home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Környezetismereti diákprogramot tartottak Szabadkán az állatok világnapján
Kartali Róbert
2023.10.04.
LXXVIII. évf. 40. szám
Környezetismereti diákprogramot tartottak Szabadkán az állatok világnapján

Térségünk faunája címmel környezetismereti programot szervezett az állatok világnapján Szabadkán az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. A Szabadka Város Önkormányzata által támogatott akció az Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában kezdődött, ahol a diákok köszöntése után bemutatták a környezetük állatvilágával foglalkozó munkákat és a védelmére vonatkozó javaslatokat, majd a diákok ellátogattak a Palicsi Állatkertbe, ahol helyszíni előadásokat és kreatív játékokat szerveztek nekik.

A program célja, hogy a szabadkai általános iskolák diákjai és tanárai terepi gyakorlatok és előadások révén megismerkedjenek Szabadka természeti értékeinek jelentőségével, biológiai sokféleségével és ezek megőrzésével. A szervezők szerint a diákok azok, akik leginkább fogékonyak arra, hogy megváltoztassák a viszonyulásukat és a viselkedésüket annak érdekében, hogy ezek a természeti értékek megmaradjanak. A programtól azt remélik, hogy a diákok a szerzett tudást átadják kortársaiknak, így gondoskodva róla, hogy minél többen őrizzék ezeket a felbecsülhetetlen értékeket.

— Harmadik éve szervezzük meg a projektumot, de minden évben más témára összpontosítunk — emelte ki nyilatkozatában a szervezők részéről Besnyi Izabella biológiatanár, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete természettudományi szakcsoportjának felelőse. — A programot az állatok világnapjára időzítettük. A terv az, hogy bemutatjuk a térségünk állatvilágát, a diákok saját kutatásaikat mutatják be, hogy milyen állatok élnek a mi vidékünkön, mi az, ami jellemző. A program második részében pedig kimegyünk az állatkertbe, ahol a tanulók egy ilyen játékos teszt formájában megismerik a vadállatokat. Látják az állatokat, a vadállatainkat, azokat is, amelyek más tájegységeken, más kontinenseken élnek, hogy össze tudják hasonlítani a tájegységek közötti különbséget. Arra is hangsúlyt helyezünk, hogy a diákok felismerjék azt, ami veszélyezteti az állatvilágunkat és egyáltalán az élővilágunkat. Arra a kérdésre is keressük a választ, hogy mi az, amit ők személyesen tehetnek ennek érdekében, hogy megőrizzék az állatokat, az élővilágot, és hogy hozzátegyenek valamit a saját kis élőviláguk megmaradásáért.

A pedagógus hozzátette, hogy a gyerekek minden olyan témára nyitottak, amely kiviszi őket a négy fal közül, szeretik a természetben megismerni az élővilágot, minden évben nagy szeretettel jönnek, és a kollégák is támogatják ezt a kezdeményezést. Az idén négy iskola mintegy negyven diákkal vett részt az eseményen.

— Időben kell kezdeni a fiatalok természetvédelmi nevelését, ennek érdekében 100 000 dinárt hagyott jóvá az önkormányzat az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének projektumára — mutatott rá Bognár Pásztor Hajnalka, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja. Mint mondta, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság pályázatán minden ilyen témára irányuló pályázatot díjaztak. — Nem nagy összegekről van szó, de a támogatásokkal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a környezetvédelem és a környezetünk megismerésére irányuló aktivitásokat tudjanak megszervezni az egyesületek.

Az önkormányzat illetékese elmondta, hogy a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság a tavalyi évtől 3 millió dináros pályázatot írt ki, korábban ez 2,5 millió volt. A nagy érdeklődésre való tekintettel 500 000 dinárral bővítették a keretet. A pályázaton az idén 39 szervezetet támogattak.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..