home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kormányalakítási visszaszámlálás
Orosz Ibolya
2007.05.09.
LXII. évf. 19. szám

SIKERTELEN PRÓBÁLKOZÁS. A január 21-én megtartott szerbiai parlamenti választások menetrendje szerint a kormányalakítás végső határideje május 14-e. Nincs mese: megkezdődött a visszaszámlálás. A múlt csütörtökön, május 3-án, a demokratikusnak nevezett tömb három pártvezére tett egy utolsó próbálkozá...

SIKERTELEN PRÓBÁLKOZÁS. A január 21-én megtartott szerbiai parlamenti választások menetrendje szerint a kormányalakítás végső határideje május 14-e. Nincs mese: megkezdődött a visszaszámlálás. A múlt csütörtökön, május 3-án, a demokratikusnak nevezett tömb három pártvezére tett egy utolsó próbálkozást, hogy magállapodásra jusson a kormányalakítás kérdésében. Jól értesült források szerint Boris Tadić (DP), Vojislav Koštunica (SZDP) és Mlađan Dinkić (G17 Plusz) titkos találkozója mindössze 20 percig tartott. Szerbia elnöke, Tadić volt az, aki felállt a tárgyalóasztaltól, és elhagyta a termet -- a feszült légkörű rövid megbeszélésen Dinkić szóhoz sem jutott. A tárcák elosztása miatt végződött sikertelenséggel a tárgyalás. Boris Tadić beleegyezett abba, hogy Dragan Jočić (SZDP) maradjon a rendőrminiszter, de abba már nem, hogy a titkosszolgálatot is Koštunica tartsa. Vojisalv Koštunica viszont kötötte az ebet a karóhoz: a Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség (BIA) élére is az ő emberének kell kerülnie. Velimir Ilić menesztéséről pedig szó sem lehet -- koalíciós partnere, Veljo igenis nagyberuházási és közlekedési miniszter marad! A titkosszolgálat (BIA) kérdésében Tadić azzal érvelt, hogy az SZDP-s miniszter azért sem lenne jó, mert az EU már így is elégedetlen a szerbiai kormány teljesítményével a Hágával való együttműködés terén. Mire Koštunica azzal vágott vissza: ,,Nem fogja nekem Carla del Ponte berendezni az államot! Tadić felállt, a tárgyalásnak vége szakadt -- ő is, Dinkić is csak a találkozót követően tudta meg, hogy Milošević bankárnője, Borka Vučić (SZPSZ) hétfőre, május 7-ére összehívta a szerbiai parlament alakuló ülésének a folytatását! Az életkora okán ügyvezető házelnök Borka Vučić állítólag ez ügyben az SZDP-vel egyeztetett. Koštunica szerint ugyanis ,,a parlamentnek muszáj megalakulnia Kosovo miatt.
,,ĐURĐEVDAN JE...!” Biztosan mindenki ismeri a Kusturica-filmből híressé vált dalt: ,,Đurđevdan je, a ja nisam s onom, koju volim!' Nos, a szerb politikában nem dívik a szerelem. De azt azért vasárnap este, a pravoszlávok György-napján elvártuk volna a politikusoktól, hogy bejelentik: lehet, hogy ki nem állhatják egymást, de megállapodtak. Hát nem állapodtak meg. Tadić DP-je Nagybecskereken ülte az ünnepet, Koštunica SZDP-je Belgrádban, a Kalemegdanon tartott állófogadást. Mindketten a tévékamerákba mondták az üzenetüket. A ,,kompromisszumkész' Koštunica szerint ő minden engedményt megtett, de Tadić hajthatatlan. Tadić azt mondta: vigye a csuda, maradjon Veljo a nagyberuházási miniszter (ha már ,,nélküle nem lehet'), de a belügy is, meg a BIA is nem maradhat az SZDP kezében. Koštunicának vagy a rendőrminiszter Jočićról, vagy Rade Bulatovićról le kell mondania. Szerbia belbiztonsági helyzete ugyanis katasztrofális állapotban van: bombát dobnak az újságíró ablakába és újságírókra támadnak, a miniszterelnök gyilkosainak szimbólumait mutogatják, és olyan trikókban parádéznak, melyek a sötét kilencvenes évek Szerbiáját idézik... Ilyen helyzetben nem szabad naivnak lenni, nyilatkozta a DP elnöke. Tadić legfőbb érvként azt vetette Koštunica szemére, hogy nem hajlandó figyelembe venni a polgárok akaratát, a választási eredményeket: így igaz. Mlađan Dinkić vasárnap délután hatkor tett egy utolsó próbálkozást, a kamerák előtt arra apellált: a DP és az SZDP elnökének sincs joga arra, hogy elvegye Szerbia polgáraitól az európai jövőt. A G17 Plusz elnöke azt javasolta, hogy a BIA élére párton kívüli ember kerüljön. Lapzártakor (hétfő reggel) mindként fél válasza ugyanaz volt: NEM!
ELVESZTEGETETT ÉV. A kormányalakítási huzavona, a június végéig meghosszabbított köztársasági költségvetés, az általános ideiglenes állapot miatt immár elveszített évnek számít 2007. Ezt mondják a szakértők, akik nem tenyérből jósolnak, hanem a tőke mozgásából. Márpedig az ideiglenes életét élő Szerbiába iránt az elmúlt hónapokban nem érdeklődtek a külföldi befektetők -- s nem jönnek az év hátralévő részében sem. Előttünk egy elvesztegetett év. És mögöttünk is egy. Május 3-án volt pontosan egy éve annak, hogy az Európai Unió illetékes bizottsága megszakította a stabilizációs és társulási tárgyalásokat Szerbiával, amiért az ország nem teljesítette a Hágával való teljes együttműködésben vállalt kötelezettségét. A tárgyalások felfüggesztése miatt tavaly ilyenkor lemondott kormányalelnöki tisztségéről Miroljub Labus (17 Plusz), gesztusa azonban nem hatotta meg Koštunica kormányát: az eltelt tizenkét hónapban semmilyen előrelépés nem történ Ratko Mladić kiadatása ügyében. A tárgyalások folytatása ügyében az EU jobban szurkolt Szerbiának, mint maga Belgrád! Az Európai Bizottság a januári parlamenti választásoktól várt változást. A január 21-ét követően azonban intézményes válság állt be az országban, s így már nem is annyira Mladić a legfőbb akadály az uniós közeledés útján, hanem a szerbiai politikai elit. A május 3-ai évfordulón az Európai Bizottság azt üzeni: a tárgyalások felújításának kulcsa Szerbia új kormányának a kezében van. Hogy erről a kulcsról mi a véleménye az ügyvezető kormányfő Koštunicának, azt fent megírtuk: kizártnak tartja, hogy Hága ,,rendezze be az országot.
A TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSOK KIÍRÁSÁRÓL. A Demokrata Párt vajdasági bizottságának elnöke, Goran Knežević a májusi ünnepek után felszólította a parlamenti pártok képviselőit: egyeztessenek a tartományi választások kiírásáról. A tavaly elfogadott szerbiai új alkotmány kísérőtörvénye szerint a tartományban a választásokat az idei év végéig kell lebonyolítani. A DP szerint az első pártközi megbeszélésre már május 10-e után sor kerülhet, kezdeményezésével pedig a párt egy közvitát kíván elindítani a tartományi választások megszervezésnek a módjáról, a választási egységekről és a választási rendszerről.
ĐINĐIĆ-PER. A május 1-je ünnepek után az elsőrendű vádlott, Milorad Ulemek Legija védőbeszédével folytatódott a Đinđić-per. Megismételte, hogy semmi köze a miniszterelnök meggyilkolásához, és nem volt szándékában átvenni a hatalmat Szerbiában, mert ,,nem elég okos ahhoz, hogy egy államot irányítson. A másodrendű vádlott, Zvezdan Jovanović tagadta bűnrészességét, azt mondta: nem ő ölte meg a néhai kormányfőt. A perben május 23-án hirdetnek ítéletet.
A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje
,,A Magyar Köztársaság elnöke a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Miocs József úrnak, a szabadkai Paulinum Püspökségi Gimnázium igazgatójának és a Szeminárium rektorának, Hajnal Jenő úrnak, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának, Ágoston Pribilla Valéria úrhölgynek, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatójának és Magyar Attila úrnak, az újvidéki Magyar Művelődési Központ és Művészeti Központ Tanyaszínháza elnökének -- olvasható abban a május 8-ára szóló meghívóban, melyet Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja írt alá. A magas rangú állami kitüntetések átadására a szabadkai főkonzulátus épületében került sor.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..