home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból (2013. VI. 12.)
Talpai Lóránt
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám

A víz az úr Európában (Európa-szerte évszázados rekordokat döntött meg az árvíz) • Luxembourgban az Uniós alapjogi chartáról szavaztak • Elutasított magyar kérelem — Lajčak „örömtánc”-ot lejtett • Korrupció miatt két évre ítélték a volt szlovén kormányfőt

Európa-szerte évszázados rekordokat döntött meg az árvíz

Évszázados árvíz zúdult Bajorországra, Passaut és Regensburgot szinte teljesen elöntötte a Duna. Passau városában az áradás 500 éves rekordot döntött meg. A délen fekvő német tartomány mellett súlyos vészhelyzet alakult ki az Elba és mellékfolyói mentén Németország keleti részén is. Halle városából 30 ezer embert kellett kitelepíteni. A várost átszelő Saale folyó vízállása 400 éve a legmagasabbra, 807 centiméterre emelkedett. Drezdában szintén nagy vízszintemelkedés történt, csakúgy, mint Pozsonynál. A szlovák fővárosnál a folyó vízszintje megdöntötte a 2002-ben mért több mint százéves rekordot. Csehországban 700 településen okozott kárt az árvíz. A természeti csapás következtében 9 ember életét vesztette, és több mint 20 ezer embert ki kellett telepíteni.

Luxembourgban az Uniós alapjogi chartáról szavaztak

Az Európai Unió alapjogi chartájának hosszú előtörténete van. Ratifikációja a Nizzai szerződéssel egyidejűleg, de attól függetlenül történt 2000-ben. A Charta 64 cikkelyből áll, és hat érték köré csoportosít: méltóság, szabadságjogok, egyenlőség, szolidaritás, polgári jogok, igazságszolgáltatás. Az elmúlt napokban az uniós országok igazságügyi miniszterei Luxembourgban az alapjogi charta 2012-es esztendei végrehajtásával és érvényesítésével kapcsolatos jelentésről döntöttek. A jelentéstervezetet Magyarország fenntartásokkal szavazta meg. Navracsics Tibor magyar igazságügyi miniszter négy pontban kifogásolta a Magyarországgal kapcsolatos megállapításokat.

Elutasított magyar kérelem — Lajčak „örömtánc”-ot lejtett

Újabb ékes bizonyíték az európai szűklátókörűségre és kettős mércére. A strasbourgi emberjogi bíróság ugyanis elvetette annak a két felvidéki magyarnak a jogorvoslati kérelmét, akik szerint a szlovák hatóságok az ország alkotmányának megsértésével fosztották meg őket szlovák állampolgárságuktól, mert a könnyített honosítás révén felvették a magyart. A Strasbourgban székelő testület azzal érvelt, hogy a panaszosok szabad akaratukból vették fel a magyar állampolgárságot, holott tudták, hogy a hatályos szlovák jogszabály alapján elveszítik az eddigit. Miroslav Lajčak szlovák külügyminiszter szerint a strasbourgi döntéssel Szlovákia elégtételt kapott. „Ez a verdikt választ adott azoknak, akik Szlovákiát szerették volna lejáratni. Remélem, most már elhallgatnak” — jelentette ki Lajčak.

Korrupció miatt két évre ítélték a volt szlovén kormányfőt

Az elmúlt esztendőben az egykori horvát kormányfőnek, Ivo Sanadernak gyűlt meg a baja a hatóságokkal, most pedig Janez Janša volt szlovén kormányfőt ítélték a szlovén hatóságok két év börtönre. A ljubljanai bíróság megalapozottnak tartja a korrupció vádját Janšával szemben. A vád szerint az ellenzék jelenlegi vezére 2006-ban miniszterelnökként kenőpénzt fogadott el a Patria finn hadiipari cégtől egy 278 millió euró értékű szerződés aláírásáért. A finn vállalattól 135 páncélozott harci járművet rendeltek, de a cég csak 30-at szállított le Szlovéniának, mivel a szerződést a korrupció gyanúja miatt 2012-ben megsemmisítették. Janez Janša az ítélet kapcsán ártatlanságát hangoztatta, és politikai intrikák áldozatának nevezte magát.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..