home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból: Elhunyt a Vaslady
Talpai Lóránt
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Körkép a nagyvilágból: Elhunyt a Vaslady

Több mint 2000 illusztris vendég Margaret Thatcher temetésén — Románia kárpótlást nem adna, Moldáviát viszont szeretné — Szlovénia lehet a következő dominó a sorban? — Kelet-európaiaknak tilos! — Mi mindenre jutott az uniós támogatásokból?

Több mint 2000 illusztris vendég Margaret Thatcher temetésén
A 87 esztendős korában elhunyt egykori konzervatív párti politikus asszonyt, Margaret Thatchert vasladyként, azaz kemény kezű kormányzóként ismerte meg a világ. Sokan a mai napig Thatchert tartják a II. világháború utáni időszak „legnagyobb” brit miniszterelnökének. Az egykori miniszterelnök asszony három választást nyert meg egymás után, emellett a modern brit politikatörténetben ő állt a leghosszabb ideig, 11 és fél évig folyamatosan a kormánya élén, még Winston Churchillt is maga mögé utasította a népszerűségi listán. Nem véletlen, hogy a búcsúztatási szertartásának vendéglistáján több száz jeles személyiség, politikus, kormányfő és diplomata vett részt. A temetésen a többi között részt vettek az Egyesült Államok volt elnökei, az összes volt brit miniszterelnök, aki még életben van, valamint Thatcher kormányainak összes egykori élő tagja.

Románia kárpótlást nem adna, Moldáviát viszont szeretné
A román kormány úgy döntött, hogy esetenként újabb húsz évvel tolja ki a hetven éve államosított ingatlanok visszaszolgáltatását. Mindez érzékenyen érinti az erdélyi magyarságot, hiszen számos egyházi, illetve egyéb ingatlantól fosztották meg egykor a magyar közösséget. Románia miközben cseppet sem adakozó a vagyon-visszaszolgáltatás terén, annál inkább követelődző Moldávia kapcsán. Szeretné visszaszerezni Besszarábiát. Ezért harminc romániai civil szervezet egy új törvény megalkotását kezdeményezte Románia és a Moldovai Köztársaság közeledéséről. Az Akció2012 polgári platform célja „Besszarábia hazatérése”, azaz egyesítése Romániával. Kérdés, hogy mit szól mindehhez Oroszország, hiszen Moldáviában nagyszámú orosz kisebbség él.

Szlovénia lehet a következő dominó a sorban?
Évek óta sorra dőlnek össze, avagy jutnak csődbe Európa országainak bankrendszerei. Emlékezzünk csak Írország, Izland, Görögország vagy legutóbb Ciprus esetére. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb jelentése szerint Szlovénia is nagy bajba kerülhet, ha nem oldja meg bankrendszerének gondjait. A szlovén állami bankokat az utóbbi esztendők során már többször feltőkésítették, de sikertelenül. Emellett a nyugat-balkáni ország rendkívül függ az olasz és az osztrák gazdaságtól, továbbá számottevően megnövekedtek az egyes oligarcha trösztök által irányított gazdasági spekulációk. A világszerte ismert gazdasági lap, a Financial Times a szlovén helyzet kapcsán leszögezi: Ljubljanának ideje rendbe tennie bankszektorát, mert ez az egyetlen mód arra, hogy megnyugtassa a befektetőket.

Kelet-európaiaknak tilos!
Különös táblát helyzetek ki Angliában egy halastó partjára. Nagy betűkkel ez áll rajta: „Kelet-európaiaknak tilos!” Azaz a Kelet-Európából érkezők számára tilos a horgászat. A rasszizmusra, kirekesztésre és az alapvető emberi jogokra oly kényes nyugati ország ebben az esetben nem egy fajt, nemzetet, hanem tulajdonképpen fél kontinens lakosságát rekeszti ki a kihelyezett tábla által. Természetesen a táblát nem az állam állíttatta, hanem egy magánszemély. A feliratos táblákat egy túrázó vette észre, felháborította a szerinte rasszista kiírás, és jelentette az esetet a rendőrségnek. A horgásztó tulajdonosai azonban továbbra is úgy vélik, jogos volt a feliratok kirakása, mert ez az egyetlen dolog, amivel meg tudják akadályozni, hogy a kelet-európaiak ellopják a halakat.

Mi mindenre jutott az uniós támogatásokból?
A cseh Ekonom magazin egy igencsak érdekes elemzést tett közzé. A lap nagyító alá vette az uniós projekteket, és kiválogatta, illetve rangsorolta mindazokat a tervezeteket, amelyek már kidolgozásuk előtt értelmetlennek voltak. Mindennek ellenére olyan projektek részesültek támogatásban, mint a krumpli bemutatása a görög gazdáknak, vagy az öregedő színésznők felkutatása. De talán még az említett projekteket is felülmúlja a Repülő Gorillák nevű performance támogatása. Az Európai Unió 400 ezer euróval támogatta ugyanis a londoni Repülő Gorillák elnevezésű táncszínházat, mely akusztikus zenére mutatta be a Büdös Lábak Táncát és a hanghatásokat böfögésekkel is erősítették.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..