home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kormányalakításra várva
Kartali Róbert
2020.10.14.
LXXV. évf. 42. szám
Kormányalakításra várva

Szerbiában a június 21-ei köztársasági, tartományi és önkormányzati választások után a tartományi parlament alakuló ülését tartották meg elsőként, július 31-én. Ezt követte augusztus 3-án a köztársasági parlament megalakulása, majd szinte kivétel nélkül ugyanazon a napon, augusztus 21-én ültek össze első alkalommal az új önkormányzati képviselő-testületek.

A városok és a községek tekintetében nem kellett sokat várni arra, hogy kiderüljön, kik lesznek azok a politikusok, akik a következő négyéves ciklusban irányítják az önkormányzatokat, a köztársasági és a tartományi kormány létrejötte azonban még várat magára. Ám a határidő vészesen közeledik, Szerbia alkotmánya szerint ugyanis a kormánytagok megnevezésének határideje az alakuló ülést követő 90. nap. Tehát a köztársaság és a tartomány esetében is legkésőbb november eleje.

A vajdasági magyarságot sem a köztársasági, sem a tartományi kormány megalakulása nem érintheti hátrányosan. A VMSZ-nek köztársasági szinten az eddigi 4 helyett 9, a tartományi képviselőházban pedig a korábbi 6 helyett 11 képviselője van, így a magyar párt jelentősen növelte érdekérvényesítő erejét. Amikor Aleksandar Vučić államfő a kormányalakítással kapcsolatos konzultációk során Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét fogadta, kiderült, hogy a választásokon történelmi sikert elért VMSZ része lesz a hatalomnak, és vélhetően néhány minisztérium esetében államtitkári szinten képviselheti a vajdasági magyarok érdekeit.

A kormányalakítás részleteit azonban még homály fedi, egyelőre csupán azt lehet tudni, hogy az államfő ismét Ana Brnabićot bízta meg ezzel a felelősségteljes feladattal. A tartomány esetében viszont már tudni lehet, hogy október közepéig meglesz a kormányunk. Pásztor István harmadszor tölti be a tartományi parlament elnöki tisztségét, és a választási eredmények tükrében várhatóan a magyar érdekek szempontjából fontos titkárságokban is meghatározó helyeket kap majd a VMSZ. Nagy előrelépést hozhat ez a vajdasági magyaroknak, hiszen eredményesen érdeket érvényesíteni csupán így lehet, a megfelelő helyeken a megfelelő emberekkel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..