home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Komplikálódik a helyzet
(—)
2015.06.17.
LXX. évf. 24. szám

Semmi jel nem mutat arra, hogy a szerb gazdaság a konszolidáció felé tartana. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a javulás akár egy évtizedbe is telhet. Közben elkezdődött a decemberi választási kampány is, a balkáni régió pedig újabb politikai destabilizálódás elé néz.

Sok időbe fog telni

Szerbia és a Balkán gazdasági felépülése öttől tíz évig fog tartani, ezért az itteni országok nem számíthatnak jelentős javulásra — állítja Vladimir Gligorov, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársa. A szakember szerint igen nehézkes folyamat lesz az államnak a gazdaságból való kivonulása is. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a szerb magánszféra sem konkurens, s ezt jól mutatja az ott dolgozók aránya és a kivitel is. Az import egyébként is gyenge láncszeme a szerb gazdaságnak, mivel a GDP harminc százalékával van jelen. Egy Szerbia méretű országnál az egészséges arány 60-70 százalék körül mozog — mutatott rá Gligorov.     (Beta, Tanjug)

Zuhan a szerbiai FIAT termelése

Vladimir Vučković közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a FIAT kragujevaci gyárában az idén áprilisban 22 százalékkal kisebb volt a termelés, mint márciusban. A gyárban egyébként folyamatosan csökken az előállított gépjárművek száma. A 2013. évi termelési csúcsot a mostani mutatók pedig igencsak alulmúlják.     (B92)

A Srbijagas felemésztette a szolidáris adót

Vladimir Vučković egy másik nyilatkozatában arról beszélt, hogy a Srbijagas fenntartása tavaly többe került az államnak, mint amennyi az úgynevezett szolidáris adóból befolyt. A szakember szerint az állami kézben lévő nagy vegyi üzemek gondjai kivetülnek a közfinanszírozásra is, ezért az illetékeseknek mielőbb lépniük kell.     (B92)

Komplikálódik a helyzet

Aleksandar Vučić arra figyelmeztette az ország polgárait, hogy az elkövetkező hónapokban Szerbia nagy kihívásokkal kénytelen szembesülni, ezért teljes egységre lesz szükség. Július 23-án kerül sor Brüsszelben a Belgrád és Pristina közötti újabb párbeszédre. A koszovói kérdésen kívül azonban az egész régióban komplikálódik a helyzet: a macedóniai válság mellett Boszniában is nagy a feszültség. Horvátország augusztus 5-én ünnepli meg a Vihar hadművelet huszadik évfordulóját. Ráadásul a srebrenicai mészárlás évfordulója is közeledik, s a helyzet mostani állása szerint egészen biztos, hogy az Egyesült Államok törvényhozása határozatot fog elfogadni Srebrenicával kapcsolatban. Mindezek a gondok vélhetőleg a nacionalizmus(ok) erősödését fogják magukkal hozni a térségben.     (Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..