home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Körkép a nagyvilágból (2013. V. 22.)
Talpai Lóránt
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám

Csíksomlyón több száz ezren gyűltek össze a pünkösdi búcsúra a világ minden tájáról — Önkormányzati választások Horvátországban — Megvásárolható a Coca-Cola eredeti receptje —
Tilos a boszorkányoknak 150 méternél magasabban repülniük

Csíksomlyón több száz ezren gyűltek össze a pünkösdi búcsúra a világ minden tájáról

Több száz ezer zarándok vett részt a Csíkszereda mellett fekvő Kissomlyó- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben megtartott hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsún, illetve zarándoklat-szertartáson. A legnagyobb magyar zarándoklatra a világ minden tájáról érkeztek látogatók. Áder János személyében első alkalommal vett részt az ünnepségen hivatalban levő magyar államfő. A magyar államfőn kívül Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is részt vett a búcsún. A szertartás főszónoka Ternyák Csaba egri érsek volt. Szentbeszédében az érsek kiemelte, hogy a hit zarándokútján nemcsak hívők járnak, hanem keresők is szép számban, akik „szívük rejtekén foglalkoznak az Isten kérdésével”.

Önkormányzati választások Horvátországban

Önkormányzati választásokat tartottak Horvátországban. A kétfordulós szavazáson 3 millió 750 ezer választópolgár összesen 567 regionális és helyi önkormányzat képviselő-testületének összetételéről, valamint a megyék, a városok és a járások vezetőinek és helyetteseiknek a személyéről döntött. De nemcsak önkormányzati képviselőket, hanem kisebbségi elöljáró-helyetteseket is választottak a szavazók. Az első nem hivatalos eredmények szerint a fővárosban, azaz Zágrábban Milan Bandić független jelölt nyerte meg a választásokat. A nagyobb városok közül Eszéken Krešimir Bubalo, Rijekában Vojko Obersnel, Splitben pedig Ivo Baldasar nyert. Minthogy azonban egyik jelöltnek sem sikerült 50% feletti eredményt elérnie, második választási fordulóra lesz szükség, az időpontja: június 2-a. A pártok közül a HDZ vezette jobbközép koalíció szerepelt a legsikeresebben, a kormányzó baloldal pedig veszített pozíciójából.

Megvásárolható a Coca-Cola eredeti receptje

Szinte egy évszázadra visszanyúló legendák keringenek a Coca-Cola üdítőital eredeti receptjéről. A közkedvelt frissítő körüli felhajtás mindenkor ügyes gazdasági reklámfogásnak számított. Most egy szemfüles atlantai család azt híreszteli, hogy birtokában van az eredeti receptnek, és áruba is bocsátaná. Cliff Kluge nem állítja ugyan biztosan, de a hozzávalók és az elkészítés leírásának a módja alapján erős a gyanúja, hogy a Coca-Cola titkára bukkant. A receptre egyébként a feleségével együtt talált rá egy halom levél és más irat között. Az irat 1943-ból származik, azaz 70 éves. A receptre jelenleg a világhálón lehet licitálni. Tulajdonosa 5 millió dolláros kezdőáron árulja, a villámvétel pedig 15 millió dollárba kerül.

Tilos a boszorkányoknak 150 méternél magasabban repülniük

Egy egészen furcsa szabályozást, illetve törvénymódosítást vezettek be Szváziföldön. Az országban ugyanis százötven méterben maximálták a boszorkányok repülési magasságát. A rendeletről az afrikai ország légügyi hatósága döntött. Aki 150 méternél magasabban repül söprűnyélen, annak azzal kell számolnia, hogy letartóztatják és pénzbírsággal sújtják. A boszorkányok létezésében és a fekete mágiában egyébként mélyen hisznek Szváziföldön, jóllehet még sohasem történt meg olyasmi, hogy lezuhant volna egy repülő azért, mert boszorkánnyal ütközött össze. A légügyi rendelet egyébként a játékhelikopterek és papírsárkányok túl magasra eresztését is tiltja. 
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..