home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kormányfői székfoglaló
(o. i.)
2008.07.16.
LXIII. évf. 29. szám

A KORMÁNYFå EXPOZÉJA. Július 7-én, hétfőn a szerbiai parlament ülésén Mirko Cvetković kormányalakító ismertette expozéját. Évi 7%-os gazdasági növekedés; legalább 200 000 új munkahely; 2012-ig a jelenlegi 12%-ról évi 4%-osra csökkentett infláció; a nyugdíjak növelése 10%-kal már az idén szeptem...

A KORMÁNYFå EXPOZÉJA. Július 7-én, hétfőn a szerbiai parlament ülésén Mirko Cvetković kormányalakító ismertette expozéját. Évi 7%-os gazdasági növekedés; legalább 200 000 új munkahely; 2012-ig a jelenlegi 12%-ról évi 4%-osra csökkentett infláció; a nyugdíjak növelése 10%-kal már az idén szeptembertől, az év végéig pedig módosítják a nyugdíjtörvényt, melynek eredményeként a nyugdíjak átlagértéke nem lehetne kisebb a keresetek átlagértékének 70%-ánál... Ezek azok a kitételek, amelyek a választópolgárokat a legjobban érdeklik, a nyugdíjasok pedig elégedetten bólogatnak, s maguknak sem teszik fel a kérdést: jó, jó, de miből? Az ellenzék (SZRP, SZDP) képviselői ezért értékelték úgy a kormányfői székfoglalót, hogy az nem más, mint a ,,vágyálmok felsorolása'. Egyébként is: ,,Cvetkovićnak nincs akkora politikai tekintélye, amekkora a kormányfői poszton szükségeltetik, így nyilván Boris Tadić államfő kormányoz majd - egyedül vagy kiküldöttje, Ivica Dačić révén' - mondták a népnemzetiek. Čedomir Jovanović, az LDP frakcióvezetője is kénytelen volt megjegyezni, hogy az expozéban felsoroltak egy része ,,megvalósíthatatlan cél', ezzel együtt az új kormány stratégiai céljai elfogadhatóak, ezért ,,feltételes támogatásáról' biztosította a kormányt. A kisebbségi pártok képviselőcsoportjának frakcióvezetője, Pászor Bálint felszólalásában elmondta, hogy az új kormány megalakulására fognak szavazni - a szavazásra és a kormánytagok eskütételére este későn került sor. A Magyar Szónak nyilatkozva pedig elmondta: ,,A Magyar Koalíció támogatni fogja a Cvetković-kormány megalakulását, mégpedig azért, mert úgy gondoljuk, jelen pillanatban ez az egyetlen lehetséges kormány, mely hajlandó tenni a céljaink megvalósítása érdekében. A magyar nemzeti közösség érdeke az Európai Unióhoz való mielőbbi csatlakozás, illetve az európai értékrend meghonosítása és az ország modernizációja'. Pásztor Bálint hangsúlyozta: sajnálatosnak tartják, hogy a Szerbiai Szocialista Párt is tagja a kormánykoalíciónak, ez az oka annak, hogy nem léptek be az új kormányba - nem akartak részt vállalni a szocialisták legitimizálásában, nem hajlanak a kollektív amnéziára, és amnesztiát sem akarnak adni nekik. ,,Nem vagyunk hajlandók sem elfelejteni, sem megbocsátani azokat a gaztetteket, amelyeket elkövettek a 90-es években, de mindenkivel készen állunk az együttműködésre, akik tiszteletben tartják a prioritásainkat.'
A SZERBIAI KORMÁNY TAGJAI. A szavazásra és a kormánytagok hivatalos eskütételére késő este került sor. A 250 képviselőt számláló parlamentben ezen az ülésen csak 164 volt jelen, ebből 127 a kormány megválasztására szavazott. Az új szerbiai kormány tagjai: Mirko Cvetković (DP) kormányfő, Ivica Dačić (SZSZP) kormányfőhelyettes, belügyminiszter, Božidar Đelić (DP) kormányalelnök, tudományügyi és technológiai fejlesztési miniszter, Mlađan Dinkić (G17 Plusz) kormányalelnök, gazdasági és regionális fejlesztési miniszter, Jovan Krkobabić (SZENYP) kormányalelnök, Vuk Jeremić (DP) külügyminiszter, Dragan Šutanovac (DP) védelmi miniszter, Diana Dragutinović (DP) pénzügyminiszter, Snežana Malović (DP) igazságügyi miniszter, Saša Dragin (DP) mezőgazdasági, erdészeti és vízügyi miniszter, Petar Škundrić (SZSZP) bányászati és energiaügyi miniszter, Milutin Mrkonjić (SZSZP) infrastrukturális miniszter), Milan Marković (DP) közigazgatási és önkormányzati miniszter, Slobodan Milosavljević (DP) kereskedelmi és szolgáltatási miniszter, Žarko Obradović (SZSZP) oktatásügyi miniszter, Snežana Samardžić-Marković (G17 Plusz) sport- és ifjúsági miniszter, Tomica Milosavljević (G17 Plusz) egészségügyi miniszter, Jasna Matić (G17 Plusz-lista, párton kívüli) telekommunikációs miniszter, Rasim Ljajić (Sandžaki Demokrata Párt) munkaügyi és szociálpolitikai ügyekkel megbízott miniszter, Oliver Dulić (DP) környezetvédelmi és területi tervezési miniszter, Nebojša Bradić (G17 Plusz-lista, párton kívüli) művelődési miniszter, Verica Kalanović (G17 Plusz), a Nemzeti Beruházási Tervvel megbízott miniszter, Goran Bogdanović (DP) Kosovo-ügyi miniszter, Bogoljub Šijaković (DP-lista, párton kívüli) vallásügyi miniszter, Srđan Srećković (SZMM) a diaszpórával megbízott miniszter, Svetozar Čiplić (DP-lista, párton kívüli) emberi jogi és kisebbségügyi miniszter, Sulejman Ugljanin (SDA) tárca nélküli miniszter.
Összegezve: az új szerbiai kormánynak 27 tagja van, melyben - a kormányfő mellett - a DP-nek 12 minisztere, a G17 Plusznak 6, a Szerbiai Szocialista Pártnak 4 minisztere van, egy-egy tárcát pedig a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, a Sandžaki Demokrata Párt, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt és a Szerb Megújhodási Mozgalom kapott. A párton kívüli miniszterek száma 4 - közülük 2 a DP, 2 pedig a G17 Plusz listájáról került a miniszteri székbe.
TARTOMÁNYI KORMÁNYVÁRÓ. A belgrádi napilapok pénteken arról számoltak be, hogy Bojan Pajtić másnap, szombaton hozza nyilvánosságra az új tartományi kormány tagjainak névsorát. Erre azonban lapzártáig (hétfő délelőttig) nem került sor. Annyit tudni, hogy a tartományi kormánynak az eddigi 22 helyett 18 titkársága lesz, a titkárságok élén álló személyek listája is kész, egyedül a tartományi parlament elnöki posztját betöltő személy nevénél van kérdőjel. A sajtó szerint ugyanis Nenad Čanak, a VSZL elnöke az utolsó pillanatban azzal a követeléssel állt elő, hogy a házelnöki poszt (harmadszor is) az ő pártját illesse meg. Mint ismeretes: a Magyar Koalíció és a Demokrata Párt közötti megállapodás értelmében ez a poszt az MK-t illeti meg, a jelölt pedig Egeresi Sándor, a parlament eddigi alelnöke.
SZABADKÁN ELSåKÉNT. A tartományban Szabadka az első önkormányzat, ahol az Európai Szabadkáért Koalíció jelöltje, Saša Vučinić (DP) került a polgármesteri székbe. Szintén erről a listáról való az alpolgármester, Pero Horvacki is. A képviselő-testület elnöke Maglai Jenő (Magyar Koalíció), helyettese pedig Slavko Parać (ESZK). A képviselő-testület csütörtöki ülésén megválasztották a Városi Tanács tagjait. A tanács tagja lett: Nemanja Simović, Suzana Dulić, Pero Horvacki, Slobodan Čamprag, Lovas Ildikó, Ladóczki Gyula és Bajtai Kornél.
Temerinben és Csókán is a Magyar Koalíció jelöltje lett a községi képviselő-testület elnöke. Temerinben dr. Matuska Mihály nyugalmazott szakorvost választották meg a testület elnökévé, Csókán pedig a padéi Pintér Csaba elektrotechnikust. A két községben egyébként még nem jutottak el az új polgármester megválasztásáig. Zentának sincs még új polgármestere - a kkt múlt héten, második nekifutásból megtartott ülésén annyival jutottak előbbre, hogy a községi képviselő-testület új elnöke a Demokrata Párt jelöltje, Širková Anikó okleveles jogász lett.
Óbecsén szerdán folytatódott a községi képviselő-testület alakuló ülése, melyen a Magyar Koalíció jelöltjét, Knézi Péter okleveles jogászt választották meg polgármesternek. Az alpolgármester Budislav Medurić, az Európai Községért, Óbecséért jelöltje lett. A múlt szerdai ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy a 36 tagú képviselő-testületben a hatalmi oldal 25 tanácsnokot számlál, ellenzéki szerepkörben a Szerb Összefogás 6 és a VMDK 5 képviselője maradt. Az ülés csöppet sem volt ünnepinek mondható: voltak felszólalások, melyek személyes vádaskodásoktól, sértegetésektől, politikai csúsztatásoktól sem voltak mentesek. Tari István tanácsnok a Magyar Koalíción belüli viszonyokkal foglalkozott - nyíltan megvádolta a VMSZ és a VMDP tagjait a koalíció felbomlasztásával, támadásának fő célpontja azonban az új polgármester volt.
TRAGÉDIÁK. Csütörtökön Horgosnál súlyos közúti baleset történt, két halálos áldozattal és hat súlyos sérülttel. Ugyanazon a napon Požarevac közelében három halálos áldozata (egy újságíró és két tévés munkatárs) volt egy karambolnak. Pénteken délelőtt a Belgrád-Újvidék autóúton egy ütközés hat ember életébe került... Mindössze 24 óra leforgása alatt 15 ember veszette életét a szerbiai utakon. És tragédia történt a fiatalok körében európai hírű péterváradi rendezvényen, az EXIT fesztiválon is: egy a szélviharban letört hatalmas nyárfaág a kemping sátraira zuhant, s agyonütött egy 28 éves paraćini leányt, két fiatalt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.
A legdöbbenetesebb eset Zaječarban történt, de az már nem baleset volt, hanem gyilkosság. Vasárnap délután a városi medence mellett több száz strandoló szeme láttára egy maszkos férfi három golyót eresztett egy 28 éves fiatalember fejébe. A nyilvános kivégzés után az ismeretlen tettes elmenekült, az áldozat barátai pedig megpróbálták megfékezni a rendőröket abban, hogy elvégezzék a helyszínelést, az újságírókat megtámadták, a B92 kameráját tönkretették...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..