home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból (2013. VI. 19.)
Talpai Lóránt
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Körkép a nagyvilágból (2013. VI. 19.)

A 18. közép-európai államfői csúcstalálkozó • Az államfők a válság utáni megújulást keresték Pozsonyban • A visegrádi országok vezetői a japán miniszterelnökkel találkoztak • Reformra szorul a schengeni rendszer • Utazz Ficóval! • Kína felkészült a kiberháborúra

Az államfők a válság utáni megújulást keresték Pozsonyban

Húsz közép-kelet-európai ország, közöttük Magyarország és Szerbia részvételével közép-európai államfői csúcstalálkozót tartottak Pozsonyban. Magyarországot Áder János képviselte, Szerbiát pedig Tomislav Nikolić. Az államfői találkozó mottója: A növekedés stratégiájával a válság utáni megújulásért. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozón kijelentette, hogy az unió tagországainak elsődleges célja továbbra is a válságból való kilábalás. Továbbá rámutatott, hogy ennek egyik fontos pillére a munkanélküliség visszaszorítása, ezért az államfői találkozónak ez az egyik központi témája. Az elnöki értekezlet résztvevői két plenáris ülést és több kétoldalú egyeztetést tartottak főként gazdasági és a szociális kulcskérdésekről, különös tekintettel a válságot követő fejleményekre. Mindemellett  Magyarország, Ausztria, Románia és Bulgária államfői közös nyilatkozatban szálltak síkra a Nabucco gázvezeték projektjéért.

A visegrádi országok vezetői a japán miniszterelnökkel találkoztak

Varsóban került sor a visegrádi országok kormányfői és a japán miniszterelnök, Abe Sindzo közötti csúcstalálkozóra. A japán kormányfő megerősítette, hogy a 2014. évet a V4-országok és Japán közötti csere évének hirdetik meg. Emellett tokiói látogatásra hívta meg a V4 együttműködés soros elnökségét átvevő Orbán Viktor kormányfőt. A kormányfők találkozójának végeztével a királyi várban Lengyelország átadta a visegrádi együttműködés soros elnökségi posztját Magyarországnak. Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalosan is megköszönte az elnöki tisztséget: „Hazánk a legjobb pillanatban veszi át a visegrádi államok együttműködésének elnöki posztját, mert az ország éppen most lép ki a recesszióból” — mondta.

Reformra szorul a schengeni rendszer

Az Európai Parlament szigorúbban szabályozná a jelenlegi menekültügyi rendszert, továbbá a schengeni rendszert is megreformálná Európa-szerte. A tervezett szabályzat értelmében a tagállamoknak hat hónapon belül kell majd egységes döntést hozniuk a menedékkérelmekről. A jelenlegi hatályos uniós jogszabályok ugyanis nem szabják meg, hogy a tagállamoknak mennyi időn belül kell döntést hozniuk a menedékkérelmekről. Az EP továbbá a határellenőrzések ideiglenes visszaállítására vonatkozó szabályokat is szeretné pontosítani. Minden egyes tagállam csak a törvényben meghatározott esetekben állíthatja vissza az ideiglenes határellenőrzéseket. A jövőben az uniós intézmények szakemberei meglepetésszerű vizsgálatokkal ellenőrzik majd, hogy az egyes tagállamok nem vezetnek-e be szabálytalan határellenőrzést.

Utazz Ficóval!

Ha nem is Fityóval, azaz az egykori közkedvelt kis délszláv járművel, a szlovák miniszterelnökkel, azaz Ficóval azonban európai körutat lehet tervezni. A szlovák miniszterelnök ugyanis egy meglehetősen új módszerrel próbálja megkedveltetni hazája fiataljaival a politikát. Egynapos külföldi szolgálati útjaira szeretné magával vinni őket különböző európai nagyvárosokba. A program címe: A miniszterelnökkel úton. Az első közös utazásokra már sor is került. Fico a pozsonyi Közgazdasági Egyetem két hallgatóját a zavargások sújtotta Isztambulba utaztatta, ezután pedig a V4-ek varsói csúcstalálkozójára vitt magával útitársakat.

Kína felkészült a kiberháborúra

Úgy tűnik, a kínai külügyminisztérium nagyon komolyan veszi az internet világméretű térhódítását. Ezért konkrét megoldásokat keres az internet, illetve a modern informatika kihívásaira és veszélyeire. A kínai külügy a napokban jelentette be, hogy kiberbiztonsági kérdésekkel foglalkozó különleges irodát hozott létre. Ez az iroda lesz ezentúl felelős a számítástechnikai hálózatok biztonságához tartozó diplomáciai tevékenységekért. Mint ismeretes, Kínát nemrég súlyosabb amerikai hackertámadások érték. Részben emiatt is terjeszt elő Peking konkrét kezdeményezéseket „a kibertér békéje és biztonsága megteremtse érdekében az ENSZ keretei között”.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..