home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kopjafaállítás kísérőrendezvényekkel
Martinek Imre
2011.05.04.
LXVI. évf. 18. szám
Kopjafaállítás kísérőrendezvényekkel

Ünnepváró hangulatban a csillagos tornyú református templomA torontálvásárhelyi keresztyén református egyházközséget 1799. május 12-én említik először hivatalos okmányok. ''Házon belül” ez közismert dátum volt, mely egy merész kezdeményezéssel végre magasabb rangot kap. Mint m...

Ünnepváró hangulatban a csillagos tornyú református templom

A torontálvásárhelyi keresztyén református egyházközséget 1799. május 12-én említik először hivatalos okmányok. ''Házon belül” ez közismert dátum volt, mely egy merész kezdeményezéssel végre magasabb rangot kap. Mint már korábban is hírt adtunk róla, ezt a dátumot szeretné saját ünnepnapjaként állandósítani a falu kálvinista egyházközsége. Szeretnének létrehozni egy olyan, tetteiben is ökumenikus rendezvénysorozatot, amelyben valamiképpen mindenki ''otthon lenne”, nyelvi és felekezeti hovatartozásától függetlenül.
A Torontálvásárhelyi Májusi Napokat május 9-e és 15-e között tartják meg, a rendezvény ''gerinc”-e pedig az ez idő tájt meghirdetett imahét. A napi rendszerességgel tartandó istentiszteleteket vendéglelkészek szolgáltatják, de kézimunka- és festménykiállítások is lesznek a helybeli Magyar Művelődési és Művészeti Központban és a Pipacs Nőegyletben, illetve a József Attila Művelődési Otthon nagytermének előcsarnokában. A programban szerepel még népdalénekléssel egybekötött irodalmi est is a Kéknefelejcs énekcsoport közreműködésével, és egy rövid történelmi - a betelepüléstől napjainkig, sőt a holnapig tartó - áttekintés Múlt, jelen és jövendő az Isten kezében címmel. Az érdeklődők meglátogathatják a falu katolikus és ortodox templomát.
''Legsűrűbb”-nek mindenképpen a május 14-ei (szombati) nap ígérkezik. Ekkor ugyanis nemcsak a gulyásfőző verseny kezdődik el a Vásártéren, hanem az iskolások karneváli felvonulása is, az esti órákban pedig magyarnóta-estet hirdetnek a helyi művelődési házban. Meg kell említeni a folklórestet is, melyen a falu Banatsko kolo nevet viselő hagyományápoló egyesület népi tánccsoportja ad ízelítőt gazdag repertoárjából.
A jobbára lelki építkezésre támaszkodó rendezvénysorozat záróakkordja a május 15-én (vasárnap) délelőtt fél tízkor kezdődő ünnepi istentisztelet lesz, illetve a református templom kertjében tervezett, koszorúzással egybekötött kopjafaállítás. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak e jégtörőnek is számító jeles eseményre. Egy örök érvényű reménnyel, melyet nt. Gyenge Károly torontálvásárhelyi tiszteletes úr fogalmazott meg:
- Ha az Úr is úgy akarja, akkor pár éven belül ezek a májusi találkozások az idegenbe szakadt atyánkfiainak is egy újabb, biztos igazodási pontjává válhatnak. Amikor nemcsak hazalátogathatnak, hanem lélekben is találkozhatnak egymással.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..