home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Kolompár Cápa horogközelben
Bajtai Kornél
2013.02.27.
LXVIII. évf. 9. szám
Kolompár Cápa horogközelben

A rendőrségnek nem úgy kellene működnie, mint a rossz motornak, melyet be kell rúgni ahhoz, hogy beinduljon: az erőszakszervezetnek épp az a kötelessége, hogy akár erőszakos eszközökkel is fenntartsa a rendet

Szerda reggel példátlan méretű rajtaütést hajtott végre a rendőrség Horgoson. Szemtanúk szerint „maricá”-s járművek kíséretében mintegy 50 rendőr, civilek és egyenruhások, jelentek meg az egyik romatelepen, majd a razzia végeztével három személyt magukkal vittek. Nem hivatalos források arról számolnak be, hogy ez a három személy gyanúsítható az előző napokban Horgoson és környékén történ betörések elkövetésével. A polgárok az akció hallatán elégedettségüknek adtak hangot. Tornyoson is volt egy hasonló rajtaütés, és Tordán is sikerült kézre keríteni azt a bűnbandát, amely egy idős házaspár házába tört be. Szabadkán pedig, ahol már szinte szokásossá vált a kerékpárlopás, lefüleltek egy lelkes biciklitolvajt. Munka azonban még akad jócskán. Topolya és Kishegyes község településein az elmúlt napokban egy fekete maszkot viselő, három tagból álló banda tört be több helyre is — ez a hármas még szabadlábon van.

A látványos rendőrségi akciókat megelőző héten Pásztor István találkozott a belügyminiszter államtitkárával, majd a belügyminiszterrel, Ivica Dačićtyal is. Ezután került sor az akciókra. Dicséretes, hogy a rend őrei végre elkezdték a rendcsinálást. Megmozdulásaiknak nyilván meg is lesz a foganatjuk, és csökkenni fog a rablások, tolvajlások és betörések száma. Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a rendőrségnek nem úgy kellene működnie, mint egy rossz motornak, amelyet be kell rúgni ahhoz, hogy beinduljon. Vannak, akik szerint az élet is így működik — ezeket jobbára alkoholistának nevezzük —, de a rendőrségnek éppen az a kötelessége, hogy fenntartsa a rendet, és ott legyen, ahol a rendbontás történik.

A horgosi rajtaütés után Bacskulin Istvánnak, a helyi közösség elnökének a Facebook közösségi oldalon egy bizonyos Kolompár Cápa írt üzenetet, melyben rosszallását fejezte ki a rendőrség rajtaütése miatt. Irománya sokkal inkább nevezhető stand-up comedynek, mint fenyegetőzésnek: olyasmiket ír ugyanis benne, hogy a romák ősei, az indoárják voltak azok, akik elhozták a barbár európai népeknek a civilizációt, sőt igazából a görögök és a rómaiak is tőlük tanultak.

Hogy ez a levélíró pontosan ki volt, és mik voltak az indítékai, az nem derült ki, az azonban biztos, hogy a rendőrség hatékony fellépésével horogra kellene kerülnie mindenféle bűnözőnek.

TEJHATALMI HARC. Az pedig ami a tej körül zajlott, beillett volna egy átlagos szappanoperának is. Először ugye a minisztérium azt közölte, hogy a tej nem szennyezett az aflatoxin nevű rákkeltő hatású gombával, majd Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár az általa rendelt vizsgálat eredményeit ismertetve bejelentette, hogy a fertőzés igenis meghaladja a határértéket. Utána jött Goran Knežević miniszter, aki sajtótájékoztatóján több pohár tejet is megivott, közben Ješićet sértegette, és természetesen cáfolta, hogy a tejnek bármi baja lenne. Időközben Ješić ismét előállt a vizsgálati eredményeivel, melyek rosszak voltak, a minisztérium pedig, miközben kitart amellett, hogy a tej egészséges, iható és semmilyen gondot nem okoz, elrendelte, hogy vonják ki a forgalomból azt a csaknem 30 fajta tejet, amely a tilalmi listán szerepelt. Ez pedig felér egy beismeréssel.

Miközben pedig javában dúl a tejháború, mely már régen nem az egészségről és a mezőgazdaságról szól, még kevésbé pedig a tejtermelőkről, az átlagember tanácstalan: nem tudja, most igyon vagy ne igyon tejet, arról pedig senki se világosítja fel, hogy ez a szennyezettség pontosan milyen fokú.

A haladó szellemiségű miniszter azzal vádolja a demokrata tartományi titkárt, hogy azért fújta így fel ezt az ügyet, mert ezzel akarja megbuktatni a kormányt.

Úgy gondolom, ez a mondat híven tükrözi a politika, a hatalom és az ellenzék világhoz való viszonyulását. Teljesen mindegy ugyanis nekik, hogy a tej szennyezett-e vagy sem, hogy megbetegednek-e tőle a babák, hogy rákot vagy más súlyos betegséget okozhat-e. Egyvalami a lényeg: hogy megőrizzék a foteljukat, a pozíciójukat és az ellenfeleiknek jól visszavágjanak. Az átlagpolgár meg akár meg is betegedhet, az a fontos, hogy a választások idején valahogy eltámolyogjon az urnához és szavazzon rájuk, mert olyan szépen megígértek neki mindent. Egyebek közt a tejjel és mézzel folyó Kánaánt is. Azt azonban nem mondták, hogy az a tej egészséges is lesz.

VÁROSÁTRENDEZÉS TITKOSÍTVA. A múlt héten nyilvános vitát tartottak Városházán az szabadkai általános rendezési terv módosított változatáról. A vita a tudósítások szerint forradalmi hangulatban zajlott. Mint tudjuk, az eredeti terv, mely több mint 1000 ház és egyéb objektum lebontását irányozta elő, olyan felzúdulást keltett, hogy végül visszavonták. A most napirendre került módosított tervből azonban nem derült ki, mekkora rombolás van készülőben. A nyilvános vitán felszólaló szakember először azt mondta, nem lesz bontás, azután mellébeszélt, végül meg kijelentette, nem tudja, hány házat bontanak le, nézzék meg az emberek a Városrendezési Intézet honlapján.

A jelek szerint bizonyos „felelős egyének” tovább folytatják a Befejezetlen Objektumok Városa elnevezésű projektumot: fúrnak, faragnak, bontanak, nagy ritkán építenek is, a lakosságot meg egész egyszerűen hülyének nézik. Ködösítenek, mellébeszélnek, úgy viselkednek, mintha valamilyen szigorúan titkos, állambiztonsági fontosságú dologról lenne szó, nem pedig arról, hogy mi, szabadkai lakosok milyen városban fogunk élni: szecessziósban-e, romvárosban vagy egy toronyházakkal telezsúfolt lélektelen városban. Itt nem árnyalatbeli eltérésről, hanem szemléletmódbeli különbségről van szó.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..