home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kormányváró
(o. i.)
2008.07.09.
LXIII. évf. 28. szám

AZ ÁLLMFŐ LETETTE A HIVATALI ESKÜT. Vörös szőnyeg. Díszőrséget adó gárdisták. Himnusz. Belgrádban május 31-én, csütörtökön tartotta meg alakuló ülését az új összetételű szerbiai parlament. Az ülésen a legidősebb honatya elnökölt: Zaharije Trnavčević újságíró, a Fordulat választási lis...

AZ ÁLLMFŐ LETETTE A HIVATALI ESKÜT. Vörös szőnyeg. Díszőrséget adó gárdisták. Himnusz. Belgrádban május 31-én, csütörtökön tartotta meg alakuló ülését az új összetételű szerbiai parlament. Az ülésen a legidősebb honatya elnökölt: Zaharije Trnavčević újságíró, a Fordulat választási listáján bejutott képviselő. Az alakuló ülés abban különbözött a korábbiaktól, hogy a 250 képviselő első ízben tett esküt arra, hogy teendőit az emberi és a kisebbségi jogok érvényesítésével összhangban fogja ellátni. Tomislav Nikolić, Szerbia újonnan megválasztott elnöke -- aki felesége, gyermekei és unokái társaságában érkezett a parlament épületébe -- ezen a napon az új összetételű parlament előtt tette le a hivatali esküt. Az eskü első mondatában Szerbia területi egységének -- beleértve Kosovót -- és szuverenitásának a megőrzésére kötelezte el magát az új államfő. Őre lesz az emberi, a kisebbségi és szabadságjogok tiszteletben tartásának, az alkotmányos és törvényes rend megőrzésének, kötelezettséget vállal a béke fenntartására, és mindent megtesz a polgárok jólétét szolgáló erőfeszítések megtételéért.
A himnusz elhangzása után Tomislav Nikolić első kijelentése így hangzott: egy olyan Szerbia megteremtéséért fog harcolni, amely egyenjogú tagjává válik majd az Európai Uniónak, ugyanakkor nem adja fel szuverenitását, területi integritását és nem mond le Kosovóról. Olyan házként építi Szerbiát, amelynek két ajtaja van: az egyik nyugatra nyílik, a másik keletre.
KI ÉNEKELT ÉS KI NEM? Az ünnepélyes eskütételen nem vettek részt a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői. Ez önmagában nem keltett akkora figyelmet (nem is meglepő), mint annak fürkészése, ki énekelte Szerbia himnuszát és ki nem. Maga Tomislav Nikolić sem énekelte, és eddigi pártjának, a Szerb Haladó Pártnak a tagjai sem. Énekelték viszont a demokraták, az eddigi köztársasági elnökkel, Boris Tadićtyal az élen. Aleksandar Vučić, az SZHP ügyvezető elnöke szerint a parlament nem sportcsarnok, ahol énekelni kellene. Pásztor Bálint a Kurir napilapnak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: nem énekelte az ország előző himnuszát, s nem énekli ezt sem, mert nem tetszik a szövege, és semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy a képviselők többsége nem énekelt. Az lett volna tiszteletlenség, ha az országot jelképező himnusz felhangzásakor a képviselők nem álltak volna fel.
A Bože pravde állami szimbólum, s azt mindenkinek tisztelnie kell -- függetlenül attól, hogy mit gondol róla -- véli Velimir Ilić, az Új Szerbia pártelnöke. Szerinte azonban a ,,ki énekelt és ki nem?' kérdésénél sokkal borzasztóbb dolog történt azzal, hogy a Szerb Katonaság némely generálisa ülve hallgatta végig az államfő eskütételét. Az államfő ugyanis a hadsereg főparancsnoka, ezért arra, ami történt szavak nincsenek...
HÉTFŐ. Szerbia új elnöke június 4-éig, hétfőig adott haladékot a kormányalakítási tárgyalások befejezésére: ezen a napon fogadja a parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Szerb Haladó Párt, majd a második helyezett Demokrata Párt képviselőit. Aleksandar Vučić (SZHP) vasárnap azt nyilatkozta: a párt készen áll a Szerbiai Szocialista Párttal való együttműködésre. Az SZSZP elnöke azonban még nem adott választ, mert folynak még a tárgyalások a DP-vel. Vasárnap éjjel tárgyalt a kormányalakítás témájáról Boris Tadić, a Demokrata Párt elnöke és Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke. A hétfői nap pedig a következőket hozta:
HÁROM HALÁLOS ÁLDOZAT UDVARON. Három személy szörnyethalt, nyolc pedig megsérült a bánáti Udvaron (Idvor) történt robbanásban, amikor vasárnap hajnalban egy férfi kézigránátot dobott a Dama kávézó vendégei közé -- jelentette a Vajdaság Ma. A kávézóban egy diszkó működik, melynek biztonsági személyzete vasárnapra virradóra nem engedett be négy férfit. Állítólag dulakodás is volt a biztonsági őrök és a szomszédos faluból, Szekerényből (Sefkerin) érkezett négy férfi között. Ezután a szórakozóhelyről kizártak egyike egy kézigránátot vett elő, és aktiválta azt. Ebben meg akarta akadályozni a testvére, ám a kézigránát felrobbant. A testvérpár, valamint a velük érkezettek egyike a helyszínen meghalt, nyolc személy megsebesült. Az áldozatok: Igor és Saša Bakić fivérek (37, 36), illetve Miroslav Simonović (28). Mindhárman a dél-bánáti Ópáva (Opovo) községhez tartozó Szekerényből valók voltak. A sérülteket nagybecskereki, pancsovai és belgrádi kórházakba szállították.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..