Kopjafaállítás kísérőrendezvényekkel
Martinek Imre
2011.05.04.
LXVI. évf. 18. szám
Kopjafaállítás kísérőrendezvényekkel

Ünnepváró hangulatban a csillagos tornyú református templomA torontálvásárhelyi keresztyén református egyházközséget 1799. május 12-én említik először hivatalos okmányok. ''Házon belül” ez közismert dátum volt, mely egy merész kezdeményezéssel végre magasabb rangot kap. Mint m...

Ünnepváró hangulatban a csillagos tornyú református templom

A torontálvásárhelyi keresztyén református egyházközséget 1799. május 12-én említik először hivatalos okmányok. ''Házon belül” ez közismert dátum volt, mely egy merész kezdeményezéssel végre magasabb rangot kap. Mint már korábban is hírt adtunk róla, ezt a dátumot szeretné saját ünnepnapjaként állandósítani a falu kálvinista egyházközsége. Szeretnének létrehozni egy olyan, tetteiben is ökumenikus rendezvénysorozatot, amelyben valamiképpen mindenki ''otthon lenne”, nyelvi és felekezeti hovatartozásától függetlenül.
A Torontálvásárhelyi Májusi Napokat május 9-e és 15-e között tartják meg, a rendezvény ''gerinc”-e pedig az ez idő tájt meghirdetett imahét. A napi rendszerességgel tartandó istentiszteleteket vendéglelkészek szolgáltatják, de kézimunka- és festménykiállítások is lesznek a helybeli Magyar Művelődési és Művészeti Központban és a Pipacs Nőegyletben, illetve a József Attila Művelődési Otthon nagytermének előcsarnokában. A programban szerepel még népdalénekléssel egybekötött irodalmi est is a Kéknefelejcs énekcsoport közreműködésével, és egy rövid történelmi - a betelepüléstől napjainkig, sőt a holnapig tartó - áttekintés Múlt, jelen és jövendő az Isten kezében címmel. Az érdeklődők meglátogathatják a falu katolikus és ortodox templomát.
''Legsűrűbb”-nek mindenképpen a május 14-ei (szombati) nap ígérkezik. Ekkor ugyanis nemcsak a gulyásfőző verseny kezdődik el a Vásártéren, hanem az iskolások karneváli felvonulása is, az esti órákban pedig magyarnóta-estet hirdetnek a helyi művelődési házban. Meg kell említeni a folklórestet is, melyen a falu Banatsko kolo nevet viselő hagyományápoló egyesület népi tánccsoportja ad ízelítőt gazdag repertoárjából.
A jobbára lelki építkezésre támaszkodó rendezvénysorozat záróakkordja a május 15-én (vasárnap) délelőtt fél tízkor kezdődő ünnepi istentisztelet lesz, illetve a református templom kertjében tervezett, koszorúzással egybekötött kopjafaállítás. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak e jégtörőnek is számító jeles eseményre. Egy örök érvényű reménnyel, melyet nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi tiszteletes úr fogalmazott meg:
- Ha az Úr is úgy akarja, akkor pár éven belül ezek a májusi találkozások az idegenbe szakadt atyánkfiainak is egy újabb, biztos igazodási pontjává válhatnak. Amikor nemcsak hazalátogathatnak, hanem lélekben is találkozhatnak egymással.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..