Kölcsönkenyér visszajár?

Kölcsönkenyér visszajár?

Nem törleszthető a görög államadósság — Terrorellenes akció Ausztriában —

Nem törleszthető a görög államadósság

A Nemzetközi Valutaalap hosszú távon törleszthetetlennek tartja a görög adósságot, mivel annak mértéke még a hitelezők által megkövetelt reformok maradéktalan alkalmazásával is az államadósság és a hitelszükséglet robbanásszerű növekedéséhez vezet. A valutaalap február közepén teszi közzé jelentését a görög adósságtörlesztés állapotáról. Az IMF a görög pénzügyi mentőcsomag finanszírozásában való részvétele feltételeként az adósság hosszú távú törleszthetőségét jelölte meg. Az európai hitelezők 2015-ben állapodtak meg a harmadik, 86 milliárd euró összegű görög mentőcsomag folyósításában. A két előző mentőcsomaggal szemben azonban az IMF a harmadikban már nem vett részt finanszírozóként.

A valutaalap illetékesei szerint a görög adósságteher csökkentése érdekében „hihetőbb” intézkedésekre lenne szükség az európai hitelezők részéről. Ha a hitelezők nem csökkentik a törlesztési terheket, az eladósodottság mértéke a görög GDP 275 százalékára fog emelkedni. A törlesztési moratórium és a lejárati határidő meghosszabbítása nélkül a görög adósságot nem lehet csökkenő pályára helyezni. Az IMF ezért azt javasolja, hogy Görögországot 2040-ig mentsék fel a törlesztési kötelezettség alól, a hitelek lejárati határidejét pedig halasszák el 2070-ig. A görög bruttó hazai termék 2008 óta egynegyedével zsugorodott, a munkanélküliségi ráta pedig meghaladja a 20 százalékot.

Terrorellenes akció Ausztriában

Terrorellenes razziát tartott az osztrák rendőrség Bécsben és Grazban. Az akcióról szóló értesüléseket az osztrák belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundböck is megerősítette. A razziában mintegy 800 rendőr vett részt, és több mint tíz ember őrizetbe került. Az osztrák hatóság már hetek óta tervezte az akciót, hiszen már jó ideje figyelték azokat az egykori Jugoszláviából érkezett embereket, akik gyaníthatóan egy szélsőséges iszlám szervezetet próbáltak meg kiépíteni, illetve abba tagokat toborozni. A Kronen Zeitung szerint a razziának köze lehetett ahhoz a Mirsad O. nevű prédikátorhoz is, akit tavaly nyáron terrorszervezetben való részvétel, gyilkosságra való felbujtás és kényszerítés miatt húsz év börtönre ítéltek Grazban.


A nyitókép illusztráció (mti.hu)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Kölcsönkenyér visszajár?
Világkép
Kölcsönkenyér visszajár?
Világkép
Facebook

Támogatóink