home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Koncert az Óbecsei Népkönyvtárban
Szilágyi Edit
2021.09.14.
LXXVI. évf. 36. szám
Koncert az Óbecsei Népkönyvtárban

Toll Gyula hegedűművész és Kovács Gyuszi gitáros koncertjét Leszállt a csendes éj — Hallgató, csárdás, frisses címmel tartották meg az Óbecsei Népkönyvtárban.

Óbecse község napján Toll Gyula, aki harminckilenc éve az újvidéki RTV koncertmestere, a kultúra terén elért kiemelkedő sikeréért, a település hírnevének a növeléséért az idén kiérdemelte a város díját. Viszonzásul, és mert az óbecseiek már nagyon szerették volna a szülővárosában is hallani, örömmel fogadta el a könyvtár meghívását. Gitáron Kovács Gyuszi (György) kísérte, aki úgy bánik a szóló- és a basszusgitárral, ahogyan a harmonikával, tamburával, mandolinnal, balalajkával vagy a csellóval. Gyermekkora óta a gitár a kísérője, és ahogyan ő fogalmazott, egyenlő lendülettel vállalja a rock-, az örökzöld, a szerb vagy a magyar zene bemutatását zenekarokban vagy a cimbalmon, gitáron és zongorán is játszó fiával, illetve a zongorista lányával. Szavai szerint a zenéből és a zenéért él.


A művészek bemutatása

A kellemes beszélgetés a fellépőkkel megszakadt, a hallgatóság lelkesen várta az első akkordokat. A könyvtár udvarában felcsendülő zene figyelemre ösztönözte a megjelenteket.

Felsírt a hangszer, majd néhány perccel később követte a hegedű vallomását a gitár ritmusa, és a láb önkéntelenül kísérte a muzsikát. A zeneszerző éberré tette a hallgatóságot, a zenészek hangszere életre kapott, simogatott a dallam, vagy könnyeket csalt a szemekbe. Az emlékezés, a remény, a vágy vagy az öröm könnyeit. Talán egyszerre születtek gondolatok zenészben és nézőben egyaránt.

A hegedű a hegedűs meséjét rejtette a húrok rezgése mögé. Toll Gyula hegedűművész első számával ötvözte a kezdet varázsát a jelen csodájával. Követve a képzeletbeli kottát, talán az első, fémből készült hegedűje és fehér műanyag vonója jutott eszébe. Az élet a zene felé sodorta, ez lett a kenyere, a hivatása és a hobbija.


Tus — a végén, amikor teljes volt a siker

Fa leszek, ha fának vagy virágja… énekelték a hangszerek. Majd imával folytatódtak a dallamok. Brahms zeneszáma elbűvölte a megjelenteket.

Kovács Gyuszi (György) gitárja visszahozta a jelenbe a hallgatóságot, a finom hangokat, majd a ritmus felgyorsult. Toll Gyula ujjainak galoppja szinte követhetetlenné vált. A nap megszökött, az ég bársonyán előbújt a hold és a közeli emeletes házak ablakaiban megjelentek az érdeklődők.

Sorjáztak a számok. Ismert és kevésbé ismert szerzőktől. Hegedű, gitár. Taps a taps után. Akácos út… Kovács Gyuszi énekével, Tiha noć szerb nyelvre váltva, Hteo bih te videt — Na te mislim… — folytatódott a két hangszer és a két nyelv ötvözése, közben gombákként csillantak fel a szomszédos házakon lévő ablakok.

Messzi tájak juthattak a hegedűművész eszébe, országok és városok, ahol fáradtságot nem ismerve gyakorolt, és önmaga maximumát adva szórakoztatta a közönséget. Amerika, Mexikó, Kanada, Korea, Hollandia, Németország, Olaszország, Magyarország, ismert hazai és külföldi művészek társaságában. Felsorolni a színhelyeket és a személyeket szinte egyenlő a lehetetlennel. Nem volt különbség hétköznap és ünnep között, dolgozni muszáj volt, mert, ahogy Toll Gyula fogalmaz, a tehetség a siker felét adhatja, a többi sok-sok munkával és kitartással jár. Társa egyetért vele abban, hogy erőltetni nem szabad, a zene utáni vágy belülről jön, folyamatos tanulás is szükséges hozzá, de rendre, önuralomra, összpontosításra tanít.


A könyvtár igazgatónője, Lovas Đijanta köszönti a megjelenteket

Eszébe juthatott egy másik koncert, sikerek sora, egy, aztán több meghívás, hogy maradjon valahol másutt, egy másik hazában. A honvágy és édesanyja szeretete, a család hozta mindig haza. Hogyha ír majd édesanyám, írjon a falumról… zeng a következő énekszám, a hallgatóság szeme sarkában megjelennek a meghatódottság könnyei.

A koncert percei fogytak, míg az érdeklődés növekedést mutatott. Kovács Gyuszi gitárja vidám táncra emlékeztetett. Szabadságra, mely során ismét a közönség előtt lehet, a járvány nyomasztó terhe alól megszabadulva nemcsak alkothat, hanem végre be is mutathat. A két zenész összhangja teljessé vált. Az egymásra hangolódás és a kölcsönös tisztelet teljes valóságában nyilvánult meg, és ezzel együtt az alázat a zene előtt.

Monti csárdása az addigi sikerre sikert hozott. Toll Gyula hegedűje egyszerre üzent boldogságról, szabadságról, nyugalomról, pezsgő életről, az ujjak tánca ismét követhetetlenné vált. Aztán talán búcsúzóként következhetett a Leszállt a csendes éj…, a Kisfiam, jó éjszakát…, majd felcsendült az ismert dal, a Svirci moji.

A közönség állva tapsolt. Szó sem lehetett arról, hogy elengedje a zenészeket, és csak úgy vége legyen ennek az igen emlékezetes estének. Új szám következett, majd új taps, egymásra hangolódva, ütemet alkotva eggyé válva. És a két művész folytatta, majd a Pacsirtával a szó legszorosabb értelmében feledhetetlenné téve a koncertet.

A hallgatóság egyszerre beszélt és nevetett, gratulált a két művésznek, majd a könyvtár udvara elcsendesedett. Az ég megtelt csillagokkal.


Toll Gyula és Kovács Gyuszi (György)

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..