home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Környezeti lábnyomok
Talpai Lóránt
2019.12.11.
LXXIV. évf. 49. szám
Környezeti lábnyomok

A fogyasztók több mint fele próbál környezettudatos lenni — Átvette az Európai Tanács vezetését Charles Michel — Trump terrorszervezetté nyilvánítaná a mexikói drogkartelleket

A fogyasztók több mint fele próbál környezettudatos lenni

Az Európai Bizottság 2019. évi fogyasztói körülmények eredménytáblája szerint általánosságban csökkennek az Európai Unió egyes régiói közötti különbségek a tekintetben, hogy a fogyasztók tudatosabbak környezeti lábnyomukat illetően, több mint a felük mérlegel környezeti szempontokat vásárlás során. Az eredménytábla főbb megállapításai szerint egyre többen vannak tisztában az éghajlat felmelegedésével és a globális műanyagszennyezéssel, a felmérés szerint ezért vásárlás során az uniós fogyasztók közül egyre többen veszik figyelembe a környezetre gyakorolt hatás szempontjait. A kelet- és dél-európai uniós országok fogyasztói a leginkább környezettudatosak, 59, illetve 57 százalékban. A kiskereskedők egyértelmű többsége, 71 százaléka gondolja úgy, hogy ágazatában megbízhatóak a termékek és a szolgáltatások környezetbarát jellegére vonatkozó állítások.

 

Átvette az Európai Tanács vezetését Charles Michel

Charles Michel korábbi belga kormányfő átvette az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács vezetését a lengyel Donald Tusktól. Hivatalosan december 1-jén lépett hivatalba. Az Európai Tanács épületében tartott eseményen Donald Tusk — miután átadta utódjának az uniós csúcstalálkozók elnöki tisztségét jelképező harangot — beszédében hangsúlyozta, hogy elnöksége alatt legfőbb feladatának az Európai Unió egységének megőrzését tartotta. „Európa a világ legjobb helye. Régóta a szabadság és a jogállamiság kontinense, melyet a történelméért és a kulturális örökségéért felelős emberek népesítenek be” — fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy utódja minden eszközt megragad Európa egységének és az unió közös érdekeinek megőrzése céljából az európai és a globális kihívások közepette.

 

Trump terrorszervezetté nyilvánítaná a mexikói drogkartelleket

Az amerikai kormány a mexikói drogkartellek terroristacsoporttá való nyilvánítását tervezi — jelentette ki Donald Trump egy nemrég sugárzott rádióinterjúban. Mint mondta, az elmúlt három hónapban ezen dolgozott, és a feladat nem könnyű, aprólékos munkát igényel. Arra a kérdésre, hogy az ezzel kapcsolatos végső döntést mikor hozzák meg, csupán annyit közölt, hogy a közeljövőben. Ahogyan arra sem adott konkrét választ, hogy a drogkartellekkel szemben is indítanak-e a terroristák elleni harcokban már alkalmazott dróntámadásokat. Trump már márciusban a Breitbart News című jobboldali orgánum munkatársainak azt mondta, hogy alaposan fontolóra vette a mexikói drogkartellek terrorszervezetté nyilvánítását. Republikánus törvényhozók régóta szorgalmazzák ezt a lépést. Chip Roy texasi szenátor és Mark Green, Tennessee képviselője márciusban fel is vetette a javaslatot, hogy terroristáknak „kijáró” szankciókkal sújtsák a kábítószer-kereskedő csoportokat, de a kezdeményezésből akkor semmi sem lett.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..