home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Könyvszéli jegyzet
Káich Katalin
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám

Egy könyv ünnepe

Van egy olyan érzésem, hogy minél több könyv jelenik meg — merthogy ebben a szférában is beindult a tömegtermelés —, annál kevesebb a könyvet olvasó ember. S mint minden tömegtermelés, így a könyvkiadás esetében is sok az ocsú. Boldog-boldogtalan könyvet ír. Azt is mondhatnám, ha kell, ha nem, mert úgy tűnik, az emberek többségének a tudatában, a könyvírás mégiscsak valamiféle „előkelőbb” társadalmi státus jeleként nyilvánul meg, s ebben a celebvilágban, aki csak teheti, megkísérel olyasvalamivel foglalkozni — ha van tehetsége hozzá, ha nincs —, ami nézete szerint, eme „megkülönböztetett” világ aktív részesévé teszi. S miközben ki szeretnének lépni az elszemélytelenítő tömegesség zárkájából, pontosan a globalizált valóság felismerhetetlen részévé válnak. 
Hogy az olvasás, a könyv iránti érdeklődés milyen mélyponton van, arról meggyőződhetünk, ha eljárogatunk a könyvbemutatókra. Nem szokásom visszasírni a régi időket. Minden korszaknak megvan a maga szépsége, de az összes, lehetséges fonákságokkal tarkítva, mert mint egyik boldog emlékezetű barátnőm és esküvői tanúm, Romhányi Ibi mondta, így kerek a világ. De ez a mi eldologiasodott világunk igencsak veszít kerek formájából! Vagy mégse?
A Gradska kuća u Subotici — Városháza Szabadkán, 1912—2012 című, példaértékű monográfia könyvbemutatója reményt ébresztett bennem arra, hogy jelennek meg még értékes és időálló könyvek, s ezeknek a kiadványoknak olvasói is vannak. S ami még fontosabb: lesznek is olvasói.
Nem egynapos könyv a szabadkai városházáról készült kiadvány. Semminek sem tudok jobban megörülni, mint annak, ha olyan publikációt tarthatok a kezemben, amely holnap, de holnapután is ugyanolyan értéket képvisel, mint a megjelenésének pillanatában.
Szabadka megérdemelte ezt a könyvet. Ha másért nem, hát azért, mert különösen az elmúlt időszakban igen kevés öröme volt a város lakóinak. Szeme láttára mentek tönkre nemcsak munkahelyeket biztosító vállalatok, hanem a polgári családoknak a belle epoque idején épült otthonai is. Sír a lelke az embernek, amikor végigmegy egy-egy utcán, amelyen a gazdátlanná vált házak törött ablaküvegei merednek rá.
A Községközi Műemlékvédelmi Intézet kiadásában megjelent kétnyelvű kiadvány többszerzős könyv. Történészek, művészettörténész, építészek, restaurátorok szólnak, mindenki a maga szakterületének és –tudásának megfelelően a százéves szabadkai városházáról, amely a magyar szecesszió egyik reprezentánsa, gyöngyszeme. A közölt képanyag nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a várostörténet vizuális megjelenítésével megkönnyítse a könyv szakmai szövegrészeinek olvasását a nem hozzáértők számára is.
Minden napvilágot látott könyv magán viseli annak a kornak jellegét, amelyben kiadásra kerül. De így van ez mindennel, nemcsak a könyvkiadással. Bármit teszünk, elárul bennünket a mód, ahogyan tesszük. Ez alól ez a rangos kiadvány sem kivétel. Hogy a felsorakoztatott polgármesterek közül éppen a 2008 és 2012 között megválasztott Saša Vučinić érdemeinek felsorolása egy oldalnyi terjedelmű lett, az jelzésértékű. Azt, hogy a számba vett érdemek nem az ő személyéhez köthetők, hanem egy pártpolitikához, szintén kitetszik a felsorolásból.
Számomra ez az elmúlt négy év arról lesz emlékezetes, hogy megsokasodott a száma azoknak az épületeknek, amelyek egykor Szabadka polgári világának a kiteljesedését jelentették, mára pedig az enyészet martalékává lettek. 
Ettől függetlenül, a városháza-könyv megjelenését csak üdvözölni tudom. Nagy örömet szerzett nekem. Az eljövendő hosszú téli délutánok egyik kedvenc időtöltése lesz tartalmának alapos megismerése.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..