home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Könyvbemutatók és helyitermék-mustra
Kónya-Kovács Otília
2022.11.06.
LXXVII. évf. 44. szám
Könyvbemutatók és helyitermék-mustra

Egyházaskéren a Könyvet a szórványba! kezdeményezésnek köszönhetően két kiadvánnyal ismerkedtek meg a jelenlévők, valamint megtartották a helyi termékek bemutatóját is. Az eseményre a helyi lakosok mellett a környékbeli településekről is érkeztek érdeklődők.

Fehér Viktor, a Banaticum Egyesület elnöke megelégedéssel nyugtázta, hogy ennyien összejöttek a kis, bánáti falu rendezvényére.

— Egyesületünk célja, hogy a valamikori Aranka-köz területét összekapcsolja, elsősorban az itteni értékek bemutatásával, és ennek voltunk ma szemtanúi. Itt voltak azok a helyi termelők, akik már régóta folytatják tevékenységüket, és tudják, mi azt szeretnénk, hogy a termékeik még inkább eladhatóvá váljanak, amit online marketinggel tudunk segíteni.

A Forum Könyvkiadó jóvoltából Ninkov K. Olga Nemes Fekete Edit keramikus művészetéről írt könyve, valamint Bogdán József Még utoljára című kötete került a közönség elé. Az atyával Molnár Rózsa költő, tanító beszélgetett.


Nemes Fekete Edit és Bogdán József

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója elmondta, huzamosabb ideje igyekeznek a könyveket eljuttatni olyan helyekre, ahol nehezen megoldható a terjesztés. A program támogatója a Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzeti Kulturális Alap.

— Személyesen látogatunk el azokra a településekre, ahol nincs más módja a könyvek vásárlásának. Már régóta terveztük, hogy a két szerzőt összehozzuk Egyházaskéren. Az est különlegessége, hogy mindkettőjüknek van itteni kötődésük. Bogdán József atya itt szolgált plébánosként, Nemes Fekete Editnek pedig a helyi templomban vannak kiállítva a munkái — nyilatkozta Virág Gábor.

Bogdán József atyát nagy örömmel töltötte el, hogy Egyházaskéren volt új könyvének az első bemutatója.


Helyi termékek 

— A könyv azért viseli ezt a címet, mert úgy éreztem, hogy még utoljára el kell mondanom mindazt, amiről nem szívesen beszél az ember. Ezek afféle belső nem is titkok, hanem inkább megrendülések, folyamatok. Mint egy folyam, úgy jött ki belőlem ez a 70-80 vers, és sokan azt mondják, hogy ez az eddigi könyveimnek a megkoronázása, mert őszintén és az esztétikai céloknak megfelelően írtam őket. Nagyon boldog vagyok, hogy éppen abban a faluban beszélhetek erről a könyvről, ahol húsz éven át szolgáltam, és én voltam az első, helyben lakó plébános.

A Nemes Fekete Edit kerámiaművészetéről szóló összefogó mű írása 2018—2019-ben fejeződött be. Kiemelte, akkor még a férje is élt, aki nagyon sokat segédkezett a fotózás során a tárgyak és a kompozíciók előkészítésénél, de a könyvet sajnos már nem vehette a kezébe. Ninkov Kovačev Olga, a kötet szerzője hozzáfűzte, az 1978 óta létező monográfiasorozatban ez az első darab, mely egy nőről szól. Az asszony-, illetve a női sors nagyon erősen jelen van Nemes Fekete Edit művészetében, és ez az a dimenzió, amely megérinti az embereket.

Az est kötetlen termékkóstolással, barátkozással folytatódott, a vigassághoz hozzájárult a Pető Sándor és társai alkotta zenekar.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..