home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Könyvtár a szabadban
Szakáll Laura
2021.08.14.
LXXVI. évf. 32. szám
Könyvtár a szabadban

Szabadtéri programsorozatot indított a Szabadkai Városi Könyvtár. Az ötlet a járványügyi előírások hatására született meg, hiszen hosszú hónapokon át a könyvtárak sem szervezhettek rendezvényeket, a bemutatók és az irodalmi estek is elmaradtak, az olvasók viszont már igényelték a személyes találkozást.

A palicsi könyvtár udvara tökéletes helyszínnek bizonyult, a szabad levegőn felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kínáltak programokat. Az első ilyen jellegű összejövetelt áprilisban tartották meg. Akkor Palics történelmével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A rendhagyó sorozatot Dragan Rokvić, a könyvtár igazgatója, Bognár Irén és Omerović Heléna könyvtárosok vezetik.


Bíró Tímea verseskötetének bemutatója

Omerović Heléna könyvtáros: — A palicsi könyvtár már régóta kedvelt színhelye a különféle rendezvényeknek, kiállításoknak, találkozóknak, viszont az épület mögötti udvar most vált igazán vonzóvá. Az író-olvasó találkozók mellett könyvbemutatókat, előadásokat és kiállításokat szerveztünk, gyermekfoglalkozásokat tartottunk. Vendégünk volt Dragan Rokvić, aki Palics történelme: a park rendezése, a táj feltérképezése címmel tartott előadást. Dragutin Miljković A szabadkai kisipar című könyvét mutatta be szabadtéri író-olvasó találkozó keretében. Mészáros Zoltán történész Geopolitika a nemzetközi kapcsolatok fényében címmel értekezett, majd Dražen Prćić író-olvasó találkozója és Csáth Géza Fekete csönd című novelláskötetének prezentációja következett, melyhez kiállítást is szerveztünk. Csík Mónika gazdagon illusztrált könyvét, a Hangyafarsangot is bemutattuk. Kísérőprogramként Janovics Erika tartott foglalkozást a gyerekeknek. Brenner Józsefnek az Életjel Kiadó gondozásában megjelent Emlékeim című könyvével is megismerkedhettek az érdeklődők, amit író-olvasó találkozó követett Pap Évával. A Vajdaságban is népszerű szegedi írónő a Mielőtt lemegy a nap és az ezt megelőző sikerkönyvét, az És újra felkel a nap című romantikus történelmi regényét hozta el. Bíró Tímea a legújabb, Hosszú című verseskötetével szerepelt, majd Ninkov Kovačev Olga Nemes Fekete Edit kerámiaművészete című kötete folytatta a sort, Révész Róbert fotókiállításával kiegészítve, de Sándor Zoltán Korunk lenyomata című művére és Török István kötetére is sokan kíváncsiak voltak. Szabadka és Palics lakosai már nagyon várták, hogy újra részt vehessenek a könyvtár rendezvényein. Támogatták az ötletünket, sőt, a Palics—Ludas Közvállalat és a palicsi nyugdíjasok is sokat segítettek az udvar rendezésében.


Nemes Fekete Edit könyvének bemutatója

* Milyen programok várják az érdeklődőket a nyár hátralévő részében, illetve az őszre?

— Augusztus folyamán a gyerekeké a terep. Folytatjuk a néhány éve megkezdett nyári Mesés Órákat, csak most nem a palicsi könyvtár hűs falai között, hanem a szabadban, egy óriási fa árnyékában. A gyerekek szívesen vesznek részt ezeken a foglalkozásokon, amikor elcsendesedünk, lazítunk és „csak” meséket hallgatunk. Emellett Tárnoki Ilona festményeinek kiállítása is várható, aki az ABC & T Képzőművészeti Szakkör tagja, melynek vezetője Török István festő. Az őszre, ameddig csak az időjárás engedi, folytatjuk a tavaszihoz hasonló programsorozatot. Reméljük, hogy az iskolásoknak és az óvodásoknak is tudunk foglalkozásokat tartani, melyek által megszerettetjük velük a könyvet és az olvasást.


Pap Éva az egyik olvasójával

* A világjárvány hatása érezhető a könyvtárak életében? Vannak olyan olvasók, akik a korlátozások hatására tagosodtak be, és azóta is rendszeresen kölcsönöznek könyveket?

— A világjárvány következtében egy ideig sajnos a könyvtár ajtaja is zárva volt. Olvasóink nagyon várták az új nyitást. Igen, vannak új tagjaink is, akiket talán a bezártság „kényszerített” arra, hogy a könyvek világába meneküljenek.


Sándor Zoltán és a közönség  (fotók forrása: Palicsi könyvtár)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..