Az édesanya már régóta szeretett volna egy varrógépet, hogy a családtagok számára el tudja végezni az egyszerűbb műveleteket. Adél férje teljesítette a felesége kívánságát, fél évvel ezelőtt a házassági évfordulójuk alkalmából egy varrógéppel lepte meg. A pár akkor még nem is tudott róla, hogy a kedves meglepetésből sokak kedvence, a Textile Mommy fog megszületni.

— Próbáltam minél több információt begyűjteni, oktatóvideókat néztem a különféle varrási technikákról, olvasgattam az anyagfajtákról és a környezetbarát termékek előállításáról, előnyeiről. Sokat kísérletezgettem, és készítettem a kislányomnak egy plüssmacit is, szóval igyekeztem feszegetni a határaimat. Aztán arra gondoltam, hogy mivel mosható pelenkákat használunk, a nedves törlőkendőket is lecserélhetnénk moshatóakra, és valójában ez volt az első zero waste termékem. Az volt a legnagyobb segítségemre, amikor elkészítettem az úgynevezett prototípust, jómagam is használtam, és megtapasztaltam, hogy min kellene változtatni, korrigálni — tudtuk meg Adéltól.

Nagyon figyel arra, hogy mindig bőr- és bababarát anyagokat válasszon ki. Egy-két darab kivételével 100 százalékos pamutból készülnek az alkotások, ahova pedig szükséges, oda Oeko-Tex Standard 100 ellenőrzött anyagokat szerez be.

— Amikor meglátok egy anyagot, akkor azonnal elképzelem, hogy mi készülhetne belőle. Nagyon fontos követni a trendeket, hogy milyen figura vagy motívum népszerű a gyerekek és a szülők körében. Szerencsére sok megkapó minta közül lehet válogatni, így könnyű dolgom van, akár a gyerekeknek, akár a felnőtteknek készítek valamit. A termékeim két csoportba sorolhatóak: A babák számára előkét, nyálkendőt, rágókát, szundikendőt, bevásárlókocsi-huzatot, popsitörlő kendőt, babatakarókat, kifogót, pelenkázó alátétet, az óvodásoknak pedig hátizsákot varrok. A felnőttekre is gondolva készülnek a zero waste termékek, vagyis a textilszalvéták, nasitasik, a mosható konyhai törlőkendőszettek, az arctisztító korongok, valamint a kismamák számára a melltartóbetétek. Mivel sokan keresték a mosható intimbetéteket, szorgos utánajárás után ezek is belekerültek a kínálatba. Néhány vásárlómnál már tesztelésen vannak, és várom tőlük a visszajelzéseket, tapasztalatokat — nyilatkozta lapunknak a Textile Mommy megálmodója, akinek a tervei között a kenyeres-, a gyümölcsös- és a zöldségeszsákocskák kínálatba való beépítése is szerepel, melyeket magunkkal tudunk vinni a bevásárláskor, és így kevesebb műanyaggal térünk haza.

Adél számára rendkívül fontos, hogy a varrógépével olyan tárgyakat alkosson, amelyek óvják a környezetünket, és szeretné, ha erre a tudatosságra tanítanánk a jövő generációját is.

— Nagyon büszke vagyok a vajdasági emberekre, különösen a fiatal kismamákra, mert elképesztően nyitottak, érdeklődnek, szeretnének tenni a környezet megóvásáért, a gyerekek jólétéért. Egyre többen értik meg, miért jobb az újrahasznosítható, mint az eldobható. Jó érzés tudni, hogy a műanyagot le tudjuk cserélni mosható vagy újrahasznosítható tárgyakra. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ezek a termékek több generációt is ki tudnak szolgálni, tehát meglehetősen hosszú életűek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..