home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Költöznek a Westminster-palota „lakói”
Talpai Lóránt
2018.02.12.
LXXIII. évf. 6. szám
Költöznek a Westminster-palota „lakói”

​​​​​​​Megszületett a döntés a brit törvényhozás épületének felújításáról — A norvégok a királyi ivókürtjüket követelik a dánoktól — Trump évet értékelt

Megszületett a döntés a brit törvényhozás épületének felújításáról

A politikusok legkevesebb hat évig üléseznek majd más helyszínen, igaz, a költözésre csak évek múlva kerül sor. Azért van rá szükség, hogy el lehessen végezni a rossz állapotban levő műemléképület felújítását. A munkálatok költségét 5,6 milliárd fontra teszik. A törvényhozók megszavazták, hogy kiköltöznek az épületegyüttesből, melynek része a híres óratorony — a Big Bennek otthont adó Erzsébet-torony —, London egyik legismertebb látványossága is, melyen már a közelmúltban elkezdődtek a felújítási munkálatok. A második világháború óta ez lesz az első alkalom, hogy a honatyák nem a törvényhozás épületében fognak ülésezni. Új működési helyszín lehet a II. Erzsébet Konferenciaközpont, mely alig néhány percnyi sétára található a parlamenttől, ám szakértők szerint a 2012. évi londoni nyári olimpiai játékok sportkomplexumának egykori médiaközpontja is használható lenne.

 

A norvégok a királyi ivókürtjüket követelik a dánoktól

Egy középkori királyi ivókürtöt kér vissza Dániától Norvégia. Az ereklyét jelenleg a Dán Nemzeti Múzeumban őrzik. „Azt kívánjuk, hogy az ivókürt visszatérjen hazájába, oda, ahova tartozik” — nyilatkozta Asle Toje, a norvég Nobel Intézet munkatársa. A királyi kürtöt, mely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban megnyíló, új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki. „A királyi kürt azért olyan különleges, mert nincs más igazi koronaékszerünk. Ez köti össze történelmünk korszakait” — mondta Toje. A kezdeményezéshez magánemberek és norvég politikusok is csatlakoztak. Norvégia 1380 és 1814 között dán fennhatóság alá tartozott, amiről a norvégok csak úgy beszélnek, hogy „négyszáz évnyi éjszaka”. Az ivókürt visszaszerzésével azonban talán pozitívabban tekinthetnek vissza erre az időszakra.

 

Trump évet értékelt

Első elnöki évét ünnepelte Donald Trump az évértékelő beszédében. A gazdasági sikereket méltatta, megoldást ígért annak a csaknem 2 millió embernek, akit gyermekként illegálisan vittek be az Egyesült Államokba, pénzt kért a mexikói határfalra, és bejelentette, hogy nem zárják be a guantanamói fogolytábort. Azt is kijelentette, hogy kormányának a választás óta 2,4 millió új álláshelyet sikerült teremtenie, és azt ígérte, hogy amerikaiak milliói fognak februártól nagyobb fizetést hazavinni a tavaly év végén törvénybe iktatott adócsökkentés miatt. Trump kompromisszumot ajánlott a bevándorlás reformjának ügyében. Mint mondta, lehetőség van arra, hogy 1,8 millió olyan ember szerezhesse meg az állampolgárságot, akit gyermekként illegálisan hoztak be az Egyesült Államokba. Cserébe ismét azt kérte a kongresszustól, hogy támogassa a déli határfal megépítését, mely kampányának egyik fő ígérete volt.


A nyitókép illusztáció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..