home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
`Kompromisszumos megoldás a kívánatos`
(tv.)
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám
`Kompromisszumos megoldás a kívánatos`

Gönc Kinga és Vuk Drašković külügyminiszterekGÖNC KINGÁNAK, MAGYARORSZÁG KÜLÜGYMINISZTERÉNEK BALKÁNI KÖRÚTJÁRÓL. Göncz Kinga, a Magyar Köztársaság külügyminisztere három balkáni országot érintő körútjának az első állomására, Belgrádba érkezett csütörtökön. A minisztert először Bor...

Gönc Kinga és Vuk Drašković külügyminiszterek

GÖNC KINGÁNAK, MAGYARORSZÁG KÜLÜGYMINISZTERÉNEK BALKÁNI KÖRÚTJÁRÓL. Göncz Kinga, a Magyar Köztársaság külügyminisztere három balkáni országot érintő körútjának az első állomására, Belgrádba érkezett csütörtökön. A minisztert először Boris Tadić államelnök fogadta hivatalában. Göncz Kinga találkozott Vuk Drašković külügyminiszterrel és Ivana Dulić-Marković miniszterelnök-helyettessel, majd felkereste a Kalemegdan erődöt, az egykori Nándorfehérvárt, hogy fejet hajtson az ötszáz évvel ezelőtt a török szultán serege fölött aratott diadal hőseinek emléke előtt. Az Államszövetség felbomlásához vezető májusi montenegrói népszavazás óta Gönc Kinga külügyminiszter - aki az első magas rangú magyarországi látogató a szerbiai fővárosban - köszönetet mondott Boris Tadićnak, hogy a Vojislav Koštunica miniszterelnökkel való közös fellépése eredményeként jelentősen javult a vajdasági helyzet, ritkábbak lettek a magyar kisebbség tagjai ellen elkövetett atrocitások.
Vuk Drašković külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kosovói kérdés rendezése érdekében sokféle kompromisszumot készek elfogadni, de a terület teljes függetlenségét nem ismerhetik el. Elmondta még, hogy Szerbia vissza kívánja adni Vajdaság és Kosovo autonómiáját. Ezzel azt szeretné elérni, hogy Kosovo megmaradjon Szerbia részének. Göncz Kinga kijelentette, hogy Magyarország számára a jó, gondosan kiművelt kompromisszumos megoldás a kívánatos. Fontos, hogy a tárgyalásokon folyamatos legyen az előrehaladás, de az a lényeg, hogy végül két győztes, ne pedig egy győztes és egy vesztes álljon fel a tárgyalóasztaltól.
Ivana Dulić-Marković kormányfő-helyettessel folytatott megbeszélésén Göncz Kinga hangsúlyozta, hogy Magyarország számára rendkívül fontos egy fejlett, gazdaságilag erős szomszéd. Szerbia politikai stabilitása fontos a térség stabilitása és fejlődése szempontjából. A magyar külügyminiszter véleménye szerint az EU-ban megvan a hajlandóság a stabilizálási és társulási megállapodásról szóló tárgyalások folytatásához, de ennek előfeltétele az akcióterv sikeres alkalmazása.
Ivana Dulić-Marković kijelentette, hogy Magyarország mint szomszéd és mint EU-tag ,,jó példa Szerbia számára, és az intenzív együttműködés és tapasztalatcsere minden téren segíthet az európai normák elérésében”. Belgrádi megbeszélései után Podgoricába utazott a külügyminiszter, majd pénteken Prištinában, Kosovo fővárosában tett látogatást.
Magyarországnak az az érdeke, hogy Kosovóban nyugodttá, kiegyensúlyozottá váljon az élet, s létrejöjjenek a gazdasági prosperitáshoz szükséges körülmények - hangsúlyozta a kosovói elnökkel tartott pénteki találkozója után Göncz Kinga külügyminiszter. Ami a nyugodt viszonyok létrejöttét illeti, a kosovói elnök úgy vélte, hogy az csak a déli tartomány függetlenségével válhat lehetségessé. A megbeszélés után a politikus újságíróknak leszögezte, hogy az albán fél nem éri be kevesebbel, mint a teljes, más országokéhoz hasonló függetlenséggel.
MEGNYÍLT AZ ÚJ HORGOSI HATÁRÁTKELŐ! Az Európai Unió támogatásával épült új határátkelő - akárcsak a magyar oldalon - hat belépő- és hat kilépőkapuval várja az utazókat, a buszok és a teherjárművek számára pedig vámudvarok épültek. A próbaüzemnek köszönhetően várhatóan megszűnik a kamionok torlódása és a személygépkocsik hosszúra nyúló várakozási ideje Horgosnál. Dragoslav Antić, a szabadkai vámhivatal igazgatója elmondta, hogy szerinte azért késett kicsit a létesítmény megnyitása, mert némi dilemma merült fel a régi átkelő körül. Meggyőződések szerint az új átkelő felgyorsítja a személyi és az áruforgalmat. Ezt szolgálják az újdonságok is: zöld és piros szemaforokkal látják el a kapukat, és azok az utasok, akiknek nincs elvámolnivalójuk, várakozás nélkül átkelhetnek a határon, jelentősen felgyorsítva ezzel az átlépést. A terminálon a kamionok számára szintén gyorsabb lesz az ügyintézés.
A MINISZTEREK TÖBB TÍZ MILLIÓ EURÓT ÍGÉRTEK. Predrag Bubalo gazdasági és Zoran Lonèar önkormányzati miniszter tegnap találkoztak az észak-bácskai és az észak-bánáti községek polgármestereivel Zentán. Elsősorban gazdasági fejlesztési kérdésekről tárgyaltak. A miniszterek elmondták, hogy a jelen levő tizenegy község számos pályázatot adott át a Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül, amelyek közül jó néhányat támogatásáról biztosított a két miniszter. Az ígéret szerint több tíz millió euróra számíthat a régió. A találkozón részt vett Kasza József, a VMSZ elnöke is, és a nemrégiben Zentán megjelent nacionalista tartalmú falfirkák ellen emelte fel a szavát.
ÚJ UTCANÉVTÁBLÁK! Szombaton ismeretlen tettesek ,,átneveztek három utcát Kragujevac (Szerbia) egyik városnegyedében. Háborús bűnök elkövetésével vádolt személyek neve szerepelt a táblákon. A Beta jelentése szerint először a Ratko Mladić nevét viselő utcanévtáblát távolították el a Kragujevac-Topola úton levő Petrovac településen, később pedig a Radovan Karadžićról elnevezett utcáét is. A harmadik táblán az Arkan Tigrisei felirat volt olvasható.
ELKELT A MOBI 63 - ADÓSSÁGTÖRLESZTÉSRE KELLENE KÖLTENIE A PÉNZT AZ ÁLLAMNAK. Mlaðan Dinkić szerbiai pénzügyminiszter szerint akár az év végéig is megjelenhet a harmadik mobiltelefon-szolgáltató Szerbiában, sőt rekordidőn belül meg lehetne hirdetni a pályázatot. A tender kiírása után 60 napon belül el is dőlhet, hogy ki kapja meg a licencet.
Az elkövetkező két és fél év során legalább 320 millió eurót kell fizetnie az államnak a harmadik szolgáltatói engedélyért - tette hozzá.
Közölte, hogy a norvég Telenor augusztus végéig befizeti az államkasszába a Mobi 63-ért kapott teljes összeget. Szerinte ez az ügylet nagyon sikeres volt, és várható, hogy általa javul Szerbia megítélése a befektetők körében. Radovan Jelašić, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója nem tartaná jó megoldásnak, ha az állam a Mobi 63 eladásából eredő 1,1 milliárd eurót egészében beruházásokra költené, ahogyan azt jelezték kormány-tisztségviselők. Jelašić úgy véli, a pénz egy részét a külföldi adósság törlesztésére kellene szánni, meg a magánkézben levő nyugdíjalapok megalakítására. Az utóbbiak ugyanis maguk is képesek lennének részt venni a Nemzeti Beruházási Alap projektumainak a pénzelésében, ahelyett, hogy azt az állam tenné. A kormányzó szerint nem várhatóak újabb nagy privatizációs bevételek, ezért jobb lenne, ha az állam az NBS példáját követve megkezdené a külföldi hitelek határidő előtti visszafizetését.
KILLOGRAMONKÉNT 2 DINÁROS PRÉMIUMOT! Az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara mezőgazdasági bizottsága elégedettséggel állapította meg, hogy az idei búzatermés 6 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál. Az árát viszont nem tartja megfelelőnek.
A mezőgazdasági bizottság szerint a földművesek támogatásának módja sem az igazi. Pillanatnyilag ugyanis a hektáronkénti 5 ezer dinárt azok a bejegyzett termelők kapják meg, akik bejelentették, hogy búzát vetnek. Ez azt jelenti, hogy a vetésterületnek mintegy a felére adnak térítményt, vagyis sokan nem részesülnek belőle. A kamara mezőgazdasági bizottsága egyebek között azt javasolja, hogy vezessék be a kilogrammonkénti 2 dináros prémiumot. Továbbá az összes termőterületre vonatkozó 5 ezer dináros stimuláció bevezetését is indokoltnak látja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..