home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Konyhai fortélyok
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2021.12.01.
LXXVI. évf. 47. szám
Konyhai fortélyok

Hogyan használjuk ki okosan a kis helyeket?

Amikor kis alapterületű a konyhánk, minden ötletet be kell vetnünk ahhoz, hogy maradjon helyünk az étkezéshez és a tároláshoz, vagyis minél élhetőbb környezetet teremtsünk a mindennapokhoz.

A konyha a mindennapok legfontosabb helyszíne, hiszen a legtöbbet használjuk. Emiatt fontos átgondolnunk, hogyan lehetséges legkényelmesebben, legpraktikusabban elrendezni, és nagyon lényeges, hogy a napi életritmushoz is meglegyenek a szükséges konyhai eszközök. Ezúttal ehhez gyűjtöttünk össze néhány ötletet.

 

Létra a konyhában

Érdekes megoldás a konyha falára dekorációs létrát helyezni. Ennek a kiegészítőnek nem kell nagy alapterület, tehát nem veszünk el sok hasznos helyet. Ehelyett kihasználjuk — ahová nagyobb tároló nem fér el, oda így tehetünk néhány tárolókosarat, melybe az apróbb dolgok kerülhetnek, valamint évszakhoz, ünnephez kapcsolódóan fel is díszíthetjük.

 

Vágódeszka

Nagyszerű ötlet vágódeszkák tárolásához, ha a munkalap alá rejtjük őket. A deszka alatt a szemeteskosarunk lehet, így a konyhai hulladék egyenesen a kukában landolhat, a konyhapulton pedig rend marad. Létezik még egy megoldás a deszkák tárolására: ha egy fennmaradó rést alakítunk ki a konyhapult alsó részében, és ebben a résben élére állítva tartjuk a deszkáinkat, akár többet is.

 

Kések sorrendben

Egy keskenyebb részben késtároló rendszert is létrehozhatunk — így a kések éle sem sérülhet, és katonás rendbe állíthatjuk őket. Ha kisgyermekek is vannak a családban, akkor ezt a rekeszt mindenképp tegyük zárhatóvá.

 

Beépített konyhasziget

A konyhaszigetben egy kisebb pult is elhelyezhető, mely első látásra reggelizőpultnak tűnik, ám mivel kifordítható a szigetből, egy négy-öt fős ebédlőasztallá alakíthatjuk, csupán a székeket kell köré tenni.

 

Minimál látkép

A divatos konyhákban fontos, hogy semmi se legyen elöl. Ezzel egyetemben a konyhai eszközöknek is a szekrényben a helyük. Ez lehet egy kihúzható szekrényelem, ahová az összes elektromos konyhagép kerülhet. Az elem oldalába szereltethető a konnektor is, hogy könnyebben legyenek használhatóak az eszközök.

 

Szemetes beépítése

A szemeteskosarunkat a mosogatótálca alá érdemes beépíteni. Bármilyen dizájnos kosarat választunk ugyanis, akkor sem szép látvány, ha elöl van hagyva. Ráadásul a mosogatótálca alatt azonnal kéznél van.

 

Receptkönyvek

Ha valóban semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor a sziget oldalában, egy maximum 10 cm-es részben, ajtóval eltakart elemet is kialakíthatunk, ahol a receptkönyveket, jegyzeteket tárolhatjuk.

 

Nyitottság

Ha a vidékies, romantikus stílust részesítjük előnyben, akkor hozzunk létre polcos tárolókat. Így teret kapunk arra, hogy megmutassuk a nagyitól örökölt porcelánokat, tányérokat, kristálypoharakat. Jó megoldás lehet ilyenkor többpolcos elemet tervezni a felső elemek helyére.

Ha néhány ötletet megfogadunk a felsoroltakból, még a legkisebb konyhában is kényelmes életteret hozhatunk létre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..